fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slimme Boefjes helpt zwangere Monica met Baby StartKid

De zwangerschap was absoluut niet gepland. Sterker: Monica moest enorm aan het idee wennen dat ze zwanger was. Dat ze moeder zou worden. “Het was helemaal niet de bedoeling. Toen ik het de vader van mijn baby vertelde, zei hij gelijk dat hij er niets mee te maken wilde hebben.” Toch liet Monica het kindje komen. Zij is een van de vele kwetsbare moeders die stichting Slimme Boefjes helpt. Met de Baby StartKid kan de moeder ruim een half jaar vooruit. “Ik was zo ontzettend blij met het pakket,” straalt Monica.

Stichting Slimme Boefjes bestaat ruim vijf jaar en helpt kwetsbare ouders die het niet voor elkaar krijgen om de uitzet van hun baby rond te krijgen. Monica is een van hen. Negen maanden geleden beviel zij van Nivailo. De ogen van de 26-jarige moeder glanzen als ze over haar zoontje vertelt. De zwangerschap op zich ging prima. Maar alles wat erom heen hing, was minder aangenaam. “Ik bezocht een gynaecoloog omdat ik problemen met mijn menstruatie had. Er gingen weken voorbij dat ik niet ongesteld werd, en dan weer achter elkaar wel. Er werd een uitstrijkje gemaakt en de uitslag daarvan was niet goed.” De gynaecoloog vertelde haar dat ze onrustige cellen had. Ze kreeg medicijnen. “De pillen die ik kreeg werkten niet. Natuurlijk vond ik het wel lekker dat ik niet ongesteld werd, maar je weet ook dat het niet goed is natuurlijk.” Na een tijdje kreeg ze buikpijn. Het voelde als menstruatiepijn, maar er kwam niets. Voor de zekerheid kocht ze een zwangerschapstest en toen er twee streepjes verschenen, wist ze genoeg: ze werd moeder.

Abortus

“Mijn situatie was niet ideaal: ik woonde weer bij mijn ouders. Door hartproblemen ben ik arbeidsongeschikt. Veel geld heb ik dus niet.” Haar ouders moesten wennen aan het nieuws dat ze opa en oma werden. Vonden het eigenlijk niet verstandig als ze het kindje liet komen. Op steun kon ze niet rekenen, ze moest het allemaal alleen doen. Geen moment heeft ze een abortus overwogen. “Ik dacht: misschien is dit wel mijn enige keer dat ik zwanger ben. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik het weg zou laten halen en later zou blijken dat ik door mijn menstruatieproblemen niet zwanger kan worden.”

Vrouwen van Rotterdam

Monica kwam in aanraking met Moeders van Rotterdam, een organisatie die zich net als Slimme Boefjes richt op kwetsbare vrouwen. Vrouwen die in een problematische situatie zitten. Het doel van de Rotterdamse stichting is het ervoor te zorgen dat vrouwen een goede zwangerschap hebben en dat hun baby een goede start krijgt. “Bij Moeders van Rotterdam vertelden ze mij over Slimme Boefjes. Zij vroegen een Baby StartKid voor mij aan.”

startkid-jongens-slimme-boefjes

Voorbeeld van de StartKid jongens van Slimme Boefjes

Groen kikkerpakje

Het startpakket bevat alles wat de kraamzorg voorschrijft voor de eerste maanden van de baby. “Ik was zo blij toen die grote doos werd bezorgd. Alles wat ik voor het eerste jaar nodig heb, zit er in. Rompertjes, speentjes, flesjes en nog veel meer,” somt Monica op. Het groene kikkerpakje vond ze geweldig. Die heeft ze meegenomen naar het ziekenhuis en toen ze was bevallen van haar zoon, was dat zijn eerste pakje.

Goede start

De artikelen in de Baby StartKid, zijn allemaal hergebruikt. “Maar alles is in uitstekende staat en soms niet eens gedragen,” benadrukt een woordvoerster van Slimme Boefjes. De stichting vindt dat ieder kind dat wordt geboren, een goede start moet hebben. En zij helpen daar graag bij. “Wij vinden het belangrijk dat aanstaande ouders die het wat minder makkelijk hebben zich geen zorgen hoeven te maken over het kraampakket dat ze het eerste half jaar nodig hebben.” Het uitpakken van de doos moet een feestje zijn. Monica kan dat beamen. Is dankbaar dat ze het de spulletjes kreeg die ze zelf niet had kunnen kopen. “Ik heb geluk Nivailo is een klein voor zijn negen maanden dus hij kan nog veel kleertjes uit het pakket aan.” 

Slimme Boefjes is opgericht in 2012 en werkt louter met onbetaalde vrijwilligers. Samen met deze enthousiaste vrijwilligers wordt er voor gezorgd dat de StartKids beschikbaar komen voor steeds meer moeders die een steuntje in de rug hard nodig hebben.

Slimme Boefjes steunen

Slimme Boefjes is heel blij met giften die volledig worden gebruikt voor de StartKids.  Kijk voor meer informatie op www.slimmeboefjes.nl. Maar je kunt ook babyspullen doneren die in de StartKid gaan. Check hier of er bij jou in de buurt een inzamelpunt is.

Reageer ook