fb

Solliciteren op je droombaan? Gebruik deze tips!

“De banen liggen voor het oprapen”, dat hoorde je een tijdje geleden om je heen. Nog steeds is dat zo, maar steeds vaker hoor ik in mijn omgeving ook dat contracten niet worden verlengd. Dit toch door onzekerheid die bij veel bedrijven ontstaat vanwege de oorlog in de Oekraine, stijgende gasprijzen, maar ook vanwege het stikstofbeleid. Jammer dat je dan op zoek moet naar een andere baan, maar het geeft ook kansen.  Als je je teleurstelling hebt verwerkt en het punt hebt bereikt waarop je klaar bent om een ​​nieuwe uitdaging aan te gaan, dan is er toch zeker niets mis mee om te solliciteren op je droombaan? Een vriendin van mij raakte haar baan kwijt. Zij werkte in Rotterdam, maar wil nu wat meer in de buurt van haar huis werken, liever bijvoorbeeld een baan in Eindhoven. We gaven haar een aantal tips. Benieuwd welke dat zijn? Lees je mee?

1. Weet wat je wilt (en niet wilt)

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies wilt (en ook wat je absoluut niet wilt natuurlijk). Maak een lijstje voor jezelf met daarop de belangrijkste eigenschappen en kenmerken van je ideale baan. Hoe ziet de functie eruit? Wat voor soort organisatie is het? Wat zijn je verwachtingen? Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je je sollicitatieproces gerichter aanpakken. Bij mijn vriendin staat de plek waar zij wil werken hoog op haar lijstje. Het liefst wil zij een baan in Eindhoven.

2. Bezoek netwerkevents

Als je wilt werken binnen een bepaalde branche (en je hebt nog geen potentiële bedrijven op het oog) is het soms handig om netwerkevents bij te wonen. Dit is een goede en laagdrempelige manier om kennis te kunnen maken. Je krijgt hier namelijk de kans om verschillende mensen te ontmoeten die misschien in staat zijn je te helpen bij je zoektocht naar jouw droombaan. Onderzoek dus eens wat er zoal binnen jouw branche of woonplaats georganiseerd wordt! Ook heb ik mijn vriendin geadviseerd om met wat oud collega’s contact op te nemen. Zij zitten in hetzelfde werkveld en hebben ook weer een netwerk.

3. Doe onderzoek naar interessante bedrijven

Doe altijd onderzoek naar de bedrijven die jouw interesse hebben gewekt. Of je nou solliciteert op een baan in Eindhoven, of ergens anders, het is van belang dat je je goed inleest over wat men precies doet. Dit is sowieso altijd al een erg goed idee, omdat je goed beslagen ten ijs wilt komen tijdens een eventueel kennismakingsgesprek. Het zou zo jammer zijn als je helemaal niets weet over het bedrijf, terwijl men er wellicht wel vragen over zal gaan stellen. Schrijf de vragen die je zelf hebt trouwens ook altijd op. Op deze manier laat je zien dat je niet alleen geïnteresseerd bent in die ene functie, maar ook in het gehele bedrijf. Ik heb mijn vriendin aangeboden om samen met haar het lijstje te maken, maar wel gevraagd of ze het zelf wil voorbereiden.

4. Kies het juiste soort brief

Vaak krijg je de optie om een ​​‘Motivatiebrief’ of een ‘Sollicitatiebrief’ te schrijven. Hoe je dat precies doet? Nou, er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Sollicitatiebrieven zijn over het algemeen korter dan motivatiebrieven en gaan vooral in op wat je tot nu toe hebt gedaan. Een motivatiebrief daarentegen geeft je de mogelijkheid om je verhaal te vertellen en je motivatie uitgebreider toe te lichten. Wanneer je kunt kiezen, is het vaak beter om een motivatiebrief te schrijven. Ook is het belangrijk je brief niet al te formeel te houden en er wat humor in te stoppen. Dit maakt je brief persoonlijk en dat zal meer interesse wekken.

5. Blijf jezelf!

Ieder mens is uniek en dat geldt natuurlijk ook voor jou. Zorg er dan ook voor dat je tijdens het sollicitatieproces niet iemand anders probeert te zijn. Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar vaak zijn we toch geneigd om ons aan te passen aan de situatie waar we ons in bevinden. Het is belangrijk om te beseffen dat een bedrijf juist interesse heeft in wat jij te bieden hebt en dus niet in allerlei grootse verhalen die uit de dikke duim worden gezogen. Het is dan ook niet raadzaam om zaken te verdraaien of te verzinnen. Blijf altijd jezelf! Mijn vriendin is heel leuk, deskundig en collegiaal, dus dat gaat helemaal goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in.

Het zou fijn zijn als mijn vriendin een baan in de buurt van Eindhoven vindt. Dat zou haar heel veel rust geven. Mochten jullie nog tips hebben, laat het dan zeker weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂 en mijn vriendin ongetwijfeld ook.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto: Thought Catalog on Unsplash

Reageer ook