fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tara: ‘Mijn schoonmoeder moet echt helemaal niets van mij hebben’

Een beetje jaloers kijkt Tara naar vriendinnen die een warme band met hun schoonmoeder hebben. “Ik zou dat ook zo graag willen. Lekker winkelen, koffie drinken en kletsen met de moeder van mijn man. Maar dat zit er helaas niet in.” Tara’s schoonmoeder vindt haar schoondochter geen geschikte vrouw voor haar enige zoon. En dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Integendeel.

“Ik leerde Bruno vier jaar geleden kennen. We scharrelden eerst en toen duidelijk werd dat we samen verder wilden, werd ik voorgesteld aan zijn ouders,” vertelt Tara (27). Ze keek daar naar uit. Haar eigen moeder overleed toen ze 16 jaar was en haar vader zorgde voor haar en haar broertje en deed dat fantastisch. “Maar vader en moeder tegelijk zijn, kan niet. Ik verloor mijn moeder toen ik een pubermeisje was. Ik zette me tegen haar af maar had haar aan de andere kant hard nodig. Mijn moeder was een warme vrouw. We hadden het leuk samen. Ik mis haar nog elke dag.”

Slap handje

Niet dat ze op zoek is naar een nieuwe moeder, maar ze had gehoopt dat ze een schoonmoeder zou treffen waarmee ze het goed kon vinden en het gemis van haar moeder wat kan verzachten. “Ik was zenuwachtig toen ik Bruno’s ouders voor het eerst zou zien. Ik zorgde dat ik er goed uitzag en kocht een mooie bos bloemen.” Als Ria de deur opendoet, bekijkt ze haar schoondochter van top tot teen en geeft haar een slap handje. “Ik had niet verwacht dat ze me om mijn nek zou vliegen, maar dit was het andere uiterste. De bloemen legde ze zonder er naar te kijken op het aanrecht en daar lagen ze de hele avond. Ik hielp haar met koffie maken, probeerde het ijs te breken maar ze reageerde amper op me. Alsof ik haar iets had aangedaan.”

De hemd van het lijf

Bruno’s vader is enthousiaster over zijn schoondochter en vraagt haar het hemd van het lijf. “Ria ging met haar zoon naar boven, zogenaamd om hem iets te laten zien. Later hoorde ik van Bruno dat ze op hem in had gepraat dat ik geen goede partij voor hem was. Dat hij veel beter kon krijgen.”

Spagaat

Tara is er stuk van. “Bruno zit in een spagaat; hij wil zijn moeder niet kwetsen maar houdt van mij en wil mij niet kwijt. Op verjaardagen negeert ze me. Ik heb geprobeerd met haar te praten maar dat wil ze niet. Ze had een heel andere vrouw dan ik voor haar zoon in haar hoofd. Niet eentje die achter de kassa van een grote supermarkt werkt zoals ik doe. Ik heb daar een leidinggevende functie, maar dat wil ze niet horen. Bruno heeft al een aantal keer gezegd dat hij van mij houdt en dat als ze zo doorgaat hij niet meer thuis komt. Maar van dat dreigement lijkt ze niet onder de indruk.”

Samen winkelen zit er niet in

Winkelen, koffie drinken en kletsen met haar schoonmoeder zit er niet in voor Tara. “Ik probeer haar zoveel mogelijk te ontwijken. Bruno gaat vaak in zijn eentje naar zijn ouders maar vindt dat verschrikkelijk. Ik dwing hem niet een keuze te maken. Dat hoef ik ook niet te doen. Dat doet zijn moeder namelijk al. Weet niet hoe ik hier verder mee om moet gaan …”

1 reactie

Joris -

Ik lees dat Bruno een aantal keer gezegd dat hij niet meer thuis komt als moeders blijft doen hoe ze doet. Ik lees óók dat Bruno tegenwoordig alleen z’n ouders bezoekt. Dus moeders geeft slappe handjes en Bruno vertoont slap gedrag; wel meermaals dreigen maar niet de daad bij het woord voegen. Het gedrag van moeders wordt daarmee impliciet goedgekeurd; het heeft geen consequenties. Tja… Al eens op de man af aan haar gevraagd wat haar probleem is, in aanwezigheid van schoonvader en Bruno? Ik lees dat er niet gepraat wordt én dat haar (leidinggevende) baan in een supermarkt het probleem is. Is dat uitgesproken of een vermoeden? Praat eens met elkaar…

Reageer ook