fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Sophie heeft een hekel aan haar man maar blijft bij hem voor zijn geld

Hoewel zo’n één op de drie huwelijken geen stand houden, zijn er ook heel wat huwelijken die wél stand houden, maar niet meer op liefde gebaseerd zijn. De verstandshuwelijken. Hierbij blijft een echtpaar bij elkaar, ook al is er geen liefde (meer) in het spel. Kinderen, geld of een gezamenlijke onderneming kunnen hier de reden van zijn. Wie ook een verstandshuwelijk heeft, is de 47-jarige Sophie. Alleen wie daar niet van op de hoogte is, is haar echtgenoot Richard. 

Nooit verliefd geweest

“Ik ben nooit verliefd geweest op Richard en als ik heel eerlijk ben, denk ik dat hij dat ook nooit op mij is geweest. We leerden elkaar kennen toen ik 35 was en hij 52. Ik kwam net uit een lange relatie met een man die maar niet serieus wilde worden. Hij was net gescheiden van zijn eerste vrouw en was op zoek naar iemand die hem vooral niet aan zijn ex-vrouw deed denken.”

“In mijn vorige relatie was het nooit gelopen zoals ik wilde. Ik wilde graag trouwen… Huisje, boompje, beestje. Eigenlijk maakte het me niet eens zoveel uit met wie, als het maar een stabiele en goede partner zou zijn. Passie, iets wat ik in mijn vorige relatie had, was voor mij absoluut ondergeschikt. Ook Richard dacht er zo over. Hij was op zoek naar een maatje die hem steunde en gezelschap hield.”

Affaire 

“Ongeveer een jaar na onze eerste ontmoeting verloofden Richard en ik ons. Hoewel ik nooit verliefd was, was dit wel een magische periode. De jurk, de ring, het feest; we hebben er prachtige herinneringen aan. Ook de jaren na ons huwelijk waren best leuk. We maakten veel mooie reizen, Richard verdiende genoeg en ik kon mijn baan opzeggen.”

“In het begin was ons huwelijk fijn. De vonken sprongen er niet vanaf, maar er ontstond een hechte band tussen ons. Een wederzijds respect en het weten wat je aan elkaar hebt. Op een dag, zo’n vijf jaar geleden, veranderde dit. Richard ontmoette een vrouw op zijn werk waar hij wél hoteldebotel verliefd op werd. Steffie.”

Nooit bij hem weg

“Richard heeft me nooit over Steffie verteld, maar ik zag de berichten die ze naar elkaar stuurden en merkte hoe Richard steeds langer op kantoor was. Eerst maakte het mij weinig uit, maar al snel werd ik toch jaloers. Dit kwam vooral dat ik merkte dat Richards aandacht van mij naar haar ging. De reisjes die we maakten stopten en ook de goede, open gesprekken die we ooit hadden, hadden we sinds Steffie niet meer.”

“Ergens begrijp ik dat het zo is gelopen, maar ik voel me toch bedrogen. Nu, vijf jaar later, heeft Richard nog steeds een stiekeme affaire met Steffie en we hebben hier nog nooit een woord over gewisseld. Stiekem heb ik een grote hekel aan Richard gekregen, maar bij hem weggaan? Dat gaat niet.”

Voor zijn geld

“Toen ik mijn baan opzei, heb ik grote carrièrekansen laten liggen. Ik ben inmiddels 47 en zal nooit meer het inkomen krijgen als wanneer ik toen gewoon had doorgewerkt. Dit is dan ook meteen de reden dat ik bij Richard blijf. Ik heb zijn geld nodig om van te leven. Hier voel ik me helemaal niet schuldig over, gezien het feit dat hij met zijn affaire ook niet bepaald ethisch verantwoord handelt.”

“Mocht ik ooit een nieuwe man tegenkomen, dan zie ik wel weer wat ik doe. Voor nu ben ik tevreden met mijn leven en zie Richard gewoon als mijn manier om aan geld te komen. Hij gebruikt mij voor stabiliteit en vindt het fijn dat ik het huishouden doe. Waarom hij mij niet gewoon verlaat voor Steffie? Ik zou het echt niet weten… Misschien houdt hij stiekem toch meer van mij dan ik dacht?”

Wij nodigen jullie van harte uit om op respectvolle wijze op het verhaal van Sophie te reageren. 

Reageer ook