fb
Damespraatjes Damespraatjes

Testresultaat kankerverwekkende stof in Nederlandse paracetamol bekend

Hoofdpijn? Paracetamolletje! Keelpijn? Paracetamolletje? Mestruatiepijn? Paracetamolletje! Wanneer ik mij niet goed voel, doe ik vaak een beroep op de magische krachten van het witte tabletje. Waarom het precies zo goed werkt is niet bekend, maar dát het goed werk is wel bekend. Paracetamol is populair bij pijn en ongemak, dus de paniek was dan ook groot toen bleek dat er in de paracetamol van de grootste producent ter wereld  4-chlooraniline, afgekort PCA, was aangetroffen. 

36 miljoen vervuilde pillen

PCA is een kankerverwekkende stof die het menselijk DNA kan aantasten. De vervuilde pillen werden in 2019 in China door Anqiu Lu’an Pharmaceutical geproduceerd. Ongeveer 36 miljoen pillen vlogen de wereld over, maar waar ze terecht zijn gekomen was onbekend.

Testresultaten 

NRC en Zembla waren benieuwd of er ook in de Nederlandse pillenstrips vervuilde paracetemol zit. Ze lieten elf paracetamolmerken testen en deze bleken allemaal schoon. Hoewel de resultaten dus nu goed zijn, betekent dit niet dat we helemaal nooit met de vervuilde paracetamol te maken kunnen krijgen. Het PCA-gehalte moet dus gecontroleerd blijven worden.

Permanente controle

Emeritus hoogleraar toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht), pleit dan ook voor een permanente controle op de schadelijke stof in paracetamol. “Ik pleit ervoor dat de farmaceutische industrie bij iedere batch een routineanalyse doet en rapporteert aan de autoriteiten. Want het is een stof waar we voor moeten zorgen dat-ie onder de norm blijft”, aldus van den Berg.

Minder gebruiken?

Gelukkig zijn de pillen nu goed. Ik hoop echt dat er een permanente controle op deze pillen komt. Gebruik jij veel paracetamol? Doe je dit minder dan voor het nieuws over de vervuilde pillen uit China? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook