fb
Damespraatjes Damespraatjes

Te jong om te trouwen: Plan en jij komen in actie!

Vorige week plaatste ik een artikel over een bizarre advertentie op Marktplaats: ‘Te jong om te trouwen’. Wij hebben ontzettend veel reacties op dit artikel gekregen. Van steunbetuigingen tot boze en verontwaardigde reacties. Iedereen die hier aandacht aan heeft geschonken: bedankt!

Deze advertentie op Marktplaats was niet echt. In Nederland is het verboden meisjes op zo’n jonge leeftijd in het huwelijksbootje te laten stappen, en gelukkig maar! Toch wordt er elke 3 seconden (!) ergens op de wereld een meisje van nog geen 15 jaar gedwongen om te trouwen. De gevolgen voor de meisjes zijn dramatisch. De meisjes…

  •      moeten van school;
  •      worden losgetrokken van hun eigen familie en worden aan wildvreemde mannen
    meegegeven;
  •      lopen een grotere kans op mishandeling en hiv;
  •      krijgen op extreem jonge leeftijd kinderen. Het risico dat moeder of kind sterft is groot;
  •      betalen een grote emotionele prijs.

Wat kunnen we doen?!

Ik schrok heel erg van dit nieuws, en steun daarom ook al een aantal maanden Plan Nederland. Plan Nederland is een organisatie die zich overal ter wereld inzet voor kinderen, en dan met name meisjes. Met de actie tegen kinderhuwelijken richt Plan zich vooral op: onderwijs, voorlichting en samenwerking met overheden en lokale instanties.

Het effect

Door de lokaal gerichte aanpak heeft Plan wereldwijd al duizenden kindhuwelijken kunnen voorkomen. Ook is het kindhuwelijk in steeds meer dorpen in Bangladesh en Zambia volledig afgeschaft!

Zelf steunen!

Financiële steun is hard nodig en werkt echt. Ik heb een kind financieel geadopteerd, dit is één manier. Maandelijks doneer ik € 25 aan een meisje in Peru. Dit helpt niet alleen haar, maar ook haar hele gemeenschap.

Elke maand doneren iets teveel van het goede? Begrijpelijk! Maar ook met een éénmalige donatie kan Plan al heel veel meisjes en hun gemeenschappen helpen.

Kijk op www.plannederland.nl/stop-kindhuwelijken voor meer informatie.

Kunnen meiden over de hele wereld op jou rekenen?

Mara Blikslager (20 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

3 reacties

Ca -

Sorry maar door al die mistanden in het verleden met Foster Parents Plan (nu gevoeglijk Plan genoemd) blijf ik zoveel mogelijk weg bij acties van deze organisatie. De bedoelingen zullen goed zijn maar ik wantrouw Plan.

sandra -

Volgens mij is er heel veel veranderd bij Plan. Verder vind ik het heel goed dat er veel aandacht wordt besteed aan de situatie van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden. Ik steun Plan van harte!!

Trouwen op Texel -

Wat erg! Trouwen hoort iets moois te zijn tussen twee volwassen mensen.

Reageer ook