fb
Damespraatjes Damespraatjes

Shana test een app die bijhoudt of ze haar smartphone teveel gebruikt

Een smartphonegebruiker grijpt ongeveer 221 keer per dag naar zijn telefoon.  Als je dit omrekent naar tijd, komt dit neer op drie uur en zestien minuten per dag. Ik vind dit als best veel klinken, 3 uur is 1/8ste van je dag. En als je alleen de tijd rekent waarin je wakker bent is dat zelfs bijna 1/5e van je dag. Om deze hoeveelheid naar beneden te krijgen, is best handig om hier inzicht in te hebben. Er is een app waarmee je kunt bijhouden, hoe lang je dagelijks op je telefoon zit. Zou jij het aandurven om de app te downloaden? 

Een goede reden of gewoon even je Facebook checken?

In dit snel-stromende digitale tijdperk, ontkomen we niet aan het gebruik van een smartphone. Je kunt hem tegenwoordig overal voor gebruiken. De agenda bijvoorbeeld, alle afspraken kun je nu gemakkelijk bijhouden in je telefoon. Dit is een goede reden om wat vaker met je telefoon bezig te zijn. Ook mensen met een fulltime kantoorbaan-, hebben er baat bij om hun telefoon dichtbij te hebben. Je wordt constant gebeld, je moet je agenda even checken of-, je stuurt even een e-mail omdat er op je computer of laptop teveel tabbladen open staan. Het nadeel is wel dat je geneigd bent om ook even op WhatsApp te kijken, je Facebook te checken of op Instagram te zien wie er wat nieuws gepost heeft. Het lijkt wel alsof al deze social media apps ons leven beheersen. En misschien is dat ook wel zo?

What moment is it?

Er is veel onderzoek gedaan naar smartphonegebruik. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen niet eens willen weten hoeveel tijd ze besteden aan hun smartphone. Mij leek het in ieder geval wel interessant. Ikzelf heb ook geprobeerd minder actief te zijn op social media. In de onderstaande afbeelding is mijn smartphone gebruik te zien. Dit is van zondag tot en met vandaag. Je kunt zien dat sommige dagen rood gekleurd zijn en sommige dagen oranje of groen. Bij de rode dagen is het duidelijk dat ik veel minder tijd moet besteden aan mijn smartphone. Je kunt de app ‘Moment’ gratis downloaden en je hoeft verder geen persoonlijke gegevens in te vullen. Je kunt, als je de app upgrade  voor 4.99 , een plan maken om meer tijd te nemen voor jouw  offline leven. Dit hoeft gelukkig niet per se om inzicht te krijgen in jouw gebruik.

de-app-moment-2

Het concept

Het concept heeft als doel de mensen ervan bewust te maken dat het online leven niet verplicht is. Je hoeft niet mee te gaan met de rest, maar je hoeft ook zeker niet achter te blijven. Het geeft je gewoon meer inzicht. Doordat de kleuren, rood en oranje gebruikt worden, voelt het als een soort zelfreflectie. Je zult merken dat je er echt op gaat letten als je balkje vaker rood is in plaats van groen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met de app. Het zou erg leuk zijn als wij met elkaar kunnen delen hoe vaak wij nou precies online zijn per dag en wat de effecten hiervan zijn. Ook ben ik benieuwd hoeveel van jullie de app gaan downloaden, of wie er denkt daar totaal geen behoefte aan te hebben. Dat kan natuurlijk ook. Reageren kan onderaan deze pagina. 

Shana Esajas is moeder en studeert communicatie en media aan de Hogeschool Inholland. Haar achtergrond zit in het onderwijs, maar de passie om in de media en de redactiewereld te werken konden niet ongehoord blijven. Sinds kort werkt ze als stagiaire bij Damespraatjes. Shana is in 1991 geboren in Amsterdam en is moeder van één zoon. Samen met haar partner vindt ze het leuk om filosofische discussies te voeren en zich te verdiepen in het digitale tijdperk dat ons te wachten staat. In 2017 wilt ze met haar gezin een lange reis maken naar Aruba en de omringende eilanden. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, genieten van het moederschap en gezellig met haar vriendinnen ladiesnight vieren. Haar favoriete series zijn Game of Thrones en The Get Down. In de toekomst wilt zij graag blijven schrijven, veel reizen en genieten van het leven als moeder.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook