fb
Damespraatjes Damespraatjes

Steeds meer vrouwen worden na hun 35ste moeder. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Drie maanden geleden ben ik 24 jaar oud geworden. Ik woon samen met mijn vriend, we werken allebei fulltime en hebben geen kinderen. Als je dit leest zal je dit hoogstwaarschijnlijk niet opmerkelijk vinden. En dat is het ook niet! Maar zou ik dit tegen mijn inmiddels overleden overgrootmoeder vertellen, dan zal ze zich waarschijnlijk afvragen of het allemaal wel goed met me gaat. Want als 24-jarige vrouw niet getrouwd zijn met je partner én nog geen kinderen hebben? Dat was 100 jaar geleden echt wel anders.

Vrouwen krijgen steeds later kinderen. Mijn oma was 19 jaar oud toen ze voor het eerst beviel, mijn moeder 28 jaar oud en tegenwoordig is het heel normaal als vrouwen na hun 30ste pas voor het eerst aan kinderen beginnen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat ook de groep vrouwen die tussen de 35 en 40 jaar moeder worden steeds verder toeneemt. In 2000 werden er per 1000 moeders tussen de 35 en 40 jaar oud, 57 kinderen geboren. In 2015 is dit gestegen naar 68 per 1000 moeders.

Waarom krijgen we kinderen op latere leeftijd?

In het onderzoek is er niet gekeken naar een reden van de toename, maar deze kunnen we redelijk voorspellen op basis van andere cijfers. Vrouwen studeren vaker en langer, willen hierna graag carrière maken en wachten dus even met kinderen. Een andere factor die meespeelt is dat we ouder worden en langer gezond blijven, het krijgen van kinderen kan dus wel even uitgesteld worden. Ook neemt het aantal mensen dat trouwt af en wanneer ze dit wel doen, zijn ze ouder dan voorheen. Al met al komt het er dus op neer dat we later de ruimte en zin krijgen in kinderen. Maar wat zijn hier nou de voor- en nadelen van?

De voordelen van het krijgen van kinderen op latere leeftijd

Levenservaring: Ouder betekent niet altijd wijzer, maar over het algemeen heb je wel een stuk meer meegemaakt, naarmate je wat ouder bent. Zo heb je kennis van de mensen om je heen, heb je meer van de wereld gezien en kijk je anders tegen dingen aan.

Carriere: Door later aan kinderen te beginnen heb je meer tijd om aan je carrière te werken. Niet dat een carrière en kinderen niet te combineren zijn, maar over het algemeen is het voor vrouwen lastig om én van 8:30 tot 19:30 uur te werken en ook nog voor een baby te zorgen.

Geld: Meer gewerkt betekent vaak ook meer geld te besteden. Ook heb je langer de kans gehad om te sparen en heb je misschien wel een koophuis dat meer waard is geworden?

Tevreden: Naarmate je ouder wordt, leer je jezelf beter kennen. Je weet wat je aan jezelf hebt, wat je zwakke punten zijn en wat jou gelukkig en tevreden maakt.

Ontwikkeling kind: Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met oudere moeders zich makkelijker en sneller ontwikkelen. De reden hiervan is waarschijnlijk een combinatie van alle bovengenoemde punten.

De nadelen van het krijgen van kinderen op latere leeftijd

Complicaties: De kans op complicaties bij de zwangerschap neemt toe naarmate vrouwen ouder worden. Dit kan voor veel vrouwen een reden zijn om wat eerder met kinderen te beginnen.

Groter leeftijdsverschil: Het leeftijdverschil tussen jou en je kind zal groter zijn dan wanneer je op jonge leeftijd kinderen krijgt. Dit kan er in sommige gevallen voor zorgen dat de moeder en het kind andere interesses hebben. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn!

Broertjes en zusjes: Als je op je 40ste je eerste kind krijgt, is de kans klein dat jouw kind een broertje of zusje zal krijgen. Ook dit hoeft absoluut geen probleem te zijn!

Kleinkinderen: Hoe later jij moeder wordt, hoe ouder jij waarschijnlijk bent als jouw kinderen aan kinderen beginnen. De kans op het ontmoeten van eventuele kleinkinderen neemt hierdoor iets af.

Hoe denk jij hierover?

Je kunt wel concluderen dat het later krijgen van kinderen helemaal geen probleem hoeft te zijn en dat het misschien zelfs wel voordeliger is. Het hangt maar net van de vrouw af die deze beslissing neemt.

Heb jij kinderen? Hoe oud was je toen je de eerste kreeg? We zijn heel benieuwd hiernaar! Ook zijn we benieuwd naar hoe je over dit onderwerp denkt. Laat het ons weten in de reacties.

2 reacties

Saar -

Heel raar dat jullie niet in gaan op enorm toegenomen kans op kind met down of open ruggetje boven de 36 en boven de 40 enorm groot. Ook neemt de vruchtbaarheid heel snel af. Onder de 30 iedere maand 20% kans om zwanger te raken. Na 35 10% en na 40 nog maar 5% kans iedere maand. Dis bij veel vrouwen lukt het niet meer.

Debbie -

Moeder geworden op mn 35ste, maar bij veel vrouwen is het niet een keuze. Heb geen carriere gemaakt en heb ook niet meer geld te besteden, maar kwam pas later mijn man tegen en die wilde niet gelijk aan kinderen beginnen. Had graag eerder kinderen gewild, maar het leven loopt nou eenmaal zo.

Reageer ook