fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sanny doet bewust niks aan sport: “Het levert mij alleen maar stress op en kan dus niet goed zijn”

Het is een van de meest gehoorde goede voornemens: meer gaan sporten. Niet gek ook, want regelmatig bewegen vergroot de kans op een gezond en lang leven. Garanderen doet dat het natuurlijk niet, maar dat sporten slecht is? Dat hebben we eigenlijk nog nooit gehoord. Totdat we Sanny spraken.

Strenge handbal trainer

Sanny is 38 jaar oud en doet bewust niet aan sport. “Ik sport al ruim 20 jaar helemaal niet meer. Vroeger zat ik met mijn beste vriendin op handbal, maar toen zij stopte toen ze ging werken, stopte ik ook. Ik had er toch eigenlijk al een tijdje geen zin meer in.” Het beviel Sanny goed, het niet sporten. “Ik kreeg meer tijd voor andere dingen, zoals uitgaan, werken en afspreken met vrienden.”

Als Sanny terugblikt op haar tijd als handbalster, komen er maar weinig positieve herinneringen bovendrijven. “We hadden een erg strenge trainer, die altijd van ons verwachtte dat we het handballen voor lieten gaan. Zo heb ik mijn eigen eindexamenfeest moeten afzeggen omdat we onverwachts een toernooi hadden. Ik neem hem dit nog steeds kwalijk.” Niet alleen haar feestje kon niet doorgaan, ook als Sanny ziek was, moest ze gewoon naar de trainingen en wedstrijden komen. “Het maakte hem geen fluit uit of je koorts had, aan de antibiotica zat of je pols had gebroken. Je moest gewoon komen en anders kon je fluiten naar je plek in de selectie.”

Zoon wil ook niet

Nu, ruim 20 jaar later, is Sanny nog altijd blij dat ze van het sporten af is. “Sport zou leuk moeten zijn, een vorm van ontspanning. Ik associeer sport met stress, druk en dingen doen die een ander mij oplegt. Ik heb daar gewoon helemaal geen zin in.” Ondanks haar negatieve gevoelens over sport, heeft Sanny het drie jaar geleden toch nog eens kans gegeven. “Mijn buurvrouw trainde voor een hardloopwedstrijd van 5 kilometer en vroeg of ik mee wilde doen. Ik had er eigenlijk geen zin in, maar wilde het toch proberen. Al bij het aantrekken van mijn schoenen kwamen die nare gedachten aan de handbal-trainingen weer terug. Ik ben uiteindelijk niet mee gegaan.”

Sanny heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. “Mijn dochter sport wel, ze gaat één keer per week naar dansles. Mijn zoon sport niet, hij heeft hetzelfde als ik: hij krijgt stress van de druk die sport met zich meebrengt. Stress is heel ongezond, nog ongezonder dan niet sporten. Natuurlijk probeer ik hem wel te stimuleren om te gaan, maar ik ga hem zeker niet pushen.” De man van Sanny denkt hier anders over. “Hij is erg sportief en zou graag samen met zijn zoon op het voetbalveld staan. Hij vindt dat we hem juist wel meer moeten pushen omdat hij anders nooit zal gaan.”

Nooit meer sporten

Op de vraag of Sanny het ooit nog wil proberen, reageert ze stellig. “Nee, dat ga ik nooit meer doen. Ik heb andere manieren om me te ontspannen gevonden. Ik maak puzzels en kan hier helemaal mijn ei in kwijt. En zo lang ik me gezond en fit voel, vind ik het allemaal prima.”

Wij nodigen jullie van harte uit om -op respectvolle wijze- op het verhaal van Sanny te reageren.

Reageer ook