fb
Damespraatjes Damespraatjes

Robin bood vriendin hulp aan: “Nu vraagt ze steeds om geld”

Wat doe je als een goede vriendin haar partner verliest? Precies, dan ben je er voor haar. Je biedt een luisterend oor, kookt regelmatig een flinke pan soep en vangt in die eerste periode haar kinderen op. Toen de man van Jackie bij een ongeluk om het leven kwam, is dat precies wat Robin deed: bijspringen waar nodig. “Dat doe je natuurlijk met liefde. Jackie en ik kennen elkaar 30 jaar en dan vind ik dat je voor elkaar klaar moet staan.” Het overlijden van de man van Jackie is bijna twee jaar geleden, maar Robin staat het gezin nog steeds bij. “En soms word ik er helemaal gek van.”

Stonden voor ze klaar

In de dagen rond na overlijden van Carlo stond Robin 24-uur per dag klaar voor het gezin van Jackie. “Mijn man en ik hebben het hartstikke goed. We hoeven ons geen zorgen te maken om geld en we zijn gezond. Geen reden dus om niet voor mijn vriendin klaar te staan. Toen Carlo net overleden was logeerden de kinderen vaak bij ons. Ze gingen lekker mee in ons gezinsleven en zo had Jackie wat rust. Ik bracht elke avond een pan eten langs, nam de kinderen mee naar school en zette ze aan het einde van de dag thuis af.”

Chauffeur

Robin vindt het in deze periode helemaal niet erg om te helpen. “Dat doe je gewoon. Als mijn man zou overlijden zou ik ook blij zijn met alle hulp die ik kan krijgen. Om deze reden bood ik Jackie twee jaar geleden dan ook aan dat ze mij altijd mocht bellen. Nou, dat heb ik geweten hoor… Al twee jaar lang weet ze mij elke dag te vinden. Nog steeds chauffeur ik de kinderen naar school, zwemles en de voetbaltraining. Dat is toch niet normaal?”

Geen overlijdensrisicoverzekering

Niet alleen in praktische zin doet Jackie dagelijks een beroep op Robin, ook emotioneel en financieel. “Vooral dat laatste wordt nu een dingetje… Jackie had had geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten en toen Carlo overleed stond het gezin er financieel niet al te best voor. Mijn man en ik hebben allebei een baan en hebben in de eerste drie maanden na het overlijden haar hypotheek betaald. Wij konden hierdoor niet op vakantie, maar dat vonden we niet erg. Jackie helpen was op dat moment belangrijker.” Robin en Carlo verwachten dat Jackie het huis te koop zet, kleiner gaat wonen en een goedkopere auto gaat rijden. “Maar dat deed ze niet. Ze vond het emotioneel moeilijk om afstand te doen van alles wat ze ooit met Carlo heeft opgebouwd. Tja, dat begrijp ik. Maar uiteindelijk is het ook wel belangrijk dat ze het financieel allemaal kan behappen.”

Veel geld geleend

Door de hoge hypotheek en de dure auto lukt het Jackie niet om rond te komen. “Zeker nu het hele leven gewoon duur is, komt ze structureel geld tekort. Aan het einde van de maand krijg ik altijd de vraag of ze geld van ons mag ‘lenen’ om boodschappen mee te doen of de energierekening te betalen. De ene keer is het 100 euro, maar soms vraagt ze zelfs om 500 euro. Wij kunnen die paar honderd euro best missen, maar toch voelt het niet goed dat ze op deze manier financieel afhankelijk is van ons. Ze zegt dat ze het gaat terugbetalen, alleen het geleende bedrag staat inmiddels op ruim 4.000 euro. Ik vraag me sterk af hoe ze dat ooit bij elkaar gaat krijgen…”

Tijd om het huis te verkopen

Robin weet dat ze haar vriendin hun hulp heeft aangeboden, maar vindt het moeilijk dat haar vriendin daar zó gretig gebruik van maakt. “Mijn aanbod was niet uit beleefdheid, maar écht omdat ik om haar geef. Toch merk ik dat het me steeds meer tegen begint te staan. Enerzijds door het geld, maar anderzijds ook omdat ik een soort verkapte taxichauffeur/oppas voor haar kinderen ben. Ik denk dat het de combinatie van deze twee dingen is die het zwaar maakt. Ook aan mijn man merk ik dat het hem begint te irriteren. ‘Het is twee jaar geleden. Tijd om dat huis te koop te zetten en kleiner te gaan wonen. Ze kan niet eeuwig op onze zak teren’, zei hij laatst. Hij heeft gelijk, maar ik weet gewoon niet hoe ik er tegen haar over moet beginnen. Jackie heeft het al zo moeilijk en ik wil gewoon een goede vriendin zijn.”

Wat zou jij doen?

Wat zou jij Robin adviseren? Praat op respectvolle wijze mee in de reacties onder dit artikel.

Bovenste abeelding: Unsplash+

Dochter van Isa wil een Pinterest-traktatie: “Geen tijd en geld voor”

De traktaties op de school van de kinderen van Isa lijken steeds gekker te worden. “Van zelfgebakken macarons tot goedgevulde goodiebags; het is eerder regel dan uitzondering bij ons op school”, vertelt de 35-jarige moeder. “Bij ons was dat vroeger wel anders. Je trakteerde een zakje chips of blokjes kaas op een satéprikker. Had je een creatieve moeder? Dan maakte ze soms nog pigs in a blanket of fruitbootjes. Maar die Pinterest-traktaties die je nu ziet? Die kenden wij vroeger bij ons op school niet.”

Gaat om het feestje

Isa heeft twee kinderen op de basisschool. “Boris is 4 jaar en in augustus gestart in groep één. Voor hem is alles nog spannend en nieuw. Als er feestjes worden gevierd in de klas dan vindt hij het al snel goed. Of hij nou een doosje rozijntjes of een mega Pinterest-traktatie krijgt; hij vindt het allemaal even leuk en lekker. Naar mijn idee hoort dat ook zo. Het gaat om het feestje, niet om de traktatie.”… Lees hier verder!

6 reacties

Hetty -

Ik ken iemand die had gestudeerd en veel rijke vrienden had. Zij begon een een bedrijfje en door roekeloos wanbeleid – niet door pech – ging dat failliet en kwam ze in de schuldhulpverlening. Haar rijke vrienden hielpen, onder meer door maandelijks haar huur te betalen. En wat denk je? Zij ging om alles geld bij hen vragen omdat ze toch genoeg geld hadden en omdat zij volgens haar therapeut moest leren om te “ontvangen”. Ook ging ze voortdurend op kosten van anderen op vakantie. Ik heb afstand genomen want ik haat profiteurs en ze begon tegen mij ook al zo te praten dat ze moetst leren te “ontvangen” terwijl ik niet rijk ben en zelfs niet eens haar vriendin. Nu is het jaren later, ik hoorde dat zij nu weer boven Jan is en dat ze erg materialistisch is en dat ook anderen nieuwe vrienden – die zij toen probeerde te maken en die net als ik niet materialistisch zijn – zich daar aan stoorden. Ik had gelukkig op tijd afstand genomen.

Addy -

Ik had zo’n schoonzusje! Mijn ex (haar broer) weigerde haar geld te geven, als ze daar om vroeg, maar mijn Indische cultuur had mij geleerd, dat je mensen moet helpen, als ze daar om vragen. Ze zou het teruggeven, maar uiteindelijk konden we fluiten naar ons geld. Notabene ging ze daarmee een weekendje naar Londen, want “dat had ze nodig” …..
Uiteindelijk is ze vorig jaar gestorven aan longkanker. Ik leef nog en ben redelijk gezond. Nu denk ik: ” Ach laat maar ook… “

natas -

Dit is geen gebruik maken van de hulp van een ander, dit is misbruik maken van de goedheid van een ander!
De eerste tijd: logisch, prima en superlief, maar die ‘eerste tijd’ is nu wel voorbij.

Jackie zal haar man altijd blijven missen, maar ze kan niet op de zak van Robin en haar man blijven teren. Het lijkt erop dat Jackie het wel makkelijk vindt zo, ze hoeft er niks voor te doen, ze hoeft maar met haar vingers te knippen en Robin doet alles. Robin is hier dus ook deels zelf schuldig aan, ze kan ook gewoon zeggen dat het nu écht teveel wordt en dat ze geen geld kunnen blijven geven, dat ze niet kunnen blijven fungeren als goedkope (gratis…) oppas en taxichauffeur…
Als Jackie écht zo’n goede vriendin is begrijpt ze dat. En begrijpt ze dat niet? Dan is het a) geen goede vriendin en b) kunnen Robin en haar man fluiten naar die 4000 euro.

Joris -

Ik ruik een profiteur. Je zaken niet bij voorbaat regelen, boven je stand blijven leven en veel te veel gebruik maken van een genereus aanbod van een vriend. Volwassenen regelen hun shit gewoon.

Rieneke -

Rouwen kent geen tijd en ik geloof heus dat ze blij is met jullie hulp. Dat ze niet weet bij wie ze anders moet aankloppen. Toch vind ik het egoistisch van haar ondanks je het aanbied ze steeds gebruik maakt van jullie hulp. Juist aan mensen geld vragen die je echt lief hebt vind ik een punt. Het lijkt erop dat ze denkt “ach zij vinden alles wel goed en ik kan hun hulp gebruiken en heb geld nodig” Ik vind dat ze alles vanuit zichzelf bekijkt en niet goed invoelt hoe dit steeds voor jullie is. Het gaat er niet om of jullie het geld kunnen missen het gaat om principe. Ze doet aan emotionele manupulatie en maakt gewoon misbruik van jullie goedheid.
Het is voor haar natuurlijk ook de makjelijkste weg. Om irritaties en ruzies te voorkomen zou ik als ik jou was een gesprek met haar aangaan..Hoe ze denkt het geld terug te betalen i.p.v nog steeds meer te vragen. Dat je hulo aanbied met liefde maar hoe zij ze dit straks voor zich ziet want dat je dit niet eruwig gaat doen.Heus wel voor echte nood maar niet meer op deze voet. Hoe ze alles straks voor zich ziet en ook een plan heeft waar ze naar toe kan werken. Help haar er anders bij. Misschien in de weekenden schoonmaak werk doen of thuiswerk zodat ze bij de kinderen is. Dat ze dat geld gebruikt om jullie af te betalen. Huis opruimen en dingen verkopen die ze niet meer gebruikt? Bij de gemeente aankloppen voor PBG zodat ze hulp kan inschakelen voor de kinderen? Ze moet naar oplossingen zoeken.

Sanderien van Mul -

Er zit geen tijd op rouw, ik rouw nog steeds om mijn overleden moeder (vijf jaar geleden). Dat is iemands persoonlijke proces en dat kun je niet voor hem/haar, ook al is het je beste vriendin, bepalen. Dat gezegd hebbende, is dat uiteraard geen ‘excuus’ voor emotionele manipulatie zoals dit en een hengel om allerlei hulp (financieel, emotioneel, praktisch) aan op te hangen. Daar heeft je man wel gelijk in, ze kan niet eeuwig op jullie zak teren. Dat zal geen prettig gesprek worden maar dit moet worden uitgesproken met Jackie. Laten we van het positieve uitgaan dat dit er allemaal ingeslopen is en dat ze niet doelbewust manipuleert, maar dan nog moeten jullie haar op de hoogte brengen dat dit niet langer meer gaat. Mocht ze wel bewust manipuleren, dan is het natuurlijk exit. Sommige mensen grijpen nu eenmaal graag de hele hand als ze een vinger aangeboden krijgen, sommigen worden daadwerkelijk afhankelijk en sommigen vinden het gewoon lekker makkelijk. Er zit niets anders op dan met Jackie in gesprek te gaan en haar duidelijk te maken (niet verwijten dat ze te lang over rouwen doet) dat ondanks de pijn er toch enkele keuzes gemaakt moeten worden omdat het van jullie kant gewoon niet langer gaat. Dan is het aan haar om die keuzes te maken, of een nieuwe geldschieter te vinden, of wat dan ook. Het heeft mij ook een hele lange tijd gekost voordat ik zelfs de dozen met mijn moeders spullen kon aanraken, laat staan er door heen te gaan en beslissen wat ik er mee wilde. Dat is het punt niet. Het punt is dat jullie willen ophouden met haar te financieren. Nogmaals, dat zal geen fijn gesprek worden. Sterkte!

Reageer ook