fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een persoonlijke lening afsluiten: zo doe je dat veilig!

persoonlijke lening afsluiten

Tot een aantal jaar geleden was ik niet zo happig op het afsluiten van een lening. Ik zag het vooral als een groot risico om in de schulden te komen. Inmiddels kijk ik daar heel anders naar. Begrijp me niet verkeerd: ik realiseer me heel goed dat het afsluiten van een lening verplichtingen en risico’s met zich meebrengt, maar ik geloof ook dat de voordelen van een lening soms opwegen tegen de nadelen. Neem bijvoorbeeld het verbouwen van je huis. Misschien kun je dit niet direct uit eigen zak betalen, maar je weet wel dat je jouw huis veel beter kunt maken door het doorvoeren van verbeteringen. Dankzij een lening kun je de verbouwing wél uitvoeren en je huis voor meer geld verkopen. De lening kun je direct afbetalen. Zo zijn er nog veel meer situaties te noemen waarin het afsluiten van een lening helemaal niet zo gek is. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Een persoonlijke lening afsluiten: zo doe je dat veilig!

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is wanneer je geld leent van een bank of een geldschieter om dingen te kopen, zoals een auto of een vakantie. Je moet dat geld dan met rente in termijnen terugbetalen.

Waar moet ik rekening mee houden?

Geld lenen kost geld. Wanneer je 5.000 euro leent, betaal je altijd meer dan alleen die 5.000 euro terug. Dit komt door de rente, maar ook door dingen als afsluitingskosten en administratiekosten. Deze totale kosten worden ook wel het jaarlijks kostenpercentage genoemd en dat kan wel 15 procent van het bedrag per jaar zijn. Kijk voordat je een lening afsluit dus niet alleen naar de rente en aflossing, maar ook goed naar het jaarlijks kostenpercentage. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Ook is het goed om je aan de afgesproken betaaltermijnen te houden. Zo voorkom je betaalachterstanden, aanmaningskosten en/of incassokosten. Lukt het je niet om aan je betaalverplichting te voldoen? Trek op tijd aan de bel.

Waar kan ik een persoonlijke lening voor gebruiken?

Je kunt een persoonlijke lening in principe gebruiken voor wat je maar wil. Denk aan de aanschaf van een nieuwe auto, een nieuwe badkamer of uitbouw of het betalen van een opleiding of studie. Natuurlijk kan je het geld ook gebruiken voor een vakantie, het organiseren van een huwelijk of het starten van een nieuw bedrijf.

Waar kan je veilig geld lenen?

Veilig geld lenen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan lenen van je eigen bedrijf, lenen van een vriend, familielid of kennis. Ook zijn er speciale professionele aanbieders die zich hebben gespecialiseerd in het verstrekken van een persoonlijke lening, zoals de Bondora persoonlijke lening. Leen je bij zo’n professionele partij, kijk dan altijd of ze onder een toezichthouder vallen. In Nederland kan dat de AFM en/of de DNB zijn. In Europa hebben de meeste landen zo’n toezichthoudend orgaan, kijk daar dus goed naar. Ook is het goed om te controleren waar het bedrijf is gevestigd, of ze een goed bereikbare klantenservice hebben en hoe transparant ze zijn in de door hun doorberekende kosten.

Let op! Geld lenen kost geld. 

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook