fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elly: ‘Ik trek het niet meer dat mijn beste vriendin altijd zo negatief is’

Je hebt mensen bij wie het glas altijd half vol zit en je hebt een groep bij wie het half leeg is. Elly (45) haar vriendin Tina behoort tot de laatste groep. “Als ik erover nadenk is Tina nooit heel optimistisch geweest maar het lijkt er wel op dat hoe ouder ze wordt, hoe negatiever haar beeld is. En ik kan daar niet zo goed meer tegen, merk ik. Ik wil haar niet laten vallen maar heb steeds minder zin om met haar af te spreken.”

De vriendinnengroep van Elly is groot en divers; met de een wandelt ze uren, met de ander duikt ze de kroeg in en met weer een andere vriendin ziet ze nieuwste films. “Tina is mijn jeugdvriendin, wij kennen elkaar vanaf de basisschool. We zijn vaak op vakantie geweest en hadden de grootste lol. Ik was wel de aanjager, maar dat vond ik nooit een probleem. Ik ben nou eenmaal explosief en spontaan en Tina is meer een kat uit de boom-kijker.”

Energievreter

Nooit was dat een probleem maar nu ze ouder worden, vindt Elly het vervelend worden dat Tina altijd zo negatief is. Ze merkt dat als ze samen iets ondernemen, dat Tina alle energie uit haar slurpt. “Ik ben kapot als ik een dagje met haar op pad ben geweest. Ik probeer steeds de moed er maar in te houden en haar zorgen weg te wuiven maar het gaat me steeds moeilijker af.”

Klagen klagen klagen

Het lijkt wel alsof Tina al het leed van de wereld op haar schouders moet meetorsen. Maar het ergste vindt Elly misschien nog wel dat ze zo vreselijk klaagt terwijl daarvoor eigenlijk geen aanleiding is. “Als het een dagje regent, zit ze al in de put. ‘Ik word gek van het weer, ik kan niks met die rotregen’ zegt ze dan bijvoorbeeld. Terwijl ik denk: wat zeur je nou! Goed voor de plantjes en morgen schijnt de zon weer. Maar ook over haar kinderen klaagt ze omdat ze vindt dat die altijd worden achtergesteld. Om je de waarheid te zeggen: ik vind haar kinderen ook helemaal niet leuk. Kan ook niet anders als je moeder altijd zo pessimistisch is, daarvan word je ook geen blij kind.”

Elly heeft momenteel best veel aan haar hoofd: het ziet ernaar uit dat het bedrijf waarvoor ze al jaren werkt, failliet gaat en haar moeder heeft te horen gekregen dat ze kanker heeft. “Heel heftige dingen en als ik Tina dan bel om even mijn hart te luchten, draait ze binnen no-time het gesprek om zodat ze zelf kan klagen. En ik klaag niet, ik zoek alleen maar een luisterend oor.”

Gewoon dragen

De laatste tijd merkt Elly dat ze er steeds vaker tegenop ziet om met Tina af te spreken. Het geklaag en gezeur is een energieslurper en energie heeft Elly nu zelf even hard nodig. “Als mensen vragen hoe het met me gaat, antwoord ik eigenlijk altijd: ‘Veel gaat goed. Paar dingen niet, maar daaraan werk ik.’ En dat is wat ik doe. Ik zie het niet somber in, zie altijd het positieve van alles in. Als ik dat tegen Tina zeg, antwoordt ze: ‘nou leg mij maar eens uit wat er positief is aan de kanker van je moeder’. Daarin heeft ze deels gelijk, maar ik denk dan: het is wat het is en ik ga er zijn voor mijn moeder. Haar door deze periode slepen, wat er ook gebeurt. Meer kan ik niet doen. Het heeft geen zin om er de hele dag om te huilen of om je af te vragen waarom het nou juist haar moet gebeuren. Niet klagen maar dragen, dat zegt mijn moeder zelf ook.”

Als Tina belt, neemt Elly vaak niet op en ook reageert ze niet op de appjes van haar sombere vriendin. “Eigenlijk moet ik haar zeggen dat ik onze vriendschap op deze manier niet leuk meer vind, maar ik wil haar ook niet laten vallen. Ben dan bang dat ze alleen is, want ik ben zo ongeveer nog de enige die uit beleefdheid met haar omgaat. Ik zit in een spagaat en weet niet zo goed wat ik moet doen. Maar zo kan het niet verder, dat zie ik zelf ook wel in.”

Heb jij ook zo’n negatieve, sombere vriendin? Zo eentje die alleen maar klaagt en anderen de schuld van alle ellende geeft? Hoe ga jij met haar om? Praat mee in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Mensen die een “luisterend oor” zoeken doen dat meestal niet om alleen maar positiviteit te delen.

Esmee -

Zo herkenbaar. Een vriendin waarbij ik altijd klaar stond ook in haar diepste periode. Maar toen het met mij niet goed ging en ik haar nodig had was ze er met haar geklaag over haarzelf. Toen heb de boot afgehouden en haar gezegd dat ik energie wil krijgen van vriendschappen maar dat dit me energie kost en we een tijdje even afstand moeten nemen. We zijn 2 jaar verder en ik heb heel veel rust.

Inge -

Had ook zo’n vriendin. Op een gegeven moment volledig gebroken met haar. Nog geen spijt van gehad.

Reageer ook