fb
Damespraatjes Damespraatjes

Smartphone vs. digitale camera: wat is beter om foto’s mee te maken?

Als je kijkt wat mensen 10 jaar geleden mee op vakantie namen en wat mensen nu mee op vakantie nemen, dan zie je weinig verschillen. Er worden nog steeds korte broeken, jurkjes, strandspullen en verzorging producten meegenomen. Dikke kans dat dit nooit zal veranderen! Wat mij wel opvalt, is dat ik elk jaar minder mensen met camera’s zie. Veel mensen maken gebruik van de camera op hun smartphone en vinden een digitale camera daardoor dus overbodig. Maar is hij dat wel? We vergelijken op 5 punten de smartphone met de digitale camera.

1. Kwaliteit van de foto’s

Met een smartphone zien de foto’s er op een klein beeldscherm vaak prima uit. Maar, wanneer je de foto’s op een computer of televisie scherm ziet, zie je vaak pas dat de kwaliteit niet optimaal is. Met digitale camera’s is dit niet zo, ook dan zien ze er op een groot scherm nog mooi en scherp uit.

2. Het variëren met lenzen

Verschillende foto’s vragen om verschillende lenzen. Zo gebruik je voor het fotograferen van een mooi gebouw in de verte een hele andere lens dan voor een close-up foto van je maaltijd. Het verwisselen van de lens is niet mogelijk op je smartphone en je zal dus waarschijnlijk tegen beperkingen aanlopen.

3. Persoonlijke instellingen

Een telefoon is ingesteld zoals de fabrikant dacht dat de consument het fijn zou vinden. Nou is dit meestal prima, maar wanneer je met sluitertijden en licht wilt spelen, kan dat niet. Op een digitale camera kan jij zelf de instellingen beheren en dat zie je aan de kwaliteit van de foto’s.

4. Opslag

Veel telefoons hebben maar een beperkte hoeveelheid opslag. Zo kan ik je vertellen: mijn telefoon zit standaard vol. Dit komt door apps, berichtjes, telefoonnummers, muziek, foto’s en software. Door een aparte digitale camera aan te schaffen bespaar je enorm veel ruimte in de opslag van je smartphone.

5. Prijs

Wanneer je kiest om een digitale camera naast je smartphone aan te schaffen, maak je natuurlijk extra kosten. Maar, de tijd dat een camera altijd peper duur was, is voorbij. Speur eens het internet af, dan zul je zien dat binnen bijna elk budget een exemplaar te vinden is.

Conclusie: maak je zo nu en dan een foto en is kwaliteit hierbij niet het belangrijkste, ga dan zeker voor je smartphone. Maar maak je graag veel foto’s die van goede kwaliteit zijn, dan kan je toch echt beter een digitale camera gebruiken!

Reageer ook