fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ilona: ‘Ik schaam me voor de schilderijen die mijn man maakt’

schilderijen met vrouwen

Het leek zo leuk dat Ilona haar man Tim zich aansloot bij een plaatselijk schilderclubje. Inmiddels heeft Ilona haar bedenkingen. “Tim heeft zich nu gestort op bepaalde schilderijen en portretteert om de haverklap vrouwen die het met elkaar doen.”

Toen Ilona en Tim een paar jaar geleden in het dorp kwamen wonen, namen ze zich één ding voor: integreren. “We hadden jaren in een middelgrote stad gewoond en waren de drukte zat. Ons huis konden we goed verkopen en we verhuisden naar een woning in een klein dorpje even verderop.” Graag wilden Ilona en Tim onderdeel uitmaken van de best hechte gemeenschap. Ilona meldde zich aan bij een maatjesproject voor eenzame ouderen en Tim werd lid van de plaatselijke schilderclub. Inmiddels kennen ze al best wat mensen en wonen ze er met veel plezier.

Hij heeft niks met de schilderjuf

Elke week gaat Tim met onder zijn arm zijn schilderspullen naar de les van Chantal. “Eerst dacht ik dat Tim verliefd was op schilderjuf Chantal. Hij was zo vol van haar talent en kon als hij thuiskwam van les over niets anders praten. Maar nee, er is niks aan de hand tussen die twee, maar Chantal is razend enthousiast over Tims talent. Want dat heeft hij en hij wordt steeds beter.” Eerlijk gezegd ziet Ilona niet wat Chantal ziet, maar dat haar man plezier heeft in schilderen is haar wel duidelijk. “En daar gaat het om. Ik vind het leuk om te zien hoe gepassioneerd Tim is het is ook voor het eerst dat ik ontdek dat hij iets écht heel leuk vindt. Mooi om te zien hoe geconcentreerd hij ergens mee bezig kan zijn.”

Wekelijks een wandeling

Even overwoog Ilona om ook op schilderles te gaan, maar daar ziet ze van af. “Ik kan nog geen poppetje tekenen maar dat zou nog niet eens wat uitmaken. Ik vind het belangrijk dat we niet alles samen doen. Ik bezoek twee keer per week eenzame ouderen en krijg daar veel energie van. Met één dame maak ik wekelijks een wandeling en met de andere doe ik spelletjes. Ze zijn allebei steeds weer zo blij als ik kom, dat doet me echt wat. Daarnaast werk ik nog en houd ik onze moestuin bij, dus genoeg te doen. Dus nee, ik ga niet mee naar schilderles.”

Hij verkoopt ze gewoon!

Tim schildert er lustig op los en toen hij laatst werd gevraagd om zijn werk op de jaarlijkse braderie te laten zien, aarzelde hij. Was zijn werk wel goed genoeg om te exposeren? “Ik heb op hem ingepraat en zei: ‘schat, dit moet je gewoon doen. Hoe leuk is het om de reacties van anderen te horen?’. Uiteindelijk stemde hij ermee in en waren zijn doeken te zien.” Tot zijn grote verbazing verkocht hij zelfs twee doeken. “Ja en niet voor een paar tientjes, het bedrag dat hij ervoor kreeg was bepaald niet kinderachtig te noemen. Maar helemaal prima natuurlijk als je met je hobby nog een beetje geld kunt verdienen ook.”

Blote dames boven de bank

Inmiddels moet Ilona bekennen dat ze een beetje moe wordt van Tims hobby. “Nadat hij die twee werken verkocht, lijkt het wel of hij een beetje doorslaat en zichzelf ziet als de nieuwe Picasso. Na de stillevens die hij schilderde, heeft hij zich nu gestort op naaktschilderijen. Ik heb daar sowieso een beetje mijn bedenkingen bij, maar goed hij moet het zelf weten. Wat wel awkward is, is dat er sinds kort een enorm schilderij boven onze bank hangt. Het is een schilderij van drie voluptueuze vrouwen die het met elkaar doen. Slecht geschilderd is het niet, maar het is op z’n zachtst gezegd ietwat controversieel.” Om de sfeer niet te verstieren, zegt Ilona er maar niet zoveel over in tegenstelling tot haar moeder die haar mening niet onder stoelen of banken steekt.

Ik zit met dat gezeur

“Mijn moeder zag het schilderij en sloeg stijl achterover. Verbaasd keek ze me aan. ‘Vind je dit mooi?’. Wat moest ik zeggen? Moest ik nu Tim afvallen en zeggen dat ik ook wat nerveus word van die ongeklede vrouwen of moest ik hem juist de hemel in prijzen? Ik vond dat lastig en liet het een beetje in het midden.” Daarmee neemt Ilona’s moeder geen genoegen en ze blijft maar zeuren over het schilderij. “Tim kan het niet schelen, die maakt er een geintje van en is er klaar mee. Maar ik zit met dat gezeur.” Als ook kennissen hun wenkbrauwen ophalen bij het zien van het schilderij. “Zij vonden het feit dat er ongeklede vrouwen opstaan geen punt, maar vonden het gewoon slecht geschilderd. Ze vroegen zich af hoe ik er naar kon kijken.”

Jaloers op schilderij-vrouwen

Nooit had Ilona gedacht dat er zoveel gedoe om de hobby van haar man zou zijn. “Ik heb ook mijn bedenkingen bij die schilderij-vrouwen. Temeer daar Tim zijn favoriete vrouwen heeft geschilderd en dat voelt naar mij toe best een beetje ongemakkelijk. Ik word er onzeker door. Maar ik wil het plezier dat Tim in het schilderen heeft, niet vergallen. Waarom hangt hij niet een ander schilderij boven onze bank?”

Wat vind jij? Snap je dat Ilona zich ongemakkelijk voelt bij de kunst die haar man maakt? Kan ze eisen dat hij die blote vrouwen boven de bank weghaalt? Of vind jij het onzin? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Petra van Dorp -

Ik zou zeggen, hang een leuk schilderij van jouw favoriete mannen, uiteraard naakt, boven jullie bed in de slaapkamer en sla hem met dezelfde argumenten om de oren als hij het niet leuk vind 🙂

Joris -

Dus er hangt een schilderij van 3 naakte personen boven de bank. De vrouw des huizes vindt het ‘niet slecht geschilderd’ en haar bezoek vindt de naaktheid geen probleem, maar ‘vonden het gewoon slecht geschilderd’. Uit niets blijkt dat men het onderwerp dus controversieel vindt. Wat is precies het probleem? Smaken verschillen en als het bezoek het doek niet mooi vindt, is dat toch prima – het hangt er toch niet om bezoek te plezieren? Over tot de orde van de dag.

Reageer ook