fb
Damespraatjes Damespraatjes

Thuis sporten, maar geen ruimte voor grote sport-toestellen?

Thuis sporten

Mijn man en ik grappen er weleens over hoeveel tijd, ruimte en geld we gaan overhouden als de kinderen uit huis zijn. Ik denk dat mijn man een van de kamers wel zou willen gebruiken als Lego-kamer. Hij is dol op de felgekleurde bouwsteentjes en maakt er de meest prachtige creaties mee. Wil ik die tentoongesteld door ons hele huis? Dat nou ook weer niet. Een Lego-kamer vol bouwwerken én een grote werktafel zouden hem echt heel blij maken. Waar ik al jaren van droom, is een home gym. Beetje a la Kim Kardashian, maar dan kleiner. Nu sport ik vaak in de achtertuin, maar bij slecht weer vind ik dat niet altijd fijn. Een sportschool aan huis zou de perfecte oplossing zijn. Maar ja… Onze dochters zijn vijf en drie en voorlopig gaan ze (gelukkig) nergens naartoe. De verwachtingen wat betreft een home gym zal ik dus wat moeten bijstellen. Wil jij ook thuis sporten, maar heb je geen ruimte voor grote sport-toestellen? Dan heb ik een paar goede tips voor je! 

Touwtje springen

Als kind vond ik het al leuk en vandaag de dag doe ik het nog steeds: touwtje springen. Het is echt een heerlijke warming-up waarbij je zowel je hartslag omhoog krijgt, als je benen traint. Heb je zwakke enkels en kuiten? Ook dan is het een goede oefening. Begin rustig en maak het steeds lastiger voor jezelf. Het lijkt misschien kinderspel, maar een flinke springsessie kan aardig wat spierpijn veroorzaken. Ben je klaar? Het touw rol je makkelijk op en leg je weg.

Weerstandsbanden en fitness elastieken

Ook in de categorie ‘klein maar fijn’, zijn weerstandsbanden en elastieken. Ze zijn perfect voor het trainen van je benen en billen, maar zeker ook bij je biceps, triceps en buikspieren. Weet je niet zo goed wat je met de banden kunt doen? Kijk dan zeker op YouTube voor goede inspiratie! Om te zorgen dat je lang plezier van je banden/elastieken hebt koop je er het liefst een die van goede kwaliteit is (bijvoorbeeld een weerstandsband van Matchusports), bewaar je ze op een koele en donkere plek en rek je hem niet te ver uit. Niet alleen bij het thuis sporten zijn ze een musthave, ze zijn ook erg handig om in je koffer te stoppen als je op vakantie gaat 🙂

Gebruik je lichaamsgewicht

Heb je écht spullen nodig om fit te worden? Nee hoor, met je lichaamsgewicht kom je echt een heel eind. Wat dacht je van jumping jacks, push-ups, pull-ups, burpees, jump-squats, lunges, sit-ups en planken? Op deze oefeningen zijn wel tig variaties te bedenken en zo kun je echt loeifit worden, zónder ook maar iets nodig te hebben. Een (yoga) matje kan hier wel heel fijn bij zijn!

Geen dure spullen nodig

Een home gym a la Kim Kardashian is natuurlijk geweldig. En kun je je dan ook nog zo’n A-list personal trainer veroorloven? Good for you, die trainingsdoelen ga je wel halen. Wel hoop ik dat ik in dit artikel heb laten zien dat je heus geen grote, dure sporttoestellen nodig hebt om gezond en sterk te zijn. Met een matje, springtouw en een weerstandsband of fitness elastiek kom je al een heel eind. Thuis sporten is fijn, makkelijk, voordelig en gezond.

Afbeelding: Dane Wetton via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter