fb
Damespraatjes Damespraatjes

Praten over intimiteit met je partner: hoe pak je dit aan?

In het begin praten jullie er net zo makkelijk over als koetjes en kalfjes. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe lastiger het wordt. Praten over seks met je partner kan best een uitdaging zijn. Want hoe geef je aan dat je eigenlijk wel iets anders wilt proberen zonder dat de ander zich gekwetst of afgewezen voelt? En hoe praat je over een verschil in verlangens? 

Was praten over seks met je partner maar net zo makkelijk als praten over seks met je vriendinnen.. Gelukkig kan het net zo makkelijk zijn! Hieronder lees je waarom het bespreken van jullie seksleven zo belangrijk is en hoe je dit op de juiste manier aanpakt.

Waarom is praten over seks met je partner belangrijk?

Praten over seks met je partner is niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt. Veel koppels vinden het een lastig onderwerp en vermijden het gesprekken over seksualiteit zoveel mogelijk. Zonde, want het is heel belangrijk om over te praten (en het kan ook heel leuk zijn). Maar waarom is het zo belangrijk?

Door te praten over je verwachtingen en verlangens leer je niet alleen nieuwe dingen over jezelf, maar ook over je partner. Misschien wist je partner helemaal niet dat jij graag wil experimenteren en heeft hij/zij dit zelf ook niet uitgesproken. Door openlijk te communiceren kunnen jullie het seksleven en jullie relatie verbeteren.

Bovendien geeft praten over seks met je partner de mogelijkheid om afspraken te maken en te bespreken wat jullie wel en niet willen. Zo weten jullie zeker dat jullie op dezelfde lijn zitten en voorkomen jullie misverstanden.

Hoe pak je het aan?

Oké, je wilt graag met je partner praten over seks. Maar hoe pak je dit aan? Doe je dit in bed voor de seks of is het beter om even aan tafel te gaan zitten? Wij adviseren je om dit gesprek niet in bed te starten. Ga er even rustig voor zitten en neem er ook echt de tijd voor.

Spreek uit wat je goed vindt aan jullie seksleven en wat je nog graag zou willen proberen. Wees altijd positief en bespreek niet alleen de problemen. Dit kan je partner namelijk een slecht gevoel geven. Praat ook altijd vanuit jezelf en laat de ander ook vertellen. Zo leren jullie elkaar nog beter kennen en kunnen jullie je seksleven nog leuker maken.

Vind je het lastig om te praten over seks? Dit kun je ook gewoon zeggen tegen je partner. Probeer het onderwerp niet meer te vermijden maar stap uit je comfortzone. Je zult merken dat je er na verloop van tijd steeds beter in wordt.

Bespreek het met een seksuoloog

Wil je over seks praten met je partner maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Of ervaren jullie al een tijdje seksuele problemen, zoals erectieproblemen of een gebrek aan intimiteit. Communicatie is altijd belangrijk, al helemaal bij seksuele problemen. Door goed met elkaar te communiceren, kunnen deze problemen eenvoudig opgelost worden. Maar soms is de communicatie nu net het probleem..

Met de juiste hulp van een seksuoloog of relatietherapeut kunnen seksuele problemen eenvoudig worden opgelost. Een therapeut helpt jullie bij het vinden van de oorzaak van jullie problemen en reikt handvatten uit voor het verbeteren van jullie seksleven. Bovendien hoef je je nergens voor te schamen; het is juist goed dat jullie hulp zoeken!

Wil je liever niet naar een fysieke praktijk? Misschien omdat je je hier niet prettig bij voelt? Dan kun je ook gewoon online praten over je problemen bij Psycholoog op Afstand. Je hoeft de deur niet uit, maar kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving werken aan je relatie.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook