Priscilla: ‘Ik verdien meer dan mijn man en hij trekt dat niet’

Dat salaris en meer verdienen dan je man zo gevoelig zou liggen, had Priscilla nooit kunnen vermoeden. Jarenlang verdiende zij minder dan haar man Joep en dat was verder geen punt. Joep plaagde haar daar soms een beetje mee. Door een nieuwe functie aan te nemen zijn de rollen omgedraaid. “En ik geloof niet dat Joep daar blij mee is.”

Superblij was Priscilla toen ze bij haar chef werd geroepen. “Eerst dacht ik: ‘ojee, wat nou weer, ik heb toch niets fout gedaan?’ maar dat was het niet. Mijn baas Hans bood mij een andere functie aan. Hij vroeg mij of ik het leuk zou vinden om het team aan te sturen en leiding te geven. Het betekende dat mijn salaris bijna verdubbelde, maar daar stond tegenover dat ik vijf dagen in plaats van twee moet werken en ik soms ook in het weekend aan de bak moet. Omdat we het geld goed kunnen gebruiken en ik gevleid was dat ik voor zo’n belangrijke functie werd gevraagd, heb ik ja gezegd.”

Met je simpele baantje

Als Priscilla thuiskomt en het goede nieuws aan Joep vertelt, reageert hij lauw. “Hij was helemaal niet echt blij voor me, terwijl ik het wel kon uitschreeuwen. Ik was zo gelukkig, eindelijk meer geld zodat we wat meer te besteden hebben.” Priscilla denkt dat Joep er gewoon even aan moet wennen, temeer omdat hij haar altijd een beetje zat te jennen met dat ‘simpele baantje van d’r’. “Ik voelde me toch aangevallen als hij dat zei. Alsof mijn werk en inkomen er niet toe deden. Maar Joep is echt een man die vindt dat de man meer moet verdienen en voor zijn vrouw moet zorgen. Dus ik nam de plagerijtjes voor lief.”

Lees ook: Mijn man is verliefd geworden op een ander

Jij betaalt de werkster maar

Priscilla denkt dat het wel overwaait en begint tijdens het eten over het huishouden. Nu ze vijf dagen moet werken, vindt ze het niet meer dan normaal dat Joep ook wat meer gaat doen. “Maar daar heeft ‘ie dus geen zin in. Hij antwoordde: ‘jij verdient nu zoveel geld, kan jij mooi een werkster betalen’. En steeds vaker zegt hij als we ergens zijn: ‘o, mijn vrouw betaalt wel, die verdient bakken met geld.’ Ik voel me zo opgelaten als hij dat zegt. Het zijn niet meer de lieve plagerijtjes, er zit nu een steek onder water bij. Hij heeft me ook nog helemaal geen complimentje gegeven over mijn promotie, of gezegd dat hij trots op me is. Laatst liet hij vallen dat ik sinds ik leiding geef verbeelding heb gekregen en zelfs arrogant doe. Nou dat is gewoon niet waar, zo zit ik helemaal niet in elkaar.”

Waarom is hij niet trots?

Op haar werk gaat het gelukkig goed en krijgt Priscilla veel positieve feedback van haar collega’s. “Ze vinden dat ik een heel natuurlijke manier van leidinggeven heb, en dat vind ik een groot compliment. Zo wil ik ook werken, ik wil dat het goed loopt en dat iedereen oke is. Ik baal er dan ook zo van dat Joep niet blij voor me is, ik heb zijn goedkeuring nodig. Ik vind het fijn als ik weet dat hij trots op zijn meisje is, dat hij vindt dat ik het goed doe. Ik had gehoopt dat hij mij zou stimuleren, maar alles wijst erop dat hij het helemaal niks vindt dat ik gewoon een stuk meer dan hij per maand verdien.”

Ik wil geen wijn

Nooit vraagt Joep als Priscilla thuiskomt hoe haar dag was. In plaats daarvan zit hij mokkend op de bank. “Dan schenk ik twee wijn in en die hoeft hij dan niet. Terwijl we na het werk altijd een vinootje drinken en de dag doornemen. Nu blijft hij stug op zijn mobiel pielen en kijkt me nauwelijks aan. Soms denk ik: misschien moet ik maar weer terug naar mijn oude job, want ik vind dit enorm ongemakkelijk. Maar ik wil niet terug naar mijn vorige functie, ik vind dit veel leuker en uitdagender. Dat het zo’n wissel op mijn relatie zou trekken had ik nooit kunnen bedenken.”

Wat raad jij Priscilla aan? Vind je het logisch dat Joep in zijn eer is aangetast? Of moet ‘ie niet zo zitten mokken en blij zijn voor zijn vrouw? Had Priscilla beter moeten nadenken en dit moeten zien aankomen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

4 reacties

Albert -

Je hoort blij te wezen als man zijnde. Het komt ten goede van je gezin. En idd de vrouw bleef vroeger thuis en was de man kost winnaar. Maar dat gaat niet meer met de huidige economie. Dus wees trots op je zelf! En je partner zou trots op je moeten zijn en steunen! En zoals eer aan gegeven kan die ook ff gas geven dat de rollen weer andersom zijn!

Remco -

Als je man het vervelend vind ja jij meer verdient dan moet hij een beetje gas geven. Hij kan er ook werk van maken om carrière te maken. Maar goed “vroeger” was het zo dat vrouwen thuis zaten en voor de kindjes zorgen en mannen kost winner waren, als dat zijn opvoeding is geweest dan hebben jullie wel een uitdaging. Maar goed hij heeft een keus, accepteren of er wat aan doen. Scheiden is weg van de minste weerstand en neemt niet weg dat jij dan nog steeds mee verdient iets dat je kinderen ook zien natuurlijk.

Mies -

Wat een sneu verhaal. Zeker niet stoppen met die baan! Ik zou eerder denken: is dit wel de goede man voor jou? Support van je partner wat betreft je werk is voor iedereen belangrijk

Joris -

Een vinootje? Man man man. Als je als leidinggevende overigens het dubbele verdient van voorheen, is mijn aanname dat je ervoor ook wel héél weinig verdiende.

In mijn omgeving zat stellen waarvan zij meer verdient dan hij. Ook zal voorbeelden waarbij zij meer uren (en meer dagen) werkt dan hij. Vrouwen hebben niet voor niets gestudeerd; gelijke rechten. Dat hij op z’n pik is getrapt, is tamelijk sneu. Als het zo belangrijk voor hem is, kan hij altijd óók promotie proberen te maken…

Reageer ook