fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schooldirecteur luidt noodklok om ‘zorgkinderen’: “In luier naar school en motorische achterstand”

Eind augustus is mijn dochter Sophia begonnen op de basisschool. De eerste dagen vond ze dat heel spannend en was ze kapot na een volle schooldag, maar inmiddels staat ze ’s ochtends te springen om op pad te gaan. Als moeder is dat natuurlijk heerlijk om te zien dat ze zo veel plezier heeft en het zo goed doet in de klas. Dat het goed gaat is helaas niet vanzelfsprekend. Veel kinderen die thuis problemen ervaren, hebben moeite met meekomen op school. Directrice Sharon Schouwenaar van basisschool de Springplank slaat alarm, meldt Omroep West. 

Luier om

Op de school in de Leidschendamse wijk Prinsenhof zijn er flinke zorgen over een groep kinderen die met een behoorlijke achterstand aan de basisschool beginnen. Samen met de kinderopvang en het consultatiebureau slaat de school alarm. “Kinderen starten hier met school met een luier om en zonder de taal te spreken”, vertelt de directrice.

Actie

Er zijn grote zorgen om de toename van het aantal ‘zorgenkinderen’. “Kinderen lopen hier motorisch achter. Ze kunnen nog geen potlood vasthouden als ze met school starten. Dat hebben ze nooit geleerd of gedaan. Ook het zelf aankleden en ‘simpele’ motorische oefeningen zijn te lastig”, legt Schouwenaar uit. “Er moet echt actie komen, niet morgen maar vandaag nog.” Niet alleen achterstanden in motoriek zijn een probleem, ook zien ze huiselijk geweld, taalachterstanden en gedragsproblematiek.

Samenwerken

De gemeente Leidschendam-Voorburg is op de hoogte van de problemen met de kinderen in de wijk Prinsenhof. “We hebben het plan Sterk voor Noord in de steigers staan”, aldus wethouder Juliette Bouw. “Met dit programma gaan we samenwerken met alle partners in de wijk. Ze dragen allemaal hun steentje bij aan het verbeteren van de situatie van kinderen.”

Weinig vertrouwen

Directrice Schouwenaar heeft weinig vertrouwen in het plan omdat de gemeente tot nu toe de regie niet in handen nam. “Wij hebben de indruk dat ze niet genoeg aanwezig zijn. Verandering is hard en snel nodig.” Wethouder Bouw geeft daarop aan dat een dergelijke aanpak tijd kost.

Praat mee

Wij hopen heel hard dat alle betrokken partijen snel resultaten zullen boeken. Ieder kind heeft het recht op een fijne schooltijd en rooskleurige toekomst. Dat begint een veilige en stimulerende thuissituatie en passend onderwijs. Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook