fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recensie: De vrouw die niet opgaf

Wil je een thriller lezen en recenseren? Met deze vraag kwam Sandra. Het is jaren geleden dat ik een goede thriller las en daarom was ik razend nieuwsgierig naar het boek ‘De vrouw die niet opgaf’ van Val McDermid, een voor mij onbekende Schotse schrijfster. Ze heeft al diverse thrillers op haar naam staan en ze is met de Diamond Dagger Award geëerd voor haar hele oeuvre. De pers is wederom lovend over dit boek. Ik denk bij mezelf: ‘Eerst lezen, dan geloven.’

De proloog is al meteen raak. Er wordt een moord gepleegd, maar wie is de dader? En bestaat er een verband tussen dit misdrijf en het skelet dat na circa acht jaar in een van de torens van de John Drummond-school in Edinburgh wordt gevonden?

Karin Pirie, hoofdinspecteur bij de afdeling Historic Cases en haar jonge assistent Jason ‘de Mint’ Murray worden belast met het onderzoek naar dit skelet, waarvan al vrij snel komt vast te staan wie het is.

Tegelijkertijd worden de collega’s Alan Macanespie en Jerry Proctor, medewerkers bij het internationale Joegoslavië-tribunaal, door hun nieuwe baas Wilson Gagney belast met een onderzoek naar de moorden op verdachte oorlogsmisdadigers, die om het leven werden gebracht voordat het tribunaal in actie kon komen.

En dan is er professor Maggie Blake, een succesvolle vrouw die naast het geven van colleges over geopolitiek op de Universiteit van Oxford, diverse publicaties en zelfs een boek over de Balkan-conflict op haar naam heeft staan. ze was ten tijde van de wrede oorlog in Dubrovnik, omdat ze daar de liefde van haar leven had ontmoet, Dimitar Petrovic, door vrienden Mitja genoemd. Maggie is bevriend met Tessa Minogue, een mensenrechtadvocaat.

val mcdermid

Mitja is zo’n acht jaar geleden spoorloos verdwenen en Maggie neemt aan dat hij terug is gegaan naar zijn vaderland, om bij zijn gezin te zijn. Ze weet niets van zijn verleden, maar dit is voor haar een logische verklaring voor zijn plotselinge verdwijning. Ze krijgt een klap in haar gezicht als hoofdinspecteur Pirie, na gedegen onderzoek, met de boodschap komt dat het gevonden skelet van Mitja is.

De verhaallijnen van de verschillende personages lopen mooi door elkaar heen en kruisen elkaar, daar waar duidelijk wordt dat de personen naar hetzelfde op zoek zijn. Wie is de moordenaar? En tussen de onderzoeken door lezen we fragmenten van Maggie die een boek wil schrijven, een persoonlijke beschrijving van haar leven in Dubrovnik met Mitja.

Wat verder opvalt is de actualiteit die in het boek wordt meegenomen, zoals het toen nog aanstaande referendum over de Schotse onafhankelijkheid. Ook de beschrijving van de situatie in Joegoslavië, de wreedheden aldaar en de kennis van de oorlog, doen je geloven dat de schrijfster ter plaatse is geweest.

Hoe mooi en duidelijk worden de beelden geschetst van de steden en plaatsen waar het verhaal zich afspeelt in Edinburgh, Oxford, Kreta en Joegoslavië.

En hoe geweldig kan Val McDermid in de huid van de personages kruipen. Alsof zelf al die karakters in zich heeft.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen, kon er nauwelijks van los komen. Ik kan het van harte aanbevelen, zeker nu de dagen kort zijn en de winterse perikelen ons huis tot een veilige thuishave maken, waar het met een goed boek in een luie stoel heerlijk vertoeven is.

Koop bij bol.com

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook