fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sonja (32) leent geld van haar ouders om feestjes te kunnen geven

Altijd weer die feestjes, altijd weer die etentjes. Sonja weet niet meer hoe ze het voor elkaar moet krijgen. “Mike en ik hebben een grote vriendenkring en komen regelmatig bij elkaar. We eten dan met elkaar, gaan met elkaar op vakantie of gaan een avond stappen.” Sonja staart terwijl ze een trekje van haar sigaret neemt. “Met roken wil ik graag stoppen, maar ik voel me zo rot, dat ik dat simpelweg niet kan.” Sonja en Mike kunnen de feestjes, etentjes en vakanties namelijk financieel niet meer bijbenen.

Sonja woont samen met Mike in ’t Gooi. Ze werkt in een kliniek voor cosmetische chirurgie. Mike is eigenaar van een detacheringbureau. Toen hij daarmee begon, had hij de wind mee en verdiende veel geld. Inmiddels is dat een stuk minder. “Jaren terug studeerden we samen met onze vrienden. Veel geld was er niet. We hadden de meest leuke avonden thuis met een kratje bier en een pizza”, vertelt Sonja. Toen ze afstudeerden en goede banen kregen, werd dat anders. Voor de ‘grap’ reserveerden ze tafeltjes in peperdure restaurants. Hippe tenten werden regelmatig bezocht. “Vaak moesten Mike en ik zomaar tweehonderd euro aftikken voor een etentje. Maar dat was toen geen probleem. We hadden geld genoeg.” Van huis uit is Sonja een luxe leven helemaal niet gewend. Haar ouders waren altijd zuinig en in restaurants kwamen ze eigenlijk nooit. Haar ouders spaarden braaf elke maand een bedrag en Sonja vond dat super burgerlijk. Nu zou ze willen dat zij dat hadden gedaan.

Traiteur

Een avondje thuis drinken is namelijk niet meer een kratje bier neerzetten en een pizza in de oven schuiven. “Nee, onze vrienden verwachten de meest lekkere en dus vaak dure wijnen en hapjes van de traiteur. Dat kost een vermogen.” Ze heeft geprobeerd daar niet aan mee te doen, maar dat leverde hoon op. “Ik verdien niet zo heel veel en Mike zijn bedrijf gaat al een tijdje wat minder goed. We moeten dus echt een beetje op onze uitgaven letten. Maar we willen onze vrienden niet kwijtraken.” En dus is Sonja geld gaan lenen. Bij haar ouders. “We hebben gezegd dat we ons huis willen verbouwen en dat we daar geld voor nodig hebben. Maar dat is niet zo. We gebruiken het geld voor als wij aan de beurt zijn voor een feestje.”

Knoop

Al maanden loopt Sonja met een knoop in haar buik. Bij haar vrienden kan het allemaal niet op en zij weet niet meer hoe ze het financieel voor elkaar moet krijgen. Ook vraagt ze zich af of dit haar echte vrienden wel zijn. Opbiechten en open kaart spelen naar hun vrienden dat het financieel minder gaat, is voor Sonja en Mike geen optie. “Dan hebben we niemand meer.” Sonja weet ook dat er een dag komt dat ze door de mand vallen. “Ik kan daar wakker van liggen. Maar weet ook even niet hoe ik het moet oplossen”, besluit Sonja.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook