fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom ik al heel lang het SVH Wijn 2 diploma wil behalen

SVH Wijn 2 diploma

Als je ooit wijn met mij hebt gedronken, dan weet je dat ik een ongelofelijke snob ben op het gebied van wijn. Wijnen uit de nieuwe wereld? Drink ik liever niet. Een Chardonnay met onnatuurlijk veel houttonen? Ik drink liever een glas water. Wijn zonder uitgesproken eigen stijl? Ik bestel hem nooit meer… Je zou kunnen denken: meid, doe niet zo moeilijk. En dat begrijp ik! Maar voor mij is wijn drinken iets waar ik écht van wil genieten. Niet drinken om het drinken, maar drinken om een ervaring op te doen. Mede om deze reden wil ik al heel lang het SVH Wijn 2 diploma behalen. Ik vertel je er graag meer over!

SVH 2 Wijn diploma

Het SVH 2 Wijn diploma is een certificaat voor horeca professionals, mensen in de wijnhandel, liefhebbers en hobbykoks. Met deze cursus breid je jouw kennis over wijn aanzienlijk uit, waardoor het makkelijker wordt om over wijn te praten, wijnen te onderscheiden, wijn te proeven en wijn te kopen/verkopen. Een absolute must voor mensen die werken met wijn dus, maar ook zeker voor ‘gewone consumenten’ zoals ik. Alle reden dus om een SVH diploma te willen behalen.

Echt proeven

Jarenlang kwam ik bij het proeven van wijn niet veel verder dat ‘lekker’ of ‘niet helemaal mijn smaak’. Ik nam een slok, walsde de wijn wat door mijn mond en slikte het door. Drinken, dat kon ik wel. Maar écht proeven? Dat vond ik lastig. Tegenwoordig word ik er steeds beter in. Ik kan nu een Franse sauvignon blanc onderscheiden van eentje uit Nieuw-Zeeland en ook herken ik een Chardonnay uit de Bourgogne blind. Maar proeven wáár uit de Bourgogne hij precies vandaan komt? Dat kan ik nog niet.

Smaken onder woorden brengen

Door het volgen van een wijncursus doe je veel kennis en proef-ervaring op. Je leert smaken onder woorden te brengen en gestructureerd een wijn proeven. Het lijkt me onwijs gaaf om tijdens een etentje bij ons thuis iets te kunnen vertellen over de streek waar de wijn vandaan komt en onze gasten uit te leggen wat ze zouden kunnen proeven. De cursus zou ik dan ook niet alleen voor mezelf volgen, maar zeker ook voor de vrienden die bij ons komen eten 😉

Uit je comfort-zone

Het maken van wijn-spijs combinaties kan ik inmiddels erg goed. Maar hoe gaaf om hier nóg beter en creatiever in te worden. Door iets meer kennis en ervaring op te doen, kan je echt enorme stappen maken. En wat dacht je van alle wijnen die je mag gaan proeven tijdens de opleiding? Je wordt echt uit je comfort-zone getrokken en gaat dingen proeven waar je zelf misschien nooit voor had gekozen. Al met al een waanzinnige verrijking dus!

Praat mee

Ben jij ook helemaal enthousiast geworden na het lezen van dit artikel en wil jij ook het SVH Wijn 2 diploma behalen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: Big Dodzy via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is het nu “SVH Wijn 2” of “SVH 2 Wijn”?

Reageer ook