fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schilderen op nummer: een moderne manier om te schilderen als een kunstenaar

Schilderen op nummer

Heb je ooit een prachtig schilderij willen maken, maar dacht je dat je niet genoeg vaardigheden of tijd had? Dan moet je zeker schilderen op nummer proberen! Deze methode is perfect voor beginners die prachtige acryl meesterwerken willen schilderen.

Schilderen op nummer: presentatie en geschiedenis

Schilderen op nummer is een hobby die geschikt is voor zowel volwassenen als kinderen. Het principe is eenvoudig: kleine gebieden zijn genummerd om een ​​kleur aan te geven. Het resultaat is een prachtig handgeschilderd plaatje op een canvas.

Deze techniek wordt steeds populairder en staat ook bekend als schilderen op nummer, genummerde kleursets of magisch kleuren. Er zijn veel Schilderen op Nummer Volwassenen kits verkrijgbaar in gespecialiseerde kunstwinkels, met de benodigde schildermaterialen en gereedschappen. Dit maakt schilderen op nummer een geweldige manier om kunst te maken zonder de vaardigheden van een kunstenaar te hebben. Zodra de verf is aangebracht, droogt deze zeer snel.

Max S. Klein en Dan Robbins hebben deze kunstvorm in de jaren 50 in de Verenigde Staten gecreëerd. Het was zo succesvol dat het snel werd overgenomen in andere landen.

Schilderen op nummer: kies je thema

Schilderen op nummer is een uitgestrekte en fascinerende kunstvorm. Een oneindig aantal afbeeldingen kan worden gereproduceerd. Om te slagen, moet je eerst een schilderij kiezen dat past bij jouw smaak, jouw voorkeuren, maar ook de betreffende ruimte. In dit opzicht kun je kiezen uit verschillende thema’s.

Dieren

Als je van dieren houdt, wil je misschien dit thema kiezen en ze opnieuw creëren met schilderen op nummer, zoals katten, paarden, olifanten, leeuwen, honden. Het is het beste om te beginnen met een dier dat gemakkelijker te schilderen lijkt. Dit dierenthema wordt vooral aanbevolen voor mensen die nieuw zijn in deze kunststijl. Zo’n schilderij kan overal in huis worden gebruikt: de slaapkamer, de woonkamer, de gang, enzovoorts.

Bloemen 

Bloemen zijn ook heel gemakkelijk te schilderen en zijn prachtig om naar te kijken. Dit maakt ze perfect voor een artistiek stuk voor een kamer. Het schilderen van bloemen omvat het gebruik en de combinatie van een breed scala aan kleuren. Zo kun je prachtige doeken creëren met dit thema. Rozen, boeketten bloemen, zonnebloemen, enzovoorts. Het zal je echt plezier geven.

Steden 

Denk eens aan ontwerpen die steden afbeelden om een fascinerend canvas te creëren voor in de woonkamer. Er is een breed scala aan olieverfschilderijen die speciaal zijn gewijd aan moderne steden. Je kunt geweldige steden reproduceren: Parijs, Londen, Rome, New York, Tokio, enzovoorts. Kies een stad die je leuk vindt en die je bijzonder aanspreekt om een leuke tijd te hebben tijdens het schilderen.

Schilderijen van landschappen

Landschapsschilderijen zijn geschikt voor zowel woonkamers als slaapkamers. Met schilderen op nummer kun je prachtige en boeiende landschappen schilderen. Dit is het perfecte thema voor natuurliefhebbers en alle soorten liefhebbers van de natuur. Afhankelijk van je voorkeur is het mogelijk om te schilderen:

  • Een tarweveld
  • Zonsondergang
  • Besneeuwde bergen
  • Een zandstrand
  • Een Canadees bos

Dit thema is een geweldig alternatief voor degenen die willen beginnen met schilderen op nummer en het biedt je ontelbare mogelijkheden.

Creëer een geschikte werkruimte om te schilderen

Een goede werkruimte is een essentieel onderdeel van een succesvol schilderen op nummer project. De werkruimte moet rustig zijn en weg van lawaai, huisdieren en kinderen. In een rustige omgeving is het veel gemakkelijker om je te concentreren op de activiteit en de gebieden die geschilderd moeten worden.

De werkruimte moet voldoende verlicht zijn om optimale zichtbaarheid te garanderen. Dit zorgt ervoor dat het schilderen onder de beste omstandigheden gebeurt. We raden ook aan om een vergrootglas te gebruiken om de kleine gebieden beter te kunnen zien en te schilderen.

Als het schilderij op canvas is, moet je het aan een harde, vlakke ondergrond bevestigen. Als je op een schildersezel of bank wilt schilderen, plaats dan het canvas op een ondersteuning van schuim of karton. De gemakkelijkste methode is om het schilderij of canvas op een platte tafel te plakken voor balans.

Welke schilderstijl moet je adopteren?

Er is geen standaard manier om schilderen op nummer te schilderen. Je kunt overal beginnen waar je wilt. Er is echter één belangrijk punt om in gedachten te houden. Wanneer je een genummerd gebied af hebt, moet je doorgaan met schilderen op een ander gebied met hetzelfde nummer. Dit voorkomt dat je kleurfouten maakt.

Om te schilderen als een echte kunstenaar, wordt aanbevolen om vanaf de linkerbovenhoek te beginnen en vervolgens naar rechts onderaan te gaan. Voor degenen die een hoogwaardige genummerde verfset hebben, is één laag genoeg om de nummers volledig te bedekken. Voor lagere kwaliteit sets kan het zijn dat je de nummers door de kleuren heen ziet. Je moet twee of drie lagen aanbrengen om de nummers te camoufleren en dit op te lossen.

Om met volledig vertrouwen en onder de beste omstandigheden te schilderen, is het belangrijk om jezelf te voorzien van kwaliteitsmateriaal. Overweeg ook om een vloeistof te gebruiken om de verfstroom te verbeteren. Dit zal de verf verdunnen en in goede staat houden. Tot slot, haast je niet tijdens het schilderen. Neem de tijd die je nodig hebt om fouten te voorkomen.

Gebruik de juiste schilderen op nummer kwasten 

Ontdek hoe je elk verfpenseel kunt gebruiken om een prachtig schilderij te maken! Grote penselen worden over het algemeen gebruikt voor het schilderen van grote oppervlakken. Maar om spatten te vermijden, wordt aangeraden om kleine penselen te gebruiken voor het schilderen van de randen.

Bij het schilderen op canvas is het beter om olie- of acrylpenselen met lange handvatten te gebruiken, omdat deze veel handiger zijn dan aquarelpenselen. Om deze penselen in uitstekende conditie te houden, mag je ze niet laten uitdrogen met verf, omdat dit de haren kan beschadigen bij het reinigen. Ook is het beter om de penselen niet rechtop te laten staan gedurende lange periodes, omdat de haren kunnen verdraaien en hun effectiviteit verliezen. Leg de penselen na elke reiniging op hun zijkant, zodat de haren naar beneden hangen.

Zorg dat je een handdoek en een glas water bij de hand hebt

Voor het schilderen op nummer heb je over het algemeen een schildervorm en ondersteuning, verf in verschillende kleuren, penselen voor verschillende doeleinden en papier nodig. Er zijn ook andere elementen nodig om het schilderen tot een succes te maken.

Met een glas water en een handdoek zul je geen moeite hebben om de penselen schoon te maken, bij voorkeur wanneer ze volledig verzadigd zijn met kleur. De handdoek zal je helpen ze schoon te maken wanneer je van kleur moet veranderen. Let er echter op dat de penselen niet voldoende schoon zijn, omdat ze de kleur van de cijfers kunnen veranderen. Hierdoor krijg je niet het gewenste resultaat.

Als je acrylverf wilt gebruiken, heb je heet water nodig om de penselen schoon te maken. 

Omlijst je kunstwerk!

Als je trots bent op je schilderen op nummer creatie, wil je er misschien een portret van maken en het ophangen. In dat geval moet je een geschikte lijst vinden die het laat zien en beschermt.

Lijsten zijn niet alleen decoratief, maar ze beschermen ook het schilderij, vooral als het een glazen lijst is. Dit type lijst beschermt het schilderij tegen stof en UV-stralen, die de verf kunnen vervagen. Verschillende soorten glas, waaronder museumkwaliteit glas, zijn voorzien van een UV-beschermende coating.

De verf die bij schilderen op nummer kits wordt geleverd, is vaak op acryl- of oliebasis, ondoorzichtig genoeg om de nummers en lijnen te bedekken. Wees echter voorzichtig bij het inlijsten van het schilderij op canvas, omdat beide soorten verf aan het glas kunnen blijven plakken door temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Om contact te vermijden dat het werk kan beschadigen, zijn er twee opties: inlijsten met een afstandhouder of inlijsten zonder glas.

Schilderen op nummer is een praktijk die de artistieke zintuigen van iemand stimuleert en je in staat stelt gepersonaliseerde creaties te ontwerpen. Deze creaties kunnen vervolgens worden geïntegreerd in je interieur en een vleugje charme aan je huis toevoegen.

Afbeelding: Alexandru-Bogdan Ghita via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook