fb
Damespraatjes Damespraatjes

Opwindend Tejo spel

mechab.jpgAls onderdeel van het Internationaal Kunstprogramma van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst Is MECHA te zien in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Het is een opwindend spel met continue explosies, schoten en geschreeuw van spelers.

Mecha is een videoinstallatie gemaakt door de van oorsprong Argentijnse videokunstenaar Miguel Angel Rios met in de hoofdrol het Colombiaanse TEJO-spel. Het doet denken aan oorlogsfilms of CNN verslagen van het front. In Mecha heeft Rios een innovatieve manier gevonden om zijn kritiek op het geweld te verbeelden dat zich dagelijks in de Colombiaanse samenleving afspeelt.  De video is in 2010 gemaakt met acteurs uit de sloppenwijken van Bogota. Daar, maar ook in vele andere steden en zelfs op het platteland is het spel erg populair.  Miguel Rios vertelde op de opening over zijn werk, waarin schoonheid en geweld vaak onlosmakelijk zijn verbonden. 

Teams van zes of meer spelers

Het Mechaspel werd in Colombia in 2000 verheven tot nationale sport. Tejo wordt gespeeld in teams van zes of meer spelers. In de film zagen we alleen mannen, maar in sommigen plaatsen hebben de vrouwen de overhand en behoorden ze zelfs tot de beste spelers, aldus Rios. De spelers gooien metalen schijven op een vierkant veld dat is bedekt met een laag natte modder van vijftien tot twintig centimeter diep. Bovenop de modder liggen roze detonators met een laagje kruit erop die exploderen als ze geraakt worden door een schijf. Deze roze driehoekjes worden Mecha genoemd.  Het idee achter het spel is gebaseerd op de werking van een vuurwapen, maar dan andersom. De kunstenaar gebruikt de regels van het spel als uitgangspunt om de verschillende doelen vanuit verschillende hoeken te filmen en het spel te volgen terwijl de explosies steeds sneller op elkaar volgen. Rios gebruikt het spel TEJO als uitgangspunt voor zijn aanklacht tegen geweld en oorlog. De spelstrategie speelt een essentiële rol: generaals spelen aanwijzingen naar de spelers in een gevecht tussen regisseur en camera. Mecha is reeds vertoond in Sao Paulo en Parijs. En nu dan in Amsterdam.

Nederlands Instituut voor de Mediakunst, www.nimk.nl

Keizersgracht 264, 1016 EV Amsterdam, tel. 020-6237101

Tejo-spel te zien: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 18.00 uur.

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Foto: Prins Claus Fonds

Reageer ook