fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Renate (41) wordt gek van de aandacht van de ex van haar beste vriendin

Zo’n vierendertig procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Een nieuwe liefde, vakantie met elkaar doorbrengen en vreemdgaan zijn veelgehoorde redenen om uit elkaar te gaan. “Klopt,” knikt Renate, “onze goede vrienden Jan en Ingrid liggen in scheiding omdat zij vreemd is gegaan.” Ellendig. Temeer omdat Jan Renate bestookt met appjes. “De laatste tijd sluit hij af met een kusje. Ik wil dat niet!”

Renate wist niet wat ze hoorde toen Ingrid haar een tijdje terug in vertrouwen nam. “Ze vertelde me dat ze een nieuwe collega had waarmee ze nauw moest samenwerken. Ze was helemaal vol van die man. Hij was goed in zijn vak en zag er enorm lekker uit. Ik moest hartelijk lachen om haar laatste opmerking.” Het lachen verging haar toen Ingrid een maand haar opbelde en zei dat ze iets belangrijks wilde bespreken. Ik dacht nog heel naïef dat het over de vijftigste verjaardag van Jan ging. Helaas. Die mijlpaal zou hij zonder Ingrid vieren.”

Samen met vakantie
Hoewel het Renate niet verbaasde, vond ze het vreselijk nieuws dat haar beste vriendin wilde scheiden. “Ingrid en Jan zijn twintig jaar een stel. We waren heel close met zijn vieren. Mijn man kon het goed met Jan vinden. We zijn ook verschillende keren samen op vakantie geweest en dat was altijd dikke pret.” Het is altijd lastig wanneer een stel waarmee je lief en leed deelt, gaat scheiden. Want wiens kant kies je? “Natuurlijk hoef je die keuze niet te maken, maar onbewust kies je een kant. In mijn geval steunde ik Ingrid. Want ondanks dat zij verder ging met die aantrekkelijke collega, had ze ook verdriet. Ruim twintig jaar gum je niet zomaar uit, natuurlijk.”

Drinkt veel
Jan zocht troost bij Renate. Nog steeds. “Hij heeft niet zoveel vrienden en ik vond het ook niet erg om zo nu en dan naar zijn verhaal te luisteren. Het viel me wel op dat hij steeds vaker kwam als mijn man er niet was. Daar ging mijn avond. Jan is zwaar op de hand. Hij drinkt veel en kan en wil niet accepteren dat Ingrid een ander heeft. Hij blijft hopen dat ze terugkomt.” De laatste tijd verzint Renate een smoes om maar niet de hele avond met haar zwaarmoedige vriend door te brengen. “Ik heb er de kracht niet meer voor. Ik denk ook steeds: ja man, het is niet leuk, maar het is wat het is en Ingrid komt niet meer bij je terug. Deal daarmee. Maar dat zeg ik niet tegen hem, ik wil hem niet kwetsen.”

Dol van zijn appjes
Toch denkt Renate dat het niet lang meer duurt voordat ze Jan de waarheid gaat zeggen. “Ik word dol van zijn appjes gedurende de dag. ‘ik wil je niet steeds lastig vallen maar je bent de enige waartegen ik even kan klagen’ zucht hij dan. Aarrggh. Get a life. Maar erger is dat hij de laatste tijd zijn berichtjes afsluit met een x. Ik wil niet dat hij dat doet. Ik wil zijn kusjes niet. Mijn man grapte laatst dat ik moest uitkijken met Jan, want volgens hem vond hij mij leuk. Moet je nagaan, dat zegt mijn eigen vent.” Met Ingrid durft ze het niet te bespreken want ze weet dat haar vriendin gelijk maatregelen treft. “Eigenlijk heb ik gewoon geen zin meer in zijn gezeik, maar ik durf het niet zo goed af te kappen omdat ik niet weet wat hij dan gaat doen. Dus ik blijf maar smoezen zoeken om hem zo te ontlopen. Op zijn appjes reageer ik nauwelijks. Dat is misschien het beste.”

Reageer ook