fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sterre: ‘Ik wil helemaal niet dat mijn stiefmoeder bij me komt verbouwen’

wil niet dat stiefmoeder helpt klussen

Al maanden hebben Sterre en haar vriend Lars plannetjes gemaakt voor hun eerste, gezamenlijke woning. “Over twee weken krijgen we de sleutel en dan kan het feest beginnen.” Sterre heeft de hulp en goedkeuring van haar vader hard nodig, maar niet die van Lies, haar vaders vriendin. “Ik wil helemaal niet dat mijn stiefmoeder bij me komt verbouwen.”

Hoewel de scheiding tussen haar vader en moeder al jarenlang geleden is, heeft Sterre het er zo nu en dan nog best moeilijk mee. “Mijn zusje en ik waren net in de puberteit toen onze ouders besloten uit elkaar te gaan. Of nou ja, mijn vader wilde niet meer met mijn moeder verder. Maar zij had het helemaal niet zien aankomen en was volledig de weg kwijt.” Nadat het hoge woord eruit was, kon haar vader geen dag langer meer in het huis wonen. “Hij had haast weg te gaan, pakte zijn koffers en heeft een paar weken bij een vriend gewoond waar mijn zusje en ik hem regelmatig bezochten.”

Mijn vader verslond vrouwen

De moeder van Sterre was zeker het eerste jaar, maar nu eigenlijk ook nog steeds, super emotioneel. Alle emoties passeerden de revue; woede, verdriet, zelfmedelijden en jaloezie en Sterre en haar zusje moesten het steeds maar weer opvangen. “Terwijl wij probeerden onze moeder rechtop te houden, was mijn vader aan het feesten en we hadden het idee dat hij de ene vrouw na de andere vrouw versleet. Allemaal zaken die je als kind niet wilt weten. In een tamelijk korte periode stelde hij drie vrouwen echt aan ons voor. Elke keer weer dacht hij dat hij de ware had gevonden, maar na een jaartje, anderhalf verdween de toch niet zo ware weer van het toneel.”

Lies hoort er toch ook bij?

De laatste vriendin, Lies, is recordhoudster; zij leeft al jaren met de vader van Sterre. “Lies is niet onaardig, maar om nou te zeggen dat ik enorme klik met haar heb, nee. Ik vind haar nogal een bemoeial en mijn vader wil niets zonder haar doen. Terwijl ik het fijn vind om ook tijd met mijn vader alleen door te brengen. Vind mijn vader onzin, Lies hoort er toch ook gewoon bij?” Elke maandagavond eet Sterre samen met haar zusje bij haar vader en Lies. Op zich vindt ze dat gezellig omdat ze het leuk vindt haar zus en vader weer te zien. Lies neemt ze op de koop toe. “Aan tafel hebben Suus en ik altijd het hoogste woord en Lies heeft moeite om er tussen te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar regelmatig negeer, terwijl ik echt wel hoor dat ze ook iets wil zeggen.”

Lies en ik komen verbouwen hoor!

Over een paar weken krijgen Sterre en haar vriend Lars de sleutel van hun koophuis. “Het is ons eerste huis samen en we kijken er al maanden naar uit. We hebben plannetjes gemaakt en op papier gezet hoe we het willen hebben. Ook hebben we een bouwschema waarin we de hulp van wat vrienden en familie hebben ingetekend.” Als Sterre haar vader vraagt of hij ook wil helpen met verbouwen, aarzelt hij geen moment, maar begint wel gelijk in de ‘wij-vorm.’ “Hij antwoordde op mijn vraag: ‘maar natuurlijk schat, Lies en ik komen graag helpen. En mijn stiefmoeder keek hem stralend aan. Het was niet helemaal onze bedoeling dat Lies er ook steeds bij is, ik had gehoopt dat ze uit zichzelf zou zeggen dat ze geen klusser is en liever thuisblijft. Maar nee, stel je voor dat mijn vader zonder haar ergens heen gaat.”

Mijn moeder wil Lies niet zien

Sterre heeft het bouwschema nog eens bekeken en haar vader een stuk minder vaak ingedeeld. Leuk vindt ze dat niet, want haar vader is handig en oplossingsgericht, echt iemand die je graag bij een verbouwing wilt hebben. “Maar het idee dat Lies de hele tijd rond- en in de wegloopt in ons huis vind ik weinig aantrekkelijk. Bovendien vind ik het een vervelende gedachte dat mijn moeder de kans loopt haar te ontmoeten en dat wil mijn moeder niet. Hoewel ik vind dat mijn moeder het nou na al die jaren ook allemaal gewoon moet loslaten en verder moet gaan met haar eigen leven, snap ik haar wel. Het is toch awkward je ex-man te zien met een andere vrouw. Mijn moeder wil gewoon niets met Lies te maken te hebben. Ze heeft ook nauwelijks contact met mijn vader. Tuurlijk vind ik dat jammer en had ik dat graag anders gezien, maar het is mijn zaak niet. Ik wil me op ons huis focussen en niet op de relatieproblemen en toestanden van mijn ouders.”

Wat raad je Sterre aan? Kan ze beter tegen Lies zeggen dat ze niet welkom is tijdens de verbouwing of vind je het juist een uitgelezen kans om Lies en haar moeder aan elkaar voor te stellen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Rieneke -

Ik sluit mij aan bij de reactie van HINDE.
En als ze keer komt met je vader nog iemand regelen die ervan op de hoogte is en met Lies wel wilt shoppen. Geef ze geld en een lijst mee zoals benodigheden voor om te klussen, broodjes halen…Plan dan zo in als ze er zijn dan dat ze samen broodjes etc smeren. Zo heb je al de klus spullen in huis en ben je even alleen met je vader.

Hinde -

Gewoon zeggen dat je blij bent met Lies als partner voor je vader en dat ze af en toe brst mag komen kijken, maar omwille gevoelens moeder en wens om ook eens alleen met vader te zijn dat je haar in de verbouwing er niet bij wil hebben. Eerlijk zijn.

Joris -

“Vind mijn vader onzin, Lies hoort er toch ook gewoon bij?” Nee. Lies hoort bij vader, maar niet bij de kinderen van haar partner. Ik zou Lies weigeren, maar niet omdat moeder haar niet wil zien, maar omdat Sterre er zélf geen behoefte aan heeft.

Reageer ook