fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra test de elektrische deken van Inventum. Kan haar slaapkamerverwarming uit?

Van nature ben ik iemand die goed tegen allerlei weersomstandigheden kan. Is het buiten 38 graden en vallen de mussen van het dak? Dan kan ik prima slapen zonder airco. En zakt het kwik onder het vriespunt? Dan vind ik het geen probleem om zonder muts naar buiten te gaan. Ik heb het niet zo snel te koud of te warm en in een tijd als deze is dat natuurlijk een godsgeschenk. Toch vind ik het in de winter wel heel erg lekker om warm te kunnen slapen. En wist je zelfs dat te koud slapen, niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je nachtrust? Nu veel mensen de verwarming zo veel mogelijk uit laten vanwege de hoge gasprijzen, ga ik dus op zoek naar een andere manier om heerlijk warm in bed te liggen. Ik test de elektrische deken van Inventum. Kan mijn slaapkamerverwarming uit?

Waarom de verwarming uit?

We weten allemaal hoe bizar hoog de kosten voor gas de aankomende maanden gaan worden. Zelfs met het energieplafond zijn veel mensen duurder uit. Wij laten de verwarming daarom zo veel mogelijk uit en ik douche wat korter. Ik vind dit eigenlijk helemaal geen probleem. ’s Avonds op de bank trek ik een extra trui en dikke sokken aan en ik moet zeggen dat ik nog geen last van de lagere temperatuur in huis heb.

Wat is de ideale temperatuur om te slapen?

Er wordt vaak gezegd dat het gezond is om in een koele kamer te slapen. En dat klopt! Idealiter is de slaapkamer tussen de 15 en 19 graden. Het is hierbij wel belangrijk dat de temperatuur prettig is voor jou. Als je lichaam te veel moeite moet doen om warm te blijven, dan is dat niet goed voor de kwaliteit van je slaap. Slapen in een koude kamer is dus gezond (en voordelig!), maar zorg wel voor een dikke pyjama, een dik winterdekbed en/of een elektrische deken. Ik testte er een van Inventum en deel mijn bevindingen met jullie.

Twee schakelaars

Hoe werkt mijn elektrische deken van Inventum?

Ik heb de Inventum elektrische deken HN236i. Dit model is geschikt voor twee personen en heeft twee verschillende verwarmingszones. Als je hem met z’n tweeën gebruikt, dan kan je allebei een temperatuur kiezen die jij prettig vindt. Anders dan de naam ‘deken’ wellicht doet vermoeden, gebruik je de elektrische deken onder je hoeslaken. Je ligt er dus óp en niet onder. Veel mensen gebruiken een elektrische denken om hun bed lekker voor te verwarmen en hem daarna uit te zetten. Je stapt dan in een warm bed en jouw lichaam houdt het bed vervolgens op deze temperatuur.

Kan je de hele nacht op een elektrische deken slapen?

Dat kan. Elektrische dekens zijn (bij correct gebruik volgens de aanwijzing in de gebruiksaanwijzing) veilig in gebruik. Persoonlijk vind ik het op een gemiddelde nacht niet nodig. Gaat het hard vriezen en wil ik de verwarming dan nog steeds uit laten? Dan denk ik dat ik hem wel lekker aan laat staan.

Kan je de Inventum elektrische deken wassen?

Zeker! Je kunt de twee schakelaars van de deken afhalen en dan mag hij op 30 graden in de wasmachine. Vind ik wel zo prettig, ik slaap namelijk niet alleen graag in een warm bed maar ook in een schoon bed.

Zou ik deze elektrische deken aanbevelen?

Absoluut! Voor deze hoge gasprijzen had ik nooit over een elektrische deken nagedacht, maar nu wil ik niet meer terug. Het is echt heerlijk om in een koele kamer, maar in een warm bed te slapen. Bij ‘besparen op de gasrekening’ had ik verwacht dat ik het koud zou gaan krijgen. Dankzij deze deken slaap ik tijdens koude nachten juist lekkerder dan ooit. Stiekem best een goede bijkomstigheid in deze nare tijd.

Praat mee

Zou jij een elektrische deken gebruiken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig :).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

8 reacties

Hilke -

Een heerlijke elktrische deken voor dat ik naar bed ga! Uit als ik er in kom gaat dit uit. Want slapen met koude voeten en een koude nek, als ik op mijn zijkant lig. gaat hem niet worden.

Andre -

Heb nog nooit zo een deken gebruikt kruip lekker in koud bed er is echter een ding zorg dat je voeten niet koud zijn of worden dus met warme voeten in bed en je slaapt zo

Tiny Faber -

Flanellen lakens op je bed en je hebt absoluut geen verwarming of electrische deken op bed nodig.

Ada Van Ravenzwaay -

Opgegroeid in de vroege jaren 50 van de vorige eeuw, was je wel wat kou gewend.
Wij hadden geen c v, alleen één kolenhaard voor de verwarming van het hele huis. We hadden geen douche, zelfs geen stromend warm water zoals dat toen heette. We hadden geen koelkast, geen tv, geen volautomatische wasmachine geen droger, niets wat energie slurpt.
In de winter ging je naar bed net een extra wollen deken, en als het vroor kreeg je er nog één bij, en een warme kruik aan je voeten. Als je wakker werd stond er een dikke laag ijsbloemen op het slaapkamerraam. Dat vond je prachtig!
We wasten ons
Met koud water zo uit de kraan. Alleen op zaterdag ging je in de warme tobbe.
We speelden buiten in de sneeuw, en als je handen gingen tintelen van de kou ging je jankend naar binnen waar je ze kon opwarmen bij de kachel, waarna je weer naar buiten gestuurd werd.
“kom, lekker buiten spelen in de sneeuw, dat is gezond!”
Nu maken we ons druk om een temperatuur van maar 18° binnenshuis, en is een heel land in paniek omdat we de slaapkamer niet kunnen verwarmen. En natuurlijk; hoe moet het met die arme ouderen in de kou?
Weet je, ik denk dat die kinderen van toen zich nog wel eens aardig zullen kunnen redden deze winter

Frank -

Ik vind dat we gewoon verwend zijn. Als je gezond bent is 18 graden zat voor je woonkamer. Je lichaam kan leren omgaan met warmte en koude temperaturen. Als dat niet zo is vraag ik me af hoe mensen 50 jaar geleden hebben kunnen leven als ze bv op zolder sliepen waar het in de zomer warm was en de winter koud. Geen isolatie, verwarming of koeling.

Jantina -

Koud slapen zonder verwarming en zonder electrische deken . Gewoonnaakt onder een goed dekbed. Slaapt het allerbeste. Ongezond een verwarming in je slaapkamer. En doe een raam open !

Inge -

Ik gebruik ook een elektrische onder deken heerlijk warm zet hem van te voren aan en als ik ga slapen zet ik hem uit.

Mari -

Gewoon een goede kruik in bed, een keer water koken en je bent ook heel de nacht heerlijk warm.

Reageer ook