fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rondetafelgesprek organiseren met vrouwelijke ondernemers

Rondetafelgesprek organiseren met vrouwelijke ondernemers

Damespraatjes.nl is niet alleen een mooi lifestylemagazine waar met veel liefde een aandacht aan wordt gewerkt, het is ook een onderneming gerund door powervrouwen. Vrouwelijke ondernemers dus. Waar dit vroeger een stuk minder populair leek te zijn (het traditionele gezinsleven bood vaak weinig ruimte voor ambitie) is het tegenwoordig dus wel gewoon heel normaal om ook als vrouw ‘je mannetje te staan’ en een eigen bedrijf te runnen. Natuurlijk worden er ook regelmatig gesprekken gevoerd met andere (vrouwelijke) ondernemers, je kunt tenslotte altijd van elkaar leren. Een zogenoemd rondetafelgesprek is dan ook erg waardevol om bij te wonen. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je zo’n gesprek kunt organiseren. En natuurlijk kunnen er, indien gewenst, ook altijd mannelijke en/of non-binaire personen aanschuiven…we discrimineren immers niet.

Persoonlijk tintje

Hoewel het een zakelijke meeting betreft, is een persoonlijk tintje erg belangrijk. Kies daarom voor een locatie met een open uitstraling. Dit kan natuurlijk een gezellig ingericht kantoor zijn, maar ook in een gezellige bar, of bij jou (of iemand anders) thuis is een optie. Het maakt niet uit of je eettafel ovaal is, of dat je een kantoorruimte hebt met een grote lange tafel, de naam ‘rondetafelgesprek’ hoeft niet altijd letterlijk te worden genomen. Wees wel selectief in wie je precies uit wilt nodigen en doe ook dit op een persoonlijke manier. Bel iemand op en vraag of er interesse is om deel te nemen. Is dit het geval, stuur dan een persoonlijke uitnodiging per mail, of per post. Het is van belang dat de genodigde zich welkom voelt en dus ook wel een beetje speciaal.

Tijdsbewaking is altijd nodig

Het is van belang om een agenda te maken waar, indien nodig, van kan worden afgeweken. Ik zat zelf een aantal maanden geleden bij een rondetafelgesprek, waarvan het introductierondje al bijna een uur duurde. Dit is natuurlijk niet erg, want op deze manier leert iedereen elkaar goed kennen en weet je wat ieders drijfveer en gedachtegang is. Toch is die agenda belangrijk om het uiteindelijke doel niet uit het oog te verliezen. De agenda (en tijdsspanne) moet worden bewaakt door een daarvoor aangewezen persoon in de groep. Laat aan het begin van de bijeenkomst ook weten wie dit is, zodat een eventuele (noodzakelijke) interruptie tijdens het gesprek niet als een verrassing komt voor anderen.

Inhoudelijke bijdrage belangrijk

Net zoals bij heel veel meetings het geval is, is het belangrijk dat er inhoudelijke bijdrages zijn. Deze personen hebben een eigen taak om ervoor te zorgen dat bepaalde zaken besproken worden. Dit kan op een natuurlijke manier worden geïntroduceerd tijdens het rondetafelgesprek, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie worden gedaan. Je kunt hiervoor genodigden vragen, maar ook bijvoorbeeld kiezen om een externe ervaringsdeskundige aan te laten sluiten.

Tafelschikking met naambordjes

Zorg dat je gebruik maakt van een tafelschikking. Naambordjes zijn geen overbodige luxe, zeker niet als mensen elkaar niet kennen. Zet deze bordjes duidelijk neer, zodat iedereen weet waar er plaats kan worden genomen.  Het maakt niet uit aan wat voor soort tafel jullie zitten, zolang iedereen elkaar maar kan zien en aankijken tijdens het gesprek. Je verdiepen in ronde eettafels kopen is dus nog steeds niet nodig! Zet de mensen waarvan je weet dat ze veel en vaak aan het woord zullen zijn een beetje verdeeld over de tafel. Op deze manier houd je het gesprek goed gaande en kunnen anderen ook gemakkelijker inbreken tijdens een discussie. Natuurlijk zorg je ook voor wat te drinken en eten, zodat mensen geen last krijgen van een droge mond (door al dat geklets) en knorrende magen. Duurt de sessie wat langer, dan kun je ook een (lunch) pauze inlassen.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Beeld: S O C I A L . C U T on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook