fb

Seksuele voorlichting aan je kind: zo doe je dat!

Seksuele voorlichting geven is een belangrijke taak voor ouders/verzorgers. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het kan soms flink ongemakkelijk zijn en je weet eigenlijk niet goed wat je moet zeggen. Hier 5 tips om in je achterhoofd te houden als het om seksuele voorlichting gaat:

1. Plan het niet, maar bespreek het wanneer het ter sprake komt

Door dit gesprek te plannen kan het ongemakkelijke vormen aannemen. Begin erover wanneer het ter sprake komt of als jullie bijvoorbeeld iets zien op tv. Timing is alles bij dit soort onderwerpen!

2. Vertel niks over je eigen seksleven

Vertel niet over hoe jij en je partner seks hebben, jouw kind heeft hier geen boodschap aan en zal het gesprek zo snel mogelijk afkappen. Heeft je kind vragen? Beantwoord ze dan wel gewoon. maar houd het algemeen.

3. Vraag je kind niet inhoudelijk naar zijn/haar seksleven

Ook dit is heel ongemakkelijk. Net als dat jij niet met iedereen over je seksleven wil praten, wil je kind dit ook niet. Wil hij/zij dit wel? Luister het dan aan en voel aan de situatie hoe ver je met je vragen kan gaan.

4. Wees relaxed

Als jij op een gespannen manier aan het gesprek begint, is de kans groter dat je kind ook relaxter is. Als jij zenuwachtig begint te doen, is het gesprek waarschijnlijk snel klaar en zal niet snel weer starten. Ben je bang dat je het zelf niet kan? Vraag dan bijvoorbeeld je partner om het te doen.

5. Bespreek het eens met andere ouders 

Jij bent heus niet de enige die deze gesprekken voert! Bespreek eens met een goede vriend/vriendin hoe zij dit aanpakken. Je kan er vast wat van leren!

Leuke boekentip: De Theemutsen schreven het boek ‘Let’s Talk about Sex’. Een boek waar een heleboel vragen rondom seks op een leuke, begrijpelijke manier worden uitgelegd. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12. Ook leuk voor ouders! Er worden vragen beantwoord zoals:

  • Wat is seks eigenlijk?
  • Kan ik zoenen met een beugel?
  • Een jongen vraagt me om naaktfoto’s, wat moet ik doen?
  • Kan je een plastic zakje gebruiken als condoom?

1 reactie

http://www./ -

Thanks for that! It’s just the answer I needed.

Reageer ook