fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rosemarij (48): ‘Mijn buurman zit met oud en nieuw altijd aan me en mijn man gelooft me niet’

Als de Kerst voorbij is, en iedereen zich opmaakt voor oud en nieuw, krijgt Rosemarij de zenuwen. Want de traditie wil dat haar gezin en de rest van de straat samen het begin van het nieuwe jaar inluiden. “Eigenlijk wil ik al heel lang wat anders, maar mijn man vindt het elk jaar weer geweldig om met de buren te feesten. Ik niet. Ik ben het spuugzat en wil naar bijvoorbeeld een mooi galafeest. Maar bovenal wil ik het niet vieren met Harm, mijn buurman die altijd aan me wil zitten en tijdens oud en nieuw zijn kans schoon ziet.”

Toen Rosemarij en haar man Lex het huis in een kindvriendelijke wijk kochten, werden ze met open armen ontvangen door de buren. “Niet alleen de naaste buren, maar alle buren,” benadrukt Rosemarij. Aanvankelijk voelde dat alsof ze in een warm bad stapte, maar al snel bleek dat de buurt wel heel veel gezamenlijke activiteiten ondernam. “En ik ben nogal op mijn privacy gesteld, maar dat kan ik wel vergeten want om de haverklap staat er een buurvrouw of -man aan de deur. Met een of andere smoes.” Als ze haar beklag erover doet bij Lex, vangt ze bot. Hij vindt dat ze zeurt en dat het juist zo fijn is dat er naar elkaar wordt omgekeken.

En zo maakt Rosemarij jaarlijks de straat bladvrij, zet ze de straat af voor de Straatspeeldag, vieren ze 21 december de kortste dag met gluhwein en erwtensoep en heft ze 31 december het glas. En dat allemaal met haar buren. “Natuurlijk probeer ik er wat van te maken, maar het wordt steeds moeilijker. Ik moet van ver komen om het leuk te vinden. Helemaal nu Harm zo vrijpostig is geworden en steeds aan me zit. Dat doet hij op zo’n manier dat niemand het ziet.”

Lekkere kont

Het begon tijdens de eerste keer bladvegen; Rosemarij bukte om de bladeren in de kliko te gooien en ineens greep Harm haar bij haar heupen. “Zo buuf, lekkere kont zo,” lispelde hij in haar oor. Aanvankelijk negeerde Rosemarij het en schreef het weg als gevalletje ‘kan gebeuren’ maar toen hij op de kortste dag van het jaar steeds zijn arm om haar schouder sloeg en zijn bungelende hand per ongeluk op haar borst rustte, dacht ze het hare ervan. “Ik vertelde het Lex, maar die wuifde het weg. Vond dat ik me aanstelde en dat Harm een goeie gast is en dol is op zijn vrouw. Sterker: Lex vindt het tamelijk arrogant van me om te denken dat Harm mij versiert. Hij zei: ‘Waarom zou Harm dat doen? Hij heeft een bloedmooie vrouw’ Dat dat niet zaligmakend is, gaat er bij Lex niet in.”

Zoenen

Vorig jaar oud en nieuw was de limit; de hele avond manoeuvreerde Harm zich in de buurt van Rosemarij en telkens voelde ze zijn hand. “Dan weer op mijn kont, dan weer in mijn nek. En hij doet het zo dat niemand het ziet. Ik gooide een balletje op bij mijn naaste buurvrouw, maar zij vindt het allemaal wel meevallen met Harm en dat ik niet zo preuts moet doen. Maar ik vind het niet normaal als een buurman je vol op je mond zoent.”

En dus ziet Rosemarij enorm op tegen oud en nieuw en voelt zich heel alleen staan. “Ik opperde thuis om eens wat anders te doen tijdens de jaarwisseling, bijvoorbeeld naar mijn zus gaan, maar zowel Lex als de kinderen willen niet. Dus er zit niks anders op om me heldhaftig door de avond te slaan. Ik weet echt niet wat ik moet doen om Harm te stoppen zonder dat er ruzie komt. Als ik die veroorzaak weet ik nu al dat ik dan de hele buurt tegen me heb….”

Hoe zou jij dit oplossen? Vind je dat Rosemarij Harm moet aanspreken op zijn gedrag, of doet ze er beter aan haar mond te houden en zich er maar gewoon doorheen te slaan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook