fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Noor (32) kan door ernstig overgewicht niet zwanger worden

Zwanger worden blijft iets mysterieus. Dat je van de één op de andere dag een klein mensje in je hebt groeien is heel erg bijzonder. In de meeste gevallen is het voor vrouwen geen probleem om zwanger te worden, maar helaas zijn er ook vrouwen met een kinderwens waarbij het allemaal niet zo makkelijk gaat. Zo ook bij Noor en haar man Alfons. 

Kinderwens vanaf het begin

“Alfons en ik zijn ruim tien jaar samen en hebben het al vanaf onze eerste date over kinderen krijgen. Toen we elkaar net kenden bleef het bij fantaseren, maar sinds anderhalf jaar zijn we ook echt begonnen met het in uitvoering brengen van onze droom” vertelt Noor mij tijdens een openhartig telefoongesprek. “Helaas is onze droom nog steeds niet in vervulling gekomen.”

Noor stopte anderhalf jaar geleden met de pil. “Alfons begon erover tijdens een romantisch etentje. We zagen een stel met kinderen en hij zei: ‘ik kan niet wachten tot wij er zo bijzitten’. Diezelfde avond ben ik gestopt met het nemen van mijn pil en kon het grote proberen beginnen.” Tot Noor’s grote teleurstelling is ze na een half jaar nog niet zwanger. “Ik ben naar de huisarts gegaan, maar zij zei dat het heel normaal is dat het in het eerste half jaar niet meteen raak is. Ze stuurde me naar huis en zei dat ik als het over een half jaar nog niet was gelukt mocht terugkomen.”

Altijd al te zwaar

Ook na een jaar was Noor niet in verwachting. “Alfons en ik waren ten einde raad. We hielden mijn ovulatie goed in de gaten en hadden op die dagen seks, ik dronk geen alcohol en slikte trouw mijn foliumzuur. Voor mijn gevoel deed ik alles goed.” Op de dag dat Noor precies één jaar met de pil gestopt was, bezocht ze weer haar huisarts. “Tijdens dit bezoek bleek dat ik heel veel goed deed, maar dat er wel één groot probleem was dat mogelijk grote invloed op het zwanger worden had: mijn gewicht.”

“Al sinds mijn jeugd ben ik aan de zware kant. Ik was altijd het volste meisje van de klas maar heb hier nooit moeite mee gehad. Mijn ouders hebben mij opgevoed als een zelfverzekerde meid en ik ben ook nooit gepest met mijn gewicht. Afvallen zag ik ook nooit als noodzakelijk.” Na haar studie, tijdens de eerste jaren met Alfons, komt Noor vrij rap nog een hoop gewicht aan. “Alfons vond mij prachtig en zag nooit een reden om van mij te verwachten dat ik slanker zou zijn.”

Minder vruchtbaar door overgewicht

Die ochtend bij de huisarts heeft Noor voor het eerst een rotgevoel over haar gewicht. “Samen met de huisarts berekende ik mijn BMI, die veel te hoog bleek te zijn. Toendertijd zei het mij niet veel, maar ik had een BMI van 40. Extreme obesitas. Mijn wereld stortte toen echt wel even in.” Noor krijgt van de huisarts een lijstje met tips mee om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook wordt ze doorverwezen naar een diëtiste die Noor kan helpen met afvallen.

“Blijkbaar neemt de kans op een zwangerschap enorm af als je te zwaar bent. Ook vertelde de huisarts dat een zwangerschap met overgewicht heel veel risico’s met zich meebrengt. Ik woog op dat moment 115 kilo (bij een lengte van 1.70) en de huisarts raadde mij aan om eerst 35 kilo af te vallen. Ik zou dan nog steeds wat te zwaar zijn, maar het zou volgens haar enorm schelen.”

Meteen naar de diëtiste

Noor is geschrokken van wat de huisarts haar heeft verteld, maar besluit direct met de advies aan de slag te gaan. “Thuis heb ik huilend aan Alfons verteld wat de huisarts zei. Ook hij schrok en moest ook huilen. Toch hebben we direct besloten om samen met ons gewicht aan de slag te gaan. Ook het overgewicht van Alfons kan van invloed op zijn vruchtbaarheid zijn.”

Alfons en Noor maken dezelfde week nog een afspraak bij de diëtiste waar Noor naar is verwezen. “Hier kwamen we bij een super lieve dame die meer vrouwen heeft begeleid om gewicht te verliezen voor een zwangerschap. We hebben samen met haar een plan opgesteld waarbij we allebei binnen een jaar zo’n 35 kilo kwijt kunnen zijn. Het is heel erg wennen, maar ik voel me goed bij onze nieuwe levensstijl.”

In 2018 nog zwanger

Noor is in een half jaar ruim 20 kilo afgevallen en als het zo doorgaat bereikt ze al voor de herfst haar streefgewicht van 80 kilo. “Ik wil nog niet op de zaken vooruitlopen natuurlijk, maar ik hoop in 2018 nog in verwachting te kunnen zijn.”

Wij nodigen jullie van harte uit om respectvol op het openhartige verhaal van Noor en Alfons te reageren. 

1 reactie

Brenda -

Ik vindt het jammer dat de huisarts, toen ze voor de eerste keer kwam, niet ook dat advies heeft gegeven. Natuurlijk was het nog geen jaar, dat is de bekende grens. Maar iemand van wat waarschuwend advies voorzien is niks mis mee. Ik hoop voor je dat het gewichtsverlies je gast helpen. Succes!!!

Reageer ook