fb
Damespraatjes Damespraatjes

Staat ook jouw garage vol met kinderfietsen (en meer)?

Wie kinderen in de groei heeft, kent het fenomeen. De schuur of garage staat in no time vol met karren, fietsen, steps en wat te denken van een skelter.

Van jongs af aan is het geweldig om je (sneller) voort te kunnen bewegen dan louter door te wandelen of te rennen. Een skelter vinden de jongste jongens, maar zeker ook meiden, geweldig. Je leert met flink trappen vooruit te komen en het is een opmaat naar het echte werk, het fietsen. Skelteren in de tuin, op het pleintje en rond de wijk. Lekker buiten zijn.

Na de skelter volgt de kinderfiets

In navolging van de skelter is er het fietsen. Dat wil zeggen, fietsen op een kinderfiets zonder zijwieltjes. Dat betekent dat een kind evenwicht moet kunnen houden en goed moet kunnen op- en afstappen. Dat is andere koek in vergelijking met de skelter. Kinderen zijn dan ook vaak al wat ouder als de ware kinderfiets in beeld komt.

Vanaf de lagere schoolleeftijd maken ze er gretig gebruik van en dat gaat zo jaren door. Begint een jong kind soms met een 12 of 14 inch fietsje, voor je het weet groeien ze daar al uit en volgt een grotere maat.

Omdat ze zo hard groeien, zijn ouders soms geneigd een fiets op de groei te kopen, maar daar leert een kind niet goed fietsen op en het maakt ze kwetsbaar op de openbare weg. Een kind moet met de voeten de grond kunnen raken om goed te leren op- en afstappen. Het moet bovendien de balans goed kunnen houden en wie op zijn zadel heen en weer schuift, kan dat niet goed.

Fiets moet je passen, net als kleding

Als meisjes een jaar of zes zijn, zijn ze meestal toe aan een meisjesfiets 20 inch. Dat is de meest gangbare maat voor deze opgroeiende dametjes. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Soms groeien meisjes ineens heel hard en vallen ze niet meer in de gemiddelde categorie. Daarom is het belangrijk een fiets te passen. Net als met kleding.

Al met al groeit de hoeveelheid vervoersmiddelen in de schuur of garage in rap tempo aan. Soms kan een fiets worden doorgegeven aan een broer of zus, maar met een knalroze exemplaar kan dat vaak maar één kant op; de vrouwelijke. Dan zijn er nog die skelter, step en welk ander vervoermiddel dan ook waar het gezin gebruik van maakt. Van kinderfiets tot e-bike en van bakfiets tot mountainbike.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook