fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schuld: over 3 tieners die kort na elkaar zelfmoord plegen

Afgelopen zomer.  Een literair evenement in de theetuin aan de Ossenmarkt. Mijn nieuwsgierigheid naar Weesper schrijvers brengt me naar deze unieke locatie aan de Vecht, waar schrijvers voorlezen uit eigen werk. Ondanks het wat sombere weer is het aangenaam druk. Ik maak kennis met de schrijfster van jeugdthrillers, Mel Wallis de Vries.

Ze heeft al diverse met prijzen beloonde titels op haar naam staan. Ik blijf bij haar presentatie staan en luister naar haar werkwijze. Ze haalt haar inspiratie uit nieuws over jongeren, die iets heftigs meemaken. De verhalen die daaruit ontstaan spreken veel jongeren aan. Na afloop benader ik haar en besluit om haar boek te recenseren.

Schuld van Mel Wallis de Vries gaat over tieners, die kort na elkaar zelfmoord plegen. Niemand  waagt het te twijfelen aan het gegeven van zelfdoding. Er lijkt ook geen verband te zijn tussen de verschillende zaken, behalve dat het meisjes zijn, die zo hun eigen ‘puberproblemen’ hebben, zoals een wat moeizame relatie met ouders,  een recente verhuizing of ruzies met vriendinnen.

Tess, het meisje dat tegen wil en dank vanuit Zeist naar Amsterdam is verhuisd, dreigt het vierde slachtoffer te worden. Ze voelt zich buitengesloten op school en maakt weinig vrienden, ze is erg op zich zelf. Haar nieuwsgierigheid leidt uiteindelijk tot de ontknoping ….

De wijze waarop het boek is geschreven, spreekt mij zeer aan.  De korte en krachtige zinnen en het taalgebruik, ontdaan van ingewikkelde constructies, zorgen er voor dat je door het boek heen vliegt. Ik vind de vorm waarin de hoofdpersonen vanuit zichzelf de wereld bekijken en beschrijven, goed gekozen.  Soms leidt dit er toe dat je als lezer op het verkeerde been wordt gezet.

Voor wie Amsterdam enigszins kent, is het een bron van herkenning, als straatnamen en situaties worden beschreven.

mel-wallis-de-vries-schuld-cover

Misschien is dit niet direct een boek voor vrouwen Damespraatjes lezen, maar als je moeder (of vader) bent van puberdochters of – zonen, is het absoluut de moeite waard om je eens te verdiepen in de leefwereld van je dochter of zoon. Zeker als je denkt dat de band met je kind goed is. Ze hebben blijkbaar meer geheimen dan je op het eerste oog denkt of kunt vermoeden.

Zoek je nog een mooi cadeau, dan is dit boek zeker een aanrader, ook als je kind minder graag leest. Ik durf te wedden dat je zoon of dochter zich op de bank nestelt of in de slaapkamer terugtrekt om dit spannende boek in één adem uit te lezen.  Niet storen dus …

Mel Wallis de Vries, geboren in Leiden is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur. Het heeft haar al menig prijs opgeleverd. Ze combineert het schrijverschap met de zorg voor drie kinderen. Ze woont en werkt in Weesp.

Bekroonde boeken zijn:

  • 2010: Vals – Verkozen tot beste jeugdboek in april 2012
  • 2012: Klem – Verkozen tot beste jeugdboek in april 2014
  • 2013: Wreed – Winnaar van de Hebban Award voor beste YA-thriller van het jaar. Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2015

Schuld is haar meest recente boek, verschenen in najaar 2015.

Bestel dit boek op Bol.com

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook