fb
Damespraatjes Damespraatjes

Starten met fietsen? Dit heb je nodig!

starten met fietsen

Deze week kwam mijn collega/moeder Sandra terug van haar laatste fietsvakantie. In haar eentje fietste ze helemaal naar Wales. Ik vind het altijd zo gaaf dat zij deze reizen maakt én ik ben elke keer weer trots op haar. Als mijn kinderen wat ouder zijn, lijkt het me ook leuk om meer te gaan fietsen. Wat heb je nodig als je gaat starten met fietsen? Wij vertellen er alles over in dit artikel! 

Een geschikte fiets

Het kiezen van de juiste fiets is de eerste stap bij het starten met fietsen. Er zijn verschillende soorten fietsen, zoals racefietsen en mountainbikes. Het is belangrijk om een fiets te kiezen die past bij het soort terrein waarop je van plan bent te fietsen. Daarnaast moet je ook rekening houden met je eigen lichaamsbouw en comfort. Het is aan te raden om een fietsenwinkel te bezoeken en advies te vragen aan een professional om de juiste fiets voor jou te vinden.

Fietshelm

Een fietshelm is absoluut noodzakelijk wanneer je start met teamsporten. Het dragen van een helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen in geval van een val of ongeval. Zorg ervoor dat je een helm kiest die goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen. Het is beter om een iets duurdere helm te kopen die comfortabel zit en goede bescherming biedt. Tijdens het sporten kun je hoge snelheden behalen, dus kies voor veiligheid en schaf een helm aan. 

Fietskleding

Fietskleding is niet alleen bedoeld om er professioneel uit te zien, maar het heeft ook praktische voordelen. Fietsshirts met korte mouwen en een goede vochtafvoerende eigenschap kunnen je koel en droog houden tijdens het fietsen. Daarnaast zijn fietsbroeken met een ingebouwde zeem essentieel om comfortabel te blijven, vooral tijdens langere ritten. Vergeet ook niet om een paar fietsschoenen te kopen die compatibel zijn met het pedaalsysteem van je fiets.

Tip: In Nederland is het weer altijd onvoorspelbaar, om te voorkomen dat je doorweekt thuis komt kan het handig zijn een regenjas aan te schaffen. Klik op de link voor dames regenjassen die perfect zijn tijdens het fietsen. 

Fietsverlichting

Als je van plan bent om ook ’s avonds of in de vroege ochtend te fietsen, is het belangrijk om te investeren in goede fietsverlichting. Hiermee ben je zichtbaar voor andere weggebruikers en vergroot je je eigen veiligheid. Kies voor heldere, oplaadbare LED-verlichting die je gemakkelijk op je fiets kunt bevestigen. Op een normale stadsfiets is dit vanzelfsprekend, maar op racefietsen en mountainbikes is dit iets waar je zelf aan moet denken. Heb je dus behoefte om in de avond te fietsen of in de winter wanneer het vroeg donker is, vergeet dan niet aan je verlichting te denken. 

Fietsgereedschap

Het hebben van een basis fietsgereedschap is essentieel voor het onderhoud en de reparatie van je fiets. Een fietspomp, bandenlichters, inbussleutels en een kettingpons zijn enkele van de belangrijkste gereedschappen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je weet hoe je deze gereedschappen moet gebruiken en leer de basis reparaties zoals het verwisselen van een band.

Bidon en bidonhouder

Tijdens het fietsen is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Investeer in een goede bidon en een bidonhouder die je gemakkelijk op je fiets kunt bevestigen. Kies voor een bidon met een lekvrije dop en een goede inhoudsmaat, zodat je voldoende water kunt meenemen tijdens je ritten.

Waarom starten met fietsen?

Waarom wil jij starten met fietsen? We zijn heel benieuwd. Praat lekker met ons mee!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Viktor Bystrov via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook