fb
Damespraatjes Damespraatjes

Plien: “Mijn moeder stopt de kinderen vol snoep om haar liefde te tonen”

De kinderen van Plien vinden het heerlijk bij oma. Niet zo gek als je je bedenkt dat Pliens moeder haar kleinkinderen de hele dag volstopt met snoep. De reden? Ze wil op die manier laten zien dat ze van hen houdt. “En ik bij de tandarts maar uitleggen hoe die gaatjes in hun tanden nu toch komen…”

Ik kreeg er problemen door

Zo strak Plien vroeger thuis werd gehouden door haar moeder, zo overladen met snoep worden haar kinderen door haar moeder. “Ik ken mijn moeder niet anders dan dat ze aan het lijnen is. Dan at ze alleen maar brood, dan weer alleen maar vlees en vette producten of at ze dagen ineens helemaal niets. Hierdoor heb ik altijd een moeilijke relatie met eten gehad. Met veel geduld en gesprekken heb ik het onder controle gekregen, maar het blijft een zwakke plek.” Haar moeder heeft ondanks, of misschien wel dankzij, al die regels die ze zichzelf oplegde nog steeds een goed figuur.

Heerlijke groente spiesjes

Toen Plien moeder werd, nam ze zich één ding voor: ze zou haar kinderen leren om normaal met voeding om te gaan. “Dat betekent dat mijn zoontje Dylan en dochter Mischa regelmatig mogen snoepen, mits ze ook fruit en groenten eten. Op een aantrekkelijke manier serveer ik groenten, ik maak bijvoorbeeld spiesjes met komkommer, wortelbolletjes en augurk en ’s ochtends bij het ontbijt geef ik altijd een stukje fruit. Als ze uit school komen, mogen ze een koekje en later een snoepje. Niks aan de hand.”

We mogen de hele dag snoep

Althans, Plien dacht dat er niets aan de hand was. Tot Dylan en Mischa op een goede dag tijdens het avondeten vertellen dat ze altijd heel veel snoep krijgen van oma. “Dat verbaasde me een beetje omdat mijn moeder mij vroeger nauwelijks wat lekkers gaf. En als ze dat al deed, dat ze mij een enorm schuldgevoel aanpraatte.” Plien vraagt door bij haar kinderen en komt tot de ontdekking dat ze zowel ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds mogen snoepen bij oma. “Ik schrok ervan. Dat is echt super veel en eigenlijk komt het erop neer dat die kinderen de hele dag door allerlei zoetigheid eten als ze bij mijn moeder zijn.”

Waarom word je nou boos?

Omdat Plien weinig zin heeft om ongezonde kinderen te krijgen of kinderen met een heel slecht gebit, gaat ze het gesprek met haar moeder aan. “Natuurlijk ontkende ze eerst. Beweerde dat het wel meevalt en dat ik niet alles moet geloven wat die kinderen zeggen. Woest werd ik. Mijn moeder probeerde de boel te sussen en begreep niet dat ik zo boos werd. Als oma mag je je kleinkinderen toch wel een beetje verwennen? Ja, natuurlijk, maar verwennen betekent niet ze vol te proppen met snoep. Zij hoeft niet met ze naar de tandarts en uit te leggen hoe het nou toch kan dat die kinderen zo’n slecht gebit hebben.”

Ik vind ze gewoon lief

Plien blijft doorvragen bij haar moeder. “Gewoon omdat ik er niet bij kan. Ik snap er niks van. “Vroeger gaf ze mij nooit iets en nu kan het bij mijn kinderen niet op. Dat klopt toch niet? Dan is er toch wat aan de hand?” Uiteindelijk vertelt Pliens moeder wat de reden van haar overmatig verwennen is. Ze stopt Dylan en Mischa vol met koek, snoep en chocolade om te laten zien dat ze dol op haar kleinkinderen is. Dat ze heel veel liefde voor hen voelt. Ik heb daar ontzettend veel moeite mee en het stuit me vreselijk tegen de borst. Er zijn toch tal van andere manieren om je liefde voor je kleinkinderen te tonen? Ga lekker met ze naar het zwembad, of naar de speeltuin. Bezoek een museum of ga met ze knutselen. Dat onthouden kinderen tenminste en daarvan leren ze iets.”

Wat maakt het uit?

Anco, de man van Plien vindt het allemaal wel meevallen. “Anco vindt dat ik er niet zo’n probleem van moet maken en dat oma’s kleinkinderen nou eenmaal verwennen. Hij overziet niet de gevolgen die het snoepen kunnen hebben. Ik vind het gewoon niet fijn en ik weet niet  hoe ik het kan oplossen met mijn moeder. Het lijkt wel alsof we er niet uitkomen.”

Heb jij ook een moeder die de liefde van je kinderen koopt met snoep? Vind je dat erg? Of maakt het je niet zoveel uit? Hoe ga je daarmee om? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Liefde tonen door ze te verzieken klinkt niet plausibel. Beter geef je ze een compliment, aai over de bol of een knuffel. Hebben ze meer aan.

Fijne -

Afspraken maken? Niet meer snoep dan..per dag? Of alleen in de middag? Met je moeder andere methodes bedenken om te laten zien dat ze dol is op de kinderen? Hoevaak komen de kids bij jouw moeder? Als het gaat om 1 dag of middag is het dan echt zo erg? Kan mij ook voorstellen dat ze onwijs hyper worden van al die snoepjes

Reageer ook