fb
Damespraatjes Damespraatjes

Troostkind van Loes den Hollander: over de loyaliteit van een moeder

Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin, dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Eén van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt de anderen regelmatig in beroering. En in conflict. Astrid van Velzen is de moeder van dit gezin en op een dag in juni ontdekt ze iets wat niet alleen een gevoelige snaar raakt, maar ook de voorbode blijkt te zijn van geweld en dreiging. Ze vermoedt dat haar zoon hier iets mee te maken heeft.

Hoever ga je als moeder om de daden van een kind goed te praten? Hoe lang lukt het je de andere kant op te kijken? Wat moet er gebeuren om je zover te krijgen dat je ingrijpt? Het antwoord blijkt alle perken te buiten te gaan.

Loes den Hollander heeft het opnieuw voor elkaar gekregen om een verhaal op papier te zetten waarbij je als lezer het einde niet kan voorspellen. Een einde is verbazingwekkend slim bedacht. Daarnaast blijven nieuwe ontwikkelingen elkaar opvolgen waardoor het verhaal geen moment saai of langdradig wordt. Het hele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Astrid, hierdoor beleef je de angsten bijna met haar mee.

Door de verslagen van de gespreken die zij in gedachte met haar moeder voert leer je haar en haar achtergrond in de loop van het verhaal steeds beter kennen. De wanhoop en machteloosheid die Astrid voelt door haar zoon Bjorn begreep ik als lezer goed omdat ze zo uitgebreid en realistisch beschreven worden. De daden en gedachten van Bjorn blijven gedurende het hele boek verbazingwekkend en onbegrijpelijk.

Dat Loes den Hollander het weer voor elkaar heeft gekregen een thriller te schrijven die qua verhaal compleet anders is dan haar voorgaande boeken, maar minstens net zo spannend en interessant vind ik bewonderingswaardig. Troostkind is een boek waarbij je zo snel mogelijk wilt weten hoe alles in elkaar steekt en wat je, althans ik, zo nog een keer zou kunnen lezen.

Titel: Troostkind
Auteur: Loes den Hollander
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
Prijs: €19,95
Bestel dit boek op Bol.com

Charlotte Koopman

Charlotte is geboren in Amsterdam en woont nu in Hilversum. Al vanaf haar vijfde houdt Lotte van lezen en verslindt ze boeken. Naast lezen houdt Charlotte ook van hockey, voetbal, koken en reizen.
Lees ook de andere recensies op Damespraatjes

 

Reageer ook