fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pompbaas Ewout woest: “Tabaksverbod bij pompstations wordt één grote ramp”

Als het aan de kamer is, is het snel over en uit met de tabaksverkoop bij tankstations en supermarkten. Zij moeten bij voorkeur de verkoop van sigaretten en tabaksproducten gaan afbouwen tot nul. Een ruime kamermeerderheid vindt dat het kabinet een deal met de moederbedrijven dient te maken. Luisteren de winkels niet? Dan willen CDA en ChristenUnie een wettelijke verplichting instellen. 

Pompeigenaren zijn not amused. Veel van hen zijn grootendeels afhankelijk van de inkomsten uit siagrettenverkoop. Zo ook de 53-jarige Ewout Klok, eigenaar van een tankstation in Hoogeveen en voorzitter van branchevereniging Beta. Hij deed bij het AD zijn verhaal.

Ridicule wetgeving

“Wat is dat toch met deze grillige overheid die tegenwoordig werkelijk álles aan banden wil leggen? Natuurlijk, het is heel nobel om het braafste jongetje van de klas te willen zijn, maar Den Haag bereikt hiermee een averechts effect” zegt Klok. “Maar het moet maar een keer afgelopen zijn met die ridicule wetgeving in Nederland. Waar houdt het op? Wanneer ik de grens oversteek, zie ik dat ze bij tankstations nog álles verkopen: van sigaren tot sterke alcoholische dranken als whiskey en en jenever. Nederland kijkt niet naar de verantwoordelijkheid van de minderjarige koper en/of handhaving hiertegen” aldus de pomphouder tegen het AD.

Groot deel van de omzet

Tankstations halen 60 tot 70 procent van de omzet binnen op sigaretten. “Reken dus maar uit, dit wordt een drama voor de meeste pomphouders. Gelukkig ben ik door andere inkomstenbronnen niet volledig afhankelijk van de verkoop van tabak, maar ik moet wel rekening houden met een andere bedrijfsvoering en wellicht zelfs ontslagen. We zijn de verkoop van zwak alcoholische dranken ook al kwijtgeraakt, waarvan de effecten trouwens nooit zijn onderzocht!”

Controles

Klok constateerde als voorzitter van Beta dat de meeste pomphouders in Nederland op een verantwoorde manier met de verkoop van tabak bezig zijn. “Wij zijn al een omgeving waarin bijna alleen maar 18-plussers komen en letten zeer streng op verkoop aan minderjarigen. Een groot deel van onze contributiegelden investeren we al in tabakscontroles door externe partijen, om zo Den Haag te laten zien dat het ons menens is. Die inspanningen worden ons kennelijk niet in dank afgenomen.”

Het hele interview met Ewout Klok lees je op het AD. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook