Emmeline kreeg ruzie in restaurant om wijn: ‘Mochten niet onze eigen fles drinken’
Emmeline had er zo naar uitgekeken en toen het zover was, werd het een enorme teleurstelling. “Echt, ik ben zo boos en verdrietig. Die restauranteigenaar weet niet wat hij heeft veroorzaakt, hij heeft het avondje waarnaar Ed en ik zo uitkeken vergald. En dat alleen maar omdat we niet onze eigen wijn mochten drinken.”
Lange tafels
Nog steeds is Emmeline ontdaan. “Het is ook iets wat je niet meer kunt overdoen.” Wat is er gebeurd? “Nou, tien jaar geleden stapten Ed en ik in het huwelijksbootje. We kwamen beiden uit verstikkende relaties en bloeiden bij elkaar op. Dusdanig dat we besloten te trouwen. Omdat we zo blij met elkaar en ons leven waren, gaven we een groot feest. Vrienden en familie die we in ons hart hadden zitten, nodigden we uit. De hele dag.” De trouwdag van Emmeline en Ed werd onvergetelijk. Alles zat mee: het was een zonnige dag, alle genodigden waren van de partij en iedereen had het leuk met elkaar. “Het leek op zo’n Italiaanse bruiloft: iedereen zat aan lange tafels en had het gezellig. Precies zoals Ed en ik hadden gehoopt.”
Een ontroerende fles wijn
Hoewel ze hadden aangegeven geen cadeaus te willen voor hun bruiloft, had bijna iedereen wat meegenomen. Zo ook Willem, de jeugdvriend van Ed. “Ed en Willem kennen elkaar sinds hun geboorte, zijn samen opgegroeid. De moeder van Willem overleed jong, waardoor Willem vaak bij Ed thuis was. Een prachtige band hebben die twee en ze zijn nog steeds zuinig op elkaar. Willem gaf ons een bijzondere fles wijn, eentje die we tien jaar moesten laten liggen en op onze trouwdag mochten opdrinken. Ik vond dat zo attent en lief van Willem. Het was ontroerend hoe hij daarover had nagedacht en ik zag aan Ed dat hij er ook een beetje emotioneel van werd.”
Zijn die tien jaar al om?
Voor Emmeline er erg in had, waren er tien jaar verstreken. “Ed en ik dachten na over wat we wilden doen met ons tienjarig huwelijksjubileum. In elk geval wilden we een etentje geven voor de mensen die erbij waren toen we trouwden. Op onze trouwdag zelf zijn we naar een luxe spacentrum gegaan en hebben ons een dag lang in de watten laten leggen. Na ons relaxdagje hadden we gereserveerd in een prachtig restaurant waar we altijd al een keertje wilden gaan eten. Daar is een wachtlijst voor dus we hadden ruim van te voren gebeld.” Speciaal voor de gelegenheid hadden Emmeline en Ed zich netjes aangekleed en zagen er prachtig uit. Ed had de fles wijn die ze van Willem kregen uit de kelder gehaald en meegenomen.
Toosten op de liefde
“Het plan was deze fles tijdens het eten soldaat te maken. Om te toosten op de liefde, het leven en de vriendschappen. Maar dat feest ging niet door.” Want als Emmeline en Ed de ober vragen of hij de speciale fles wijn wil ontkurken, weigert hij dat. “In eerste instantie dacht hij dat we een grapje maakten, maar toen hij in de gaten kreeg dat we serieus waren, zei hij resoluut ‘nee’. Want eigen drank meenemen in hun restaurant was niet toegestaan. Zelfs niet toen we uitlegden dat het een heel belangrijke fles voor ons was en dat we heus nog wel andere drankjes zouden bestellen. De ober bleef bij zijn standpunt en was onverbiddelijk.” Ed laat het er niet bij zitten en vraagt naar de eigenaar van het restaurant.
Vijftig euro kurkengeld?
“Met veel tegenzin kwam hij naar ons tafeltje. Ook hem legden we uit waarom we heel graag onze eigen fles wijn wilden openmaken. Dat het een bijzonder wijntje was, gekregen van een oude vriend en dat we het fijn zouden vinden als we die bij het diner mochten drinken. De eigenaar verklaarde net als de ober dat het niet was toegestaan om zelf meegenomen drank in zijn restaurant te nuttigen. We moesten maar een mooie fles bestellen die op de wijnkaart stond. Toen we wederom uitlegden dat het daar niet om ging, kwam hij met een compromis: we mochten de fles wijn van Willem opdrinken, maar moesten dan wel vijftig euro kurkengeld betalen. Echt, Ed en ik vielen bijna van onze stoel. Hoezo zouden we vijftig euro betalen voor een fles wijn die we nota bene cadeau hadden gekregen?”
Ruzie in restaurant
De irritaties lopen hoog op en Emmeline moet alle zeilen bijzetten om een knallende ruzie te voorkomen. “Ik zag de stoom uit Eds oren komen en weet dat als hij echt heel boos wordt, hij niet te houden is. Dat wilde ik voorkomen, die scène leek me afschuwelijk. Ed nam zijn dreigende houding al aan en begon te schelden. Ik ben opgestaan, heb de fles wijn gepakt en legde een bedragje neer voor de twee glazen prosecco die we hadden gedronken. Vervolgens verlieten we het restaurant en zijn naar huis gegaan. Zwijgend naast elkaar. Onze avondje was verpest, net als ons humeur. We waren allebei zo boos en teleurgesteld. Waarom mochten we onze bijzondere fles wijn niet gewoon opdrinken in dat restaurant? Zo ingewikkeld is dat toch niet?”
Slechte recensie
Emmeline heeft bij thuiskomst een slechte recensie op de site van het restaurant geschreven. Zou jij dat ook doen na een ruzie in een restaurant? Snap jij dat Emmeline en Ed boos en verdrietig waren? Die eigenaar had toch best wat soepeler kunnen zijn? Het ging tenslotte om een bijzondere fles wijn. Of vind je dat de eigenaar groot gelijk had? Praat mee in de comments onder dit artikel.
Afbeelding boven artikel: Artur Rekstad via Unsplash
51 reacties
Alles aan dit verhaal schreeuwt aso volk. En dan heb ik het niet over het restaurant. Wie gaat er nu zomaar een eigen fles wijn opentrekken in een restaurant? Zelfs met het verhaal eromheen is het niet meer dan logisch om vooraf dit uit te leggen en toestemming te vragen. Een beetje restaurant had zelfs geholpen om het een nog fijnere ervaring te maken. Maar dit gedrag vanuit de klant is gewoon aso. Tja 2 gifwolken zullen elkaar inderdaad niet verstikken
Het staat niet duidelijk vermeld hoe oud deze wijn was. In ieder geval meer dan tien jaar + de bottel jaren. En dan zijn dergelijke oudere wijnen vaak over de top heen. In België bestaat dit systeem wel maar het komt nog zelden voor. Dan wordt er tussen 15 en 20€ kurk recht gevraagd.
Dit is een eerlijke prijs voor de kosten van het schenken en twee vuile glazen. Bij een geboorte wordt er soms een kist wijn (12fl) gekocht om dan bij de communie of hun trouwfeest uit te drinken. Maar meestal zijn ze dan op die leeftijd niet meer te zuipen. Ik heb er een aantal flessen zien weg gieten.
Zelfs niet meer te gebruiken om te marineren.
Wijnen zijn niet echt meer gemaakt om heel lang te bewaren, ze zijn er om uit te drinken.
Met dit systeem had men een pak minder problemen gehad, zowel voor het restaurant als voor de klant.
Jullie verwachten echt dat je je eigen drank mag meenemen en drinken in een restaurant? Hoe egoïstisch en onwetend ben je dan? Echt een typisch gevalletje asociaal. Alles draait alleen maar om jullie he? Ik hoop dat jullie allebei langzaam en met veel pijn sterven aan kanker. De man eerst, zodat die vrouw nog meer gaat lijden.
Ja je eigen drank mee nemen en dit niet van te voren overleggen dat is niet handig.
Het is geen liefdadigheids instelling, die mensen verdien n hun brood.
Ik zou mijn excuus aan bieden en de recensie verwijderen.
Als je dat gedaan hebt,ff nieuw etentje plannen maar dan op de juist manier en geniet van elkaar en laat dit dan achter je.
Als het zo belangrijk was had je toch die 50 euro kurkengeld betaald desnoods onderhandeld over de prijs. Maar alles wij, onze fles, belangrijk voor ons etc. Best asociaal dit. Met je eigen fles aankomen en dan boos worden in een restaurant dat het niet mag. Jullie gaat het uit eindelijk om het geld. De eigenaar maakt een statement dat hij hier niet van gediend is. Die 50 euro vindt ik nog schappelijk, want eigenlijk wil hij dit liever niet. Maar blijkbaar vinden ze zich zelf zo belangrijk, dat ze denken dat iedereen maar alles van ze moet tolereren, ook eigen regels in een restaurant…
Je had natuurlijk ook een goede fles wijn van de kaart kunnen kiezen en die in je tas doen en omruilen voor jullie wijn.
Jullie hadden jullie wijntje gehad.
De restauranthouder had zijn omzet gehad.
De andere gasten van het restaurant waren niet in een vervelende situatie gekomen
Had je thuis nog een leuke avond gehad,
Alleen maar winnaars
Ed werd boos … waarom? Omdat broodroof niet getolereerd werd? Ik heb zelf geen horecazaak, maar ik besef ter dege dat die het tegenwoordig al hard genoeg hebben. Beperkte plek en dan nog eigen drank mee? De eigenaar doet dan nog een geste.
Een zeer redelijke 50€ kurkengeld, en probleem opgelost. Met die fles wijn waar je niet voor betaald kan hij zijn personeel en andere kosten niet betalen.
Het was inderdaad mooi geweest die fles op die dag te drinken, maar doe dat eens thuis.
Het was toch logisch geweest om bij reservering te overleggen of het mogelijk was. Als dan het kurkengeld (wat volkomen normaal is) genoemd was had je op basis daarvan kunnen beslissen of je er wel of niet naar toe wilde. En dan ook nog gaan dreigen en schelden. Heel snel de slechte recensie weghalen en excuses gaan maken!
Ik check in in een hotel. Neem een eigen matras mee en verwacht gratis te betalen… Ook grote onzin toch?
Rare mensen die dit maar normaal vinden. Een restaurant bedrijven is gewoon business. Een stoel moet omzet maken. Net als in een vliegtuig.
Zeker in de betere restaurants komt bijna iedereen voor ‘een speciale gelegenheid’…
Dus als je dat wilt is het héél normaal dat je kurkengeld betaald. En bereid het voor! Nu overval je de ondernemer..
Is heel begrijpelijk dat mensen van het restaurant dit weigeren! Ze zijn geen liefdadigheidsinstelling! Indien deze wijn zo belangrijk voor jullie was kon dit gerust op een andere manier geconsumeerd worden of gewoon het kurkgeld betalen en dan was de avond sowieso perfect verlopen! Spijtig om op deze manier geconfronteerd te worden als uitbater met een slechte recensie!
Ze zitten echt zelf fout en goed fout.
Wat als iedereen zijn eigen drinken of soep mee neemt? Op drank wordt juist verdient,op eten biet zo zeer. Dus is het logies dat ze nee zeggen. Tenzij je voor tijd belt en evt vraagt. Kurk geld of schotel geld ( als je eigen bruidstaart of gebak wil bij de gelegenheid) is ook normaal.
Had het bij de reservering overlegd. Dat had men het begrip ‘kurkengeld’ uit kunnen leggen en had je misschien begrepen dat voor niks de zon opgaat. Je gebruikt nl. wel het glaswerk van het restaurant, de bediening is wel voor je aan het werk en nadien moet e.e.a. worden afgewassen en bovendien maak je sowieso gebruik van hun pand. Ook al wilde je daar je eigen flesje wijn drinken. Jullie houding was echt beneden alle peil en het lijkt me dan ook niet meer dan normaal dat je alsnog excuses gaat aanbieden en die slechte recensie verwijdert.
De reactie van de restauranthouder is naar mijn mening de juiste.
Op de verkoop van een fles wijn haalt hij omzet waarmee hij al de kosten kan betalen: aankoop glazen, loon ober, kosten afwas,…dus het is zijn volste recht om €50 kurkengeld te vragen.
Daarna een slechte recensie schrijven omdat jullie standpunten niet hetzelfde zijn terwijl dit wel de werking van het restaurant is, vind ik niet kunnen. Dit heeft niets te maken met slechte bediening of slecht eten.
Nee, deze reactie is compleet overdreven. Van Ed en Emmeline dan. Restaurants verdienen op de drank, helemaal op mooie flessen wijn. Als je dan een eigen fles meeneemt, verliezen zij deze omzet. Het is dus heel normaal om kurkengeld te betalen, zodat zij de misgelopen omzet compenseren. Als je dat nou niet wil, drink hem dan lekker thuis.
En dan een slechte recensie achterlaten en je dag laten verpieteren omdat je zelf zo krampachtig vasthoud aan wat JIJ wil en wat JIJ denkt dat wel even kan…..
Tja, als je een afwijkende wens heb, doe je er goed aan vooraf te vragen naar de mogelijkheden. Verder heb ik het idee dat het begrip kurkengeld niet begrijpt. Daarmee betaal je niet voor de gekregen fles wijn, maar je betaalt ter compensatie van omzetverlies en kosten van bediening en voor het gebruik en afwas van glazen. Als dat wijntje echt zo belangrijk was, had je die 5 tientjes gelapt die je anders aan consumpties in het restaurant had betaald. En verder: schelden en een “dreigende houding”… Tokkie-alert!
Ik heb nooit gehoord van een restaurant waar je je eigen wijn mee mag nemen en op mag drinken.
Ook al is het een mooi idee, beetje vaag is het wel.
Als het restaurant dat toe laat, neemt iedereen straks zijn eigen eten en drinken mee.
Ook een beetje raar dat jullie van te voren niet hebben gemeld dat jullie de wijn wilden mee nemen maar van uit zijn gegaan dat het gewoon mogelijk was. Je had het van te voren met de mensen moeten overleggen.
Dus een slechte recensie was niet nodig geweest, je had gewoon even moeten aangeven.
Dus huur een kok in die heerlijk gerechten maakt, Italiaanse muziek op, lichten uit en open maken de wijn.
Fiene -
Zo Sjaakie en? Opgelucht? Even een nare dag gehad? Als je het zo leest wat je hebt geschreven vind je dan ook niet dat te ver is gegaan?