fb
Damespraatjes Damespraatjes

Overstappen van zorgverzekeraar: hoe werkt dat?

Het is een grote maandelijkse kostenpost, maar het is wel een hele belangrijke kostenpost: je zorgverzekering. Het afsluiten van een basis zorgverzekering is in Nederland zelfs verplicht en dat is niet voor niets; medische zorg voor iedereen is van levensbelang en daar moet geld voor beschikbaar zijn. En hoewel het afsluiten van een zorgverzekering dus een verplichting is, heb je heel veel keuzevrijheid. En dat kan het soms best ingewikkeld maken!

Je kan je zorgverzekering tot 31 december 2019 wijzigen. Je oude zorgverzekering moet in ieder geval opgezegd zijn vóór 1 januari 2020. Daarna heb je nog tot 1 februari 2020 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

De hoogte van je eigen risico, de verzekering van fysiotherapie en tandheelkunde en welke extra dekkingen kies je? Hoe lager je eigen risico en hoe meer aanvullende dekkingen, hoe hoger je maandelijkse premie. Het is dus de kunst om niet te weinig te verzekeren, maar ook zeker niet te veel. Het afsluiten van de goedkoopste zorgverzekering:  hoe doe je dat?!

Jouw gezondheid en levensstijl

Neem je eigen gezondheid en levensstijl eens flink onder de loep. Rook je? Drink je meer dan 10 gazen alcohol per week? Beweeg je weinig? Heb je overgewicht? Bezoek je twee keer per jaar de mondhygiënist? Heb je last van chronische aandoeningen? Wil je zwanger worden? Beoefen je veel (gevaarlijke) sporten? Dit zijn allemaal dingen die jouw verzekeringsbehoeften kunnen beïnvloeden. Het is voor veel mensen best confronterend om zo naar je eigen gezondheid en levensstijl te kijken, maar als je een passende verzekering wilt afsluiten is het zeker niet onverstandig. En wie weet stimuleert dit je om gezonder te gaan leven!

Laat je adviseren

Laat je daarnaast bij het kiezen van een zorgverzekering adviseren door iemand met verstand van zorgverzekeringen. Zo krijg je bij het vergelijken van verzekeringen bij Zorgkiezer advies van specialist zorgverzekering Wouter Heuvelink. Hij vertelt je bij elke keuze wanneer deze keuze mogelijk op jou van toepassing is. Denk hierbij aan het aantal sessies bij een fysiotherapeut of hoeveel tandheelkundige zorg je laat dekken wanneer je zelden gaatjes hebt of wanneer je juist een kroon of brug nodig hebt.

Eigen risico

Je eigen risico is van grote invloed op jouw maandelijkse premie. Er wordt weleens gezegd dat als je iets zelf kunt betalen, je het beter niet kunt verzekeren. Heb je daarnaast over het algemeen een erg goede gezondheid? Dan is het helemaal geen gek idee om te overwegen je eigen risico wat hoger in te stellen. Let wel op: het is natuurlijk wel belangrijk dat als er iets mocht gebeuren, je dit bedrag wel kunt missen.

Ben jij van plan om dit jaar over te stappen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook