fb
Damespraatjes Damespraatjes

Politie roept iedereen op videodeurbel te nemen. Waarom is dit?

De politie roept Nederlanders steeds vaker op om een videodeurbel te installeren. Deze oproep komt niet zomaar: het aantal woninginbraken is de afgelopen tijd toegenomen en videodeurbellen blijken in de praktijk een effectief middel om inbrekers af te schrikken en bewijsmateriaal vast te leggen. Maar hoe werkt zo’n deurbel precies en waarom benadrukt de politie juist nu het belang ervan?

Toename inbraken en meer heterdaadjes

Volgens recente cijfers stijgt het aantal woninginbraken in sommige regio’s. Daarbij zijn inbrekers steeds brutaler: ze slaan ook overdag toe en kiezen vaak voor woningen waarvan bewoners op vakantie of niet thuis zijn. De politie merkt dat het aantal inbrekers dat op heterdaad wordt gepakt, stijgt in buurten waar meerdere woningen zijn voorzien van een videodeurbel. “Elke camera die gericht is op de voordeur of straat, helpt ons bij het opsporen van verdachten,” aldus een politiewoordvoerder

Afschrikwekkend en preventie

Een videodeurbel werkt preventief. Inbrekers herkennen dit soort systemen en kiezen liever een woning zonder slimme beveiliging. Wanneer ze zien dat ze worden opgenomen of het risico lopen om herkend te worden, laten ze het vaak bij een poging. Ook pakketdieven en andere ongewenste bezoekers blijven vaker weg als ze weten dat er beeldmateriaal van hen wordt vastgelegd.

Hoe werkt een videodeurbel?

Een videodeurbel is een deurbel met een ingebouwde camera en vaak ook een microfoon en speaker. Wanneer iemand aanbelt (of soms al wanneer beweging wordt gedetecteerd), krijgt de bewoner een melding op de smartphone. Via een app kan de gebruiker live meekijken en – als gewenst – praten met de persoon voor de deur. Er bestaan veel verschillende soorten videodeurbellen, variërend in prijs en functies.

Een populair merk op de Nederlandse markt is eufy, bekend om zijn goede beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijke app en opslag zonder maandelijkse abonnementskosten. Modellen zoals die van eufy deurbellen worden vaak aanbevolen door gebruikers vanwege hun betrouwbaarheid en privacyvriendelijke instellingen. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij Robbshop.

Beeldmateriaal delen met politie

De politie benadrukt dat bewoners die over een videodeurbel beschikken, kunnen helpen bij opsporing door beelden van verdachte situaties te delen. In sommige gemeenten is een netwerk van vrijwillige videodeurbelbezitters opgezet, waarbij bewoners proactief videobeelden beschikbaar stellen bij incidenten in de buurt.

Belangrijk is wel dat bij het gebruik van een videodeurbel de privacyregels worden nageleefd. De camera mag alleen gericht zijn op de eigen voordeur en niet structureel op de openbare weg of het huis van de buren.

Toegankelijk voor iedereen

De prijzen van videodeurbellen zijn de afgelopen jaren gedaald, waardoor ze voor een breed publiek toegankelijk zijn geworden. Winkels als Robbshop bieden diverse modellen aan, variërend van eenvoudige exemplaren tot geavanceerde versies met gezichtsherkenning en nachtzicht.

Praat met ons mee

Wij hebben thuis een alarmsysteem en camera’s in en rond het huis. We gebruiken de beelden zelden, alleen als er iets aan de hand is of we vermoeden dat er iets is gebeurd. Ook heeft de politie al weleens beelden van onze camera’s opgevraagd in het kader van een onderzoek. Het is fijn om elkaar als buren tot hulp te zijn hiermee! Hebben jullie al een videodeurbel of een camera bij het huis? We zijn heel benieuwd.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook