fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Virgina’s zoon rookt en dat verzwijgt ze voor haar man

Als er een op de barricade staat voor een rookvrije wereld, dan is het de man van Virgina (48) wel. De ontwikkelingen op rookvrije ruimten volgt hij op de voet en hij zegt er wat van als mensen roken waar dat verboden is. “Op het maniakale af, soms schaam ik me enorm voor zijn gedrag.”

Virgina heeft zelf gerookt tot haar dertigste. Toen ze veertien was stak ze haar eerste peuk op en vervolgens rookte ze alles waar rook uit kwam. “Die eerste sigaret was afschuwelijk. Ik kan me dat moment en zelfs die smaak nog zo voor de geest halen.” Ze zat in de achtertuin van haar ouderlijk huis op het bankje en stak een Marlboro van haar moeder op. “Ik vond het stoer als ik klasgenoten zag roken. Mijn moeder was een verstokte rookster dus er slingerde overal sigaretten in huis rond. Die eerste hijs was helemaal niet lekker. Ik werd licht in mijn hoofd en moest enorm hoesten. Toch bleef ik doorroken, als iedereen het deed, moest het toch lekker worden?”’ Nu weet ze dat het nooit lekker is geworden, maar dat is achteraf.

Mag ik hier roken?!
Sinds die eerste werd Virgina een verstokte rookster. Als ze ergens voor het eerst binnenkwam, gleden haar ogen de ruimte rond om te kijken of ze een asbak zag staan. Als ze ’s ochtends haar ogen opendeed, greep ze op de tast naar haar sigaretten en rookte de eerste in bed. De laatste ook. “Altijd nog een peukie voordat ik ging slapen.” Toen ze Allard haar man ontmoette, werd het roken haar niet makkelijk gemaakt; hij had zijn beide ouders aan longkanker verloren. Zowel zijn vader als moeder hadden vanaf jonge leeftijd als schoorstenen gerookt. Alard was dus fel tegen. “Het was in het begin zo moeilijk. Ik was dolverliefd op Alard maar ook op mijn nicotinestaafjes. Hij stelde me voor de keuze: of je stopt en gaat met mij verder, of ik vertrek’. Ik koos voor het laatste.”

Waas voor zijn ogen
Nog steeds is Virgina blij dat ze van haar jarenlange gewoonte af is omdat ze nu ziet hoe slecht het is. Stomverbaasd was ze toen ze laatst in de broekzak van haar jongste zoon een pakje sigaretten aantrof. “Mijn hart sloeg even over. Het eerste dat ik dacht: o god, als Alard hier achter komt, dan zwaait er wat voor dat kind.” Ze heeft met haar puber gepraat, maar hij trekt zijn schouders op, wat Virgina begrijpt. Ze heeft hem gezegd dat hij niet thuis moet roken omdat ze vreest dat Alard hem dan alle hoeken van de kamer laat zien. “Ik weet hoe fel anti-roken mijn man is en als hij ontdekt dat zijn kind regelmatig een peuk opsteekt, ben ik bang dat hij een waas voor zijn ogen krijgt. Hij is wat dat betreft zo onredelijk. Enerzijds snap ik dat, maar de wereld zit niet zo zwart wit in elkaar zoals hij zou willen.”

Groot geheim
Virgina zwijgt tegen haar man, zegt niet haar jongste rookt. “Ik vind dat heel lastig omdat ik geen geheimen voor Alard heb. Maar in dit geval vind ik dat mijn jongste zijn eigen leven moet leiden en zelf moet ontdekken wat goed en slecht voor hem is. Maar elke keer ben ik als de dood dat Alard het ontdekt. Als hij er achterkomt dat zijn kind rookt, dan is het huis te klein. Daarvan ben ik zeker.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook