Ready for Rio recept: Shot van maïssoep

De Portugese kolonisten konden geen tarwe kweken in het tropische noordoosten, dus gebruikte men inheemse gewassen als cassave en maïs. Maïs en maïzena worden in veel Braziliaanse gerechten gebruikt, varierend van zoete desserts tot hartige voorgerechten als deze soep. 

Soep 1

Ingredïenten

20 g boter
1 prei
1 kleine ui, grof gesnipperd
1 stengel selderij, grofgehakt
200 g verse mais of ontdooide diepvries mais
1 groentebouillonblokje
zeezout en peper
creme fraiche

Bereiden

  1. Smelt de boter in een pan et dikke bodem en voeg de prei, ui en selderij toe. Bak de groenten 8-10 minuten op matig tot laag vuur tot ze zacht zijn en roer af en toe. Voeg de maïs toe en giet kokend water erbij tot alles onderstaat. Roer de bouillon erdoor en breng het mengsel aan de kook. Laat nog 10-15 minuten koken tot de groeten zeer zacht en mals zijn.
  2. Doe de soep voorzichtig in een blender en maal glad. Doe de soep weer in de pan en breng op smaal met zout en peper. Serveer direct of zet de soep in de koelkast.
  3. Warm de soep zo nodig weer op en serveer in warme kommen (of espressokopjes als je shots serveert). Serveer met wat creme fraiche.

Soep 2

Dit recept maakt deel uit van de reeks ‘Ready for Rio’. Deze reeks van 5 recepten bestaat uit typisch Braziliaanse gerechten voor de Nederlandse kok. De gerechtjes zijn niet alleen leuk voor tijdens het WK, ook als je wat meer wilt experimenteren met buitenlandse gerechten, is de Braziliaanse keuken echt een aanrader! De recepten die Damespraatjes gebruikt zijn afkomstig uit ‘Brasil! Het kookboek’.


Reageer ook