fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rechtsbijstand voor particulieren, wat zijn de voordelen?

Rechtsbijstand voor particulieren

Veel mensen weten niet goed of ze een rechtsbijstandverzekering nodig hebben. Dit komt vooral doordat het afsluiten van deze verzekering – net als andere verzekeringen – kosten met zich meebrengt. Je draagt iedere maand namelijk een vast bedrag aan premie af. Baseer je keuze alleen nooit op de kosten, want dit ene nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen van een particuliere rechtsbijstandverzekering. Wil je weten wat de voordelen van deze verzekering zijn? Lees dan vooral verder, want wij hebben ze in deze tekst voor je op een rijtje gezet.

1. Verzekerd van juridische hulp bij een conflict

Word je verantwoordelijk gehouden voor en verkeersongeval? Of heb je een conflict met je baas over je salaris? Dan is het handig als je wordt bijgestaan door iemand die hier verstand van heeft. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft zelf namelijk weinig tot geen kennis van wetten en regels. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, heb je in dergelijke situaties recht op juridische hulp. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? In principe is dit niets meer dan een verzekering die ervoor zorgt dat je juridische hulp in kunt schakelen bij een conflict.

2. Je bespaart veel geld

Het is niet zo dat je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt om juridische hulp in te schakelen. Je kunt zelf immers ook contact opnemen met een advocatenkantoor. Het verschil is alleen dat je zelf opdraait voor de kosten als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand. Verwacht niet dat de kosten meevallen, want het uurtarief van de gemiddelde advocaat ligt behoorlijk hoog. Hierdoor kan een rechtsbijstandverzekering er vaak al snel uit. Je kunt dus veel geld besparen door je als particulier te verzekeren voor rechtsbijstand.

3. Omvang van het conflict maakt niet uit

Als je niet beter weet, denk je misschien dat een rechtsbijstandverzekering alleen uitkomst biedt bij grote conflicten. Dit is een misvatting, want de omvang van het conflict maakt niet uit. Of het nu gaat om de aankoop van een nieuwe woning of een conflict met je buren, je kunt vrijwel altijd een beroep doen op juridische hulp als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Dit is alleen niet het geval als het conflict ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint, als het om een conflict gaat met betrekking tot scheiden of uit elkaar gaan en als het conflict ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering.

4. Er geldt niet altijd wachttijd

Bij veel verzekeraars heb je pas recht op juridische hulp als de wachttijd verstreken is. Toch zijn er situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij letselschade, maar ook bij een geschil in het verkeer of een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Sluit je een nieuwe verzekering af die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en was het geschil hierop verzekerd? Dan geldt er ook geen wachttijd.

5. Je kiest zelf wat je verzekert

Een vijfde en laatste voordeel van een rechtsbijstandverzekering voor particulieren is dat je zelf kiest wat je verzekert. Naast de basisdekking kies je namelijk één of meerdere aanvullende dekkingen. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit dekkingen met betrekking tot verkeer, consument & wonen, werk & inkomen en fiscaal & vermogen. Het is verstandig om eerst in kaart te brengen welke risico’s je loopt voordat je aanvullende dekkingen kiest. Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest, des te hoger van de premie van je rechtsbijstandverzekering uitvalt.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Gabrielle Henderson via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook