Wanneer je vandaag de dag kleine kinderen hebt dan kun je niet meer om de discussie over schermtijd heen. Tot een jaar of vier kun je je kinderen wellicht nog redelijk schermloos opvoeden, maar wanneer eenmaal de kinderen naar school gaan dan kun je niet meer om de schermen heen. Daarnaast ben je waarschijnlijk zelf ook veel bezig op een scherm, al dan niet voor werk of andere prangende zaken. Je kan met je kind natuurlijk hele duidelijke regels en richtlijnen opstellen waar het gaat om schermen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je het goede voorbeeld geeft. Hoe je dat doet? Lees snel verder en toon een stukje discipline. Je gaat er uiteindelijk veel voor terugkrijgen!
De investering
Vandaag de dag kun je niet meer zonder smartphone, we hebben er allemaal één. Toch lijkt het soms alsof we allemaal mee moeten doen met de nieuwste hype. Wanneer er een nieuwe lancering is van een telefoon staan we massaal in de rij voor de nieuwe variant. Maar dat is helemaal niet nodig, je kunt ook gewoon voor een prima Samsung telefoon gaan waar alles op en aan zit zonder dat je er heel veel geld aan uitgeeft. Dit zorgt ervoor dat je ook niet constant alle hippe, nieuwe trucjes en technieken wilt gebruiken en de telefoon beschouwt als een speeltje. Zie het als een functionaliteit en met een kleinere investering kun je dit ook beter relativeren.
Houd het gescheiden
Wanneer je werkt, kinderen hebt en ook nog een rijk sociaal leven hebt, dan zal je telefoon de hele dag afgaan. Van vroeg tot laat. Het is dan ook slim om twee telefoons te hebben; één voor privé en één voor zakelijk gebruik. Je zult zien dat het dan al een stuk rustiger wordt, wanneer je buiten werktijd je ene telefoon gewoon weg kan leggen. Dit mag echt, want ook in het digitale tijdperk heb jij gewoon recht op vrije tijd voor jezelf. Hiermee reduceer je waarschijnlijk een groot deel van de tijd dat je telefoon afgaat, en die werkmails en appjes kunnen echt wel wachten.
De modus
Op veel telefoons zit vandaag de dag een modus dat wanneer je deze aanzet, al dan niet op basis van gps gegevens, je berichten en notificaties worden gedempt. Een hele fijne tool, want wanneer je niet steeds een oplichtend scherm ziet zul je ook veel minder afleiding ervaren. Zet in ieder geval altijd je telefoon op stil, waarbij je de mensen die je in een noodgeval moeten kunnen bereiken kan uitzonderen. Verdiep je in de mogelijkheden en je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.
Ten slotte valt of staat het bij goede afspraken. Geen telefoons aan tafel, geen telefoons na acht uur ’s avonds en geen telefoons in bed zijn mooie regels. Hanteer deze dan ook zelf structureel, anders heb je natuurlijk geen recht van spreken richting je kind. Ook is het slim om het alternatief te tonen; doe wat vaker een écht spelletje en ga lekker wandelen en samen praten. Voor je het weet is iedereen die beeldschermen vergeten.
Afbeelding: Charlz Gutiérrez De Piñeres via Unsplash
Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!