fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ouderschap én ondernemen: dit is hoe je het combineert

Een grote stapel ongestreken was hoopt zich op in de hoek van de kamer, de afwas van gisteravond staart je met aangekoekte restjes macaroni vanuit de keuken aan, de jongste moet naar scouting worden gebracht – en weer worden opgehaald, en de oudste heeft een voetbalwedstrijd en verwacht dat je schreeuwend, inclusief spandoek, aan de zijlijn staat. Aan het ouderschap heb je al een fulltimebaan op zich, maar toch blijft het maar kriebelen: die eeuwige ambitie om zelfstandig te gaan ondernemen. Het lijkt haast te mooi voor woorden, maar niets is onmogelijk. Zelfs het combineren van het ouderschap én ondernemen niet. Maar hoe doe je dat zónder het gevoel te hebben dat je je kinderen tekortschiet?

Balans

Zoals met veel dingen in het leven draait het zijn van een goede ouder en het combineren van een eigen onderneming om het vinden van de juiste balans. Leg je je focus volledig op je onderneming, maar wordt de stapel ongestreken was alsmaar groter in plaats van kleiner en heeft de afwas met aangekoekte macaroni inmiddels pootjes gekregen? Dan hoop ik dat we het erover eens zijn dat we spreken van een disbalans. En wat voor een. Maar, blijven de klanten binnenstromen en ben je nog steeds in staat de jongste naar scouting te brengen – en weer op te halen, en sta je ook nog steeds (of dat nou met of zonder spandoek is) aan de zijlijn om de oudste aan te moedigen? You rock!

Overzicht

Net zoals je onderneming, heeft ook je gezin structuur nodig. Zorg dus voor overzicht. Zet alle vrije dagen, verjaardagen, vaste aangelegenheden en zelfs het drie maanden van tevoren afgesproken etentje met die ene vriendin, op een familiekalender. Loop je ergens tegenaan? Stel dan de nodige prioriteiten En misschien nog wel belangrijker: zorg dat ze je in alle chaos niet ontgaan.

Vraag hulp

Ben je een eerste klas Pietje precies en geef je niets uit handen? Neem dan bij deze afscheid van je o-zo-geliefde comfortzone, want die ga je verlaten. Je kan niet alles zelf (óf wel, maar bereid je dan vast voor op een flinke burn-out en wallen tot aan je tenen), dus zoek hulp. Kleine verlichtingen zijn immers ook verlichtingen. Stel een schema op voor je kinderen en bespreek wanneer er, naast de taken op het schema, ruimte is voor quality time. Laat de jongste bijvoorbeeld zijn scouting-skills benuttigen door de tuin onkruid vrij te maken en geef de oudste mee dat chaos om hem heen, resulteert in chaos in zijn hoofd, zodat hij binnen de kortste keren als een stofzuiger door zijn kamer gaat. En als je dan toch bezig bent: Laat hem dan meteen de afwas met aangekoekte macaroni in de vaatwasser doen verdwijnen. Werk je vanuit huis? Leg je kinderen dan uit dat ze je op bepaalde tijdstippen niet mogen storen. Waar zij een lift nodig hebben om in bomen te kunnen klimmen of de longen uit hun lijf te kunnen rennen op het voetbalveld, heb jij ruimte nodig om te kunnen doen wat jíj wil doen: het runnen van een succesvolle onderneming.

Besteed uit

Je hebt een familiekalender aangeschaft, de voortuin is een groene container aan onkruid armer, in de kamer van je oudste zou van de grond gegeten kunnen worden, de nodige tijd voor jezelf wordt je van harte gegund en tóch zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe je dat oplost? Wegkappen die handel. En daarmee bedoel ik niet dat je nu een punt achter je onderneming moet zetten, maar wél dat de overweging om bepaalde taken (letterlijk én figuurlijk) uit handen te geven, zo gek nog niet is. Huur iemand in of geef de taak door aan een werknemer. Dit zal niet geheel kosteloos zijn, maar je gezin en jij zijn én blijven belangrijker. Echt waar.

Ruimte

Nu je het licht hebt gezien, zal de ruimte voor je onderneming je tegemoetkomen. Wanneer de kinderen op school zijn, regel jij zaken waarbij rust wenselijk is en ga je zo nu en dan op stap voor werk gerelateerde afspraken buiten de deur. Alles wat van belang is voor het optimaliseren van je onderneming heeft prioriteit vóór het aannemen van nieuwe, potentiele klanten. Deadlines zijn heilig en oude schoenen gooien we niet weg, voordat we nieuwe hebben. Als ondernemer ben je nooit klaar, het trekken van grenzen is hierbij van groot belang. Hoe onderneem jij naast het ouderschap? Heb je een eigen blog, of doe jaan online verkopen op Shopify?

Dus, ondanks dat je nu een eigen onderneming hebt, plof je ‘s avonds nog steeds met een flinke kop thee op de bank, terwijl je weg zwijmelt bij de zoveelste aflevering van How I Met Your Mother.

Reageer ook