fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sorry schat…

“Dit is echt de druppel. Tijdens onze laatste vrijpartij laat ze ongegeneerd een scheet. Ik weet wel dat het per ongeluk gaat, maar voor mij is dit the limit. Het enige dat ze zegt is ‘Sorry schat’, maar wat heb ik daar aan? Ik ben helemaal klaar met dat ge-sorry. Dat hoor ik nu al jaren.”

Roeland heeft het gevoel dat er totaal geen rekening met hem wordt gehouden. Hij is erg van de etiquette en normen en waarden zijn heel belangrijk voor hem. Voor Sofia ligt dat anders. Zij wil graag in haar waarde gelaten worden. En ja, daar horen nu eenmaal onhebbelijkheden en nare trekjes bij. Zo vindt zij neuspeuteren een heerlijke bezigheid. “Zou ze dat nog in haar eentje doen, is het okay. Maar juist wanneer ze met mij op de bank zit.” Sofia geeft aan dat ze zich juist zo vertrouwd voelt bij Roeland en daarom zichzelf kan zijn.

Er bestaat een groot verschil tussen je vertrouwd voelen bij en rekening houden met de ander. Hoewel vertrouwdheid enige veiligheid biedt, hoeft het niet per definitie een goed gevoel te geven. Het is meer een status quo van gewenning. De situatie is nu eenmaal zoals die is…ook al is het slecht voor de partners.
Rekening houden met elkaar gaat zoveel verder. Het gaat om het hebben van respect. Daarin ga je verbinding met elkaar aan door naar elkaar te luisteren, begrip te tonen en inzicht te krijgen in elkaar. Respect is complementair aan vertrouwdheid en gaat zoveel verder dan gewenning.

Roeland en Sofia staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. Zij vindt dat ze wel degelijk aan Roeland denkt, maar het blijft onduidelijk waaruit dat blijkt. Voorbeelden heeft ze helaas niet. Ze weet dat hij zich stoort aan haar gedrag, maar zij wil haar eigen-zijn niet verloochenen op de manier zoals hij wenst.

De relatie zit muurvast. De therapie heeft hen geholpen in te zien hoe moeilijk het kan zijn om zelf te veranderen en dat je verandering niet kan verlangen van de ander. Roeland heeft geprobeerd zijn normen te laten varen. Sofia heeft op haar manier geleefd naar de gangbare etiquette. Veranderingen zijn niet altijd maakbaar. Beiden komen ze tot de conclusie dat zij hun waarden en normen niet op een lijn krijgen. In een relatie kunnen verschillen bestaan als respect en acceptatie ruimschoots aanwezig is. Voor Roeland is respect van wezenlijk belang om zijn huwelijk uit het slop te trekken. Hij ervaart allerminst respect en drijft meer en meer af van zijn vrouw. Tot zijn grote verdriet komt hij tot de zwaarste beslissing van zijn leven. Sorry schat…

Marcella Hagenaar heeft sinds een aantal jaren een praktijk voor relatietherapie in Krommenie en Zwanenburg. Zij begeleidt mensen van chaos naar helderheid, zodat nieuwe structuren en hernieuwde liefde voor elkaar kan ontstaan. Via schematherapie worden patronen, die niet meer werken op een integere en liefdevolle wijze duidelijk en bewust gemaakt.

http://www.bijmijcoaching.nl

Klik hier om ook de andere artikelen van Marcella op Damespraatjes te lezen.

Reageer ook