fb
Damespraatjes Damespraatjes

Quirine heeft een hekel aan dikke mensen: “Doe niet zo lui en stop met vreten!”

Het hebben van overgewicht heeft over het algemeen een achterliggende reden. Iemand zit niet lekker in zijn vel, heeft een aandoening of gebruikt medicatie waardoor je sneller dik wordt of heeft gewoon nooit geleerd gezond te eten. Ook diverse aspecten uit iemands vroege kindertijd schijnen een rol te kunnen spelen. Kan je het iemand dan écht kwalijk nemen dat hij/zij te zwaar is? Damespraatjes gelooft van niet. Lezeres Quirine vindt van wel.

Klauwen met geld

“Ik heb een hekel aan dikke mensen. Ze zijn lui, doen niet hun best en het kost de maatschappij klauwen met geld. Ik zat laatst een documentaire te kijken over de grootste kostenposten in de zorg. Guess what? Dikke mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en kapotte knieën en heupen zijn peperduur. Problemen die we niet zouden hebben als mensen gewoon gezond zouden eten en voldoende bewegen.”

Ongezonde dingen in de boodschappenkar

“Neem nou mijn buurvrouw. Een lief mens hoor, maar echt hartstikke ongezond. Haar boodschappenkar ligt vol met wit brood, kaas, boterhamworst, kant-en-klaar maaltijden en sapjes. Volgens mij denkt ze dat ze gezond bezig is, maar aan haar lichaam te zien is ze dat niet. Sinds twee jaar heeft ze diabetes, maar iets aan haar levensstijl doen? Ho maar!”

Vroeger zelf te dik

“Zelf was ik vroeger ook te dik. Mijn moeder had geen idee wat gezond eten was. Toen ik uit huis ging en zelf ging koken besloot ik het anders te doen. Is dat moeilijk? Nee. Ik vul mijn boodschappenkar met groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Om de dag loop ik een rondje van 5  kilometer hard en in het weekend drink ik maximaal 5 glazen alcohol. Natuurlijk geniet ik ook, maar wel met mate. Zo moeilijk is het niet.”

Hogere zorgpremie

“Als het aan mij zou zijn, zouden dikke mensen een hogere zorgpremie moeten betalen. Ik vind het onvoorstelbaar dat IK betaal voor de zoveelste bypass operatie van die dikke man op de hoek die te lui is om zich eens in gezonde voeding te verdiepen. Ik weet dat het geen populair standpunt is, maar zo denk ik er wel over.”

Wij nodigen jullie van harte uit een reactie op de mening van Quirine te geven. 

12 reacties

Rose -

Zelf ben ik volgens de normen te zwaar.
In de laatste 5 jaar ben ik twee keer naar de huisarts geweest en ik heb in die tijd 1 maal griep gehad.
Ik ben 66 jaar.
Ik wandel elke dag 1 à 1 1/2 uur stevig door en eet veel groenten en fruit.
Wat nou ongezond?

Matata -

Ben het helemaal met je eens.
Veel zware mensen kunnen we degelijk wat doen aan hun gewicht , maar de weg naar een slank lichaam is lange en zware weg , veel mensen beginnen daar gewoon niet aan , die strijd winnen ze niet.
Mensen moeten dan gewoon eerlijk zijn en zeggen dat ze die strijd niet zullen winnen , in plaats alleen maar te roepen dat het niet mogelijk is om slank te worden

Onder de indruk -

Ik vind dat Iedereen mag leven hoe je wilt zolang je dat met respect doet. Over alle keuzes in het leven kunnen we oordelen en onze normen over los laten. Maar juist een diversiteit aan mensen maakt de wereld zo mooi. Ik probeer te leven zonder te oordelen over mensen maar merk wel dat ik dit bij dikkere mensen moeilijker begin te vinden. Het gangpad van de supermarkt wordt geblokkeerd, in het vliegtuig kan ik niet normaal zitten omdat ik verplicht wordt om mijn stoel met iemand te delen en net nog bij Cirque du Soleil werd ik van mijn stoel afgeduwd door iemand anders zijn heupen. Waarom moet ik me dan aanpassen?

Wanda -

Beste quirine en andere mensen met een (ver)oordeel kant en klaar: respect hebben voor elkaar vind ik een betere eigenschap dan een strak lijf! En iemand veroordelen op gewicht, schaam je! Wat denk je dat anorexia patiënten kosten of iemand met psychologische problemen door een maatschappij aangepraat dat maatje 36 een must is. Ik heb een duidelijke mening en een dikke kont, boeien. Ik zit heerlijk in mijn vel! Mag ik wat Kilo’s kwijt, ja hoor, maar lui ben ik niet! Ik rook niet, drink af en toe een glaasje en slik geen rotzooi. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Volgens mij mag je oordeel ook een beetje gewicht verliezen! Leef en laat leven…

Gaby -

Overgewicht is inderdaad niet gezond, maar het is niet altijd ‘de schuld’ van de persoon zelf. Ook is het niet zo dat het alleen maar de ‘dikke mensen’ zijn die voor hoge zorgkosten zorgen. Mensen die roken of op andere manieren ongezond leven dragen daar ook aan bij. Bovendien staat ‘dik zijn’ niet gelijk aan ongezond. Er zijn ook magere mensen die extreem ongezond zijn. Te hoog cholesterolgehalte, bloeddruk, etc. Het is te kort door de bocht om alles over een kam te scheren. Tot slot zegt het veel over jezelf wanneer je het uiterlijk van iemand bepalend laat zijn voor wat je van die persoon vindt.

Nicole -

IK ben het gedeeltelijk met je eens…
De mensen die gewoon hun levensstijl niet “gezond” aanpassen en tjah…aanleg/een ziekte hebben, worden ook op hun eet gedrag gewezen..
Storen doe ik me er niet aan, maar zelf ben ik geprezen al vanaf me 16de zo’n beetje met maatje 36/38 en gemiddeld 65 kilo.
Eet gezond en sport, gezonde levensstyl zeg maar…soms ook echt een patatje of pizza en blikje fris, glaasje alcohol op een feestje, mensen geniet van het leven!!! Ieder op zijn eigen manier????

Jeannette Feikens -

Ongelofelijk dit…. ik ken mensen zo dun als wat… dagelijks vet eten en lui op de bank hangen maar oh die zijn gezond… schei toch ujt, wat is dit kwetsend tegenover mensen die veelal er nks aan kunnen doen… schaam je ????

Sandra de nas-witteman -

Wat een triest figuur deze lezeres met zo’n reactie
Deze dame moet haar ogen uit haar kop schamen

Antonia -

Quirine is echt hersenloos!!

Marja -

Heeft die dame wel eens goed nagedacht?
Ook ik ben te zwaar. Opereren of afvallen is geen optie door door zieke longen. Dit soort artikelen zijn zeer kwetsend.

Anja -

Wat een vooroordelen. Ik ben ook te zwaar, al vanaf mijn twaalfde. Ik ben nu 50 jaar, heb een gezond eetpatroon en sport 3 keer per week. En ondanks dat ik niet binnen de slanke norm ben, heb ik geen gezondheidsklachten. Geen diabetes, geen hart of vaatziekte, geen gewrichtsklachten ,… helemaal niets. Ik wandel met gemak uren achterelkaar. Ik dans zumba op hoog niveau, met heel veel plezier en gemak.Ik ben tevreden met mezelf en voel me er prima en mooi genoeg buj. Wie is de ander dan wel om mij een hogere premie voor te schrijven, terwijl ik vrijwel nooit gebruik maak van de gezondheidszorg? En ik ben echt niet de enige gezonde met overgewicht. We moeten ophouden met mensen over 1 kam te scheren en in hokjes te stoppen. Iemand met overgewicht heeft niet per defenitie een slechte leefstijl en of gezondheidsproblemen. Zo is een slank iemand met maatje 36, ook niet oer defenitie gezond( bv als iemand 1 pakje sigaretten per dag rookt). Moet zo iemand dan ook meer premie gaan betalen, want roken vergroot immers kans op kanker?

Tess -

Ik ben het met je eens..
Ikzelf ben ook altijd (veel) te dik geweest tot ik 5jr terug het roer omgooide.
Ik raakte meer dan de helft van mijn lichaamsgewicht kwijt en zit nu zo veel lekkerder in mijn vel!!
Tuurlijk zijn er medische gronden soms..maar meestal niet.
Maar oh wee als je iets erover zegt..terwijl men mij rustig mag zeggen dat ik dan maar meer moet eten als ik zeg dat ik het koud heb..hypocriet??

Reageer ook