fb
Damespraatjes Damespraatjes

Papieren boek versus e-reader

Een verstokte boekenlezer was ik. Niemand kon mij overhalen mijn heerlijke, soms zware en dikke boeken aan de kant te schuiven voor een e-reader. Ik wilde altijd papier voelen en ruiken en in bed nam ik de soms onhandig en ongemakkelijk vast te houden dikke pil van 500 bladzijden voor lief.

Tot ik op een dag een prachtig exemplaar cadeau kreeg: een Kobo Aura, in een handig formaat…..  En eerlijk gezegd ik ben om. Op reis, in het vliegtuig, tijdens een fietstochtje dat eindigt op een terras, ik neem hem nu standaard mee. Hij past perfect in de binnenzak van mijn jas en weegt bijna niets. Dit betekent echter niet dat mijn boekenvoorraad nu stokt. Nog steeds koop ik van mijn lievelingsschrijvers elk nieuw verschenen boek en recenseer ik de meeste boeken nog in papieren vorm.

Lees ook: 5 websites waar je gratis e-books kunt downloaden

Welke voordelen heeft een e-reader ten opzichte van een gewoon boek?  En zijn er ook nadelen?

De nadelen van een boek laten zich gemakkelijker raden. Ze zijn zwaar, als je veel wilt lezen in de vakantie, neem je veel extra kilo’s mee. Je hebt goed licht en soms ook een leesbril nodig. En als je veel leest vul je hiermee al snel een aardige boekenkast, tenminste als je net als ik moeite hebt om boeken weg te doen.

Voordelen zijn er natuurlijk ook. Je kunt gemakkelijker even terugbladeren, iets opzoeken of een merkteken aanbrengen om een passage terug te vinden. Je kunt er altijd in lezen, je hebt geen last van een lege batterij.

Alsjeblieft hier 4 gratis cadeautjes: e-books Zomer, Lef, Cocktails en Vijf

Met een e-reader heeft je partner in bed geen last van licht, zonder lamp kun je nog prima lezen omdat het scherm verlicht is. Een e-reader is klein en weegt bijna niets, er kunnen honderden boeken op en nog verandert er niets aan zijn gewicht. Zodra je de beschermhoes opent, zit je meteen op de laatst gelezen bladzijde. Onder op de bladzijde kun je zien hoeveel procent van het boek je gelezen hebt.

Tijdens het lezen kun je moeilijke woorden opzoeken. Je kunt hiervoor een woordenboek installeren.

Er zitten diverse handige functies op zoals de mogelijkheid om notities toe te voegen of markeringen te maken, in- of uit te zoomen, de helderheid van het scherm te veranderen en bladeren binnen het boek.

Zijn er dan alleen maar voordelen te noemen. Nee zeker niet. Opladen kan zowel in de computer als in het stopcontact. Het opladen in de computer duurt circa een uur en in die tijd kun je niet lezen of boeken binnen halen.

De lettergrootte is tijdens het lezen aan te passen, alleen loopt de paginanummering niet gelijk op met de bladzijde die je leest. Vergroot je de letter dan past er weinig tekst op een blad. Het is dan niet altijd duidelijk waar de eigenlijke pagina ophoudt.

Uiteraard zijn dit mijn ervaringen en ik geloof er heilig in dat papieren boeken niet zo snel helemaal zullen verdwijnen, omdat er nog steeds veel mensen zijn die liever een boek vast houden dan een digitaal apparaat.

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook