fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Donna (28) vindt het plaatsen van een #metoo bericht een teken van zwakte

Eind vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat filmproducent Harvey Weinstein honderden vrouwen seksueel geïntimideerd of zelfs misbruikt zou hebben. De misstanden die toen aan het licht kwamen, waren voor veel vrouwen een aanleiding om ook over hun nare seksuele ervaringen te praten. Er ontstond een hashtag waaronder vrouwen op sociale media hun verhaal deden en waaronder mannen deze vrouwen steunden: #metoo. 

Felle tegenstander

Zoals bij alles, zijn er ook bij dit onderwerp mensen te vinden die het géén goed initiatief vinden. Zoals Donna, die helemaal klaar is met de #metoo beweging. We spraken elkaar telefonisch en ze legde mij haarfijn uit waarom ze het helemaal niks vindt.

“Ja, ik vind het onacceptabel dat vrouwen (of mannen) worden aangerand of verkracht. Dit kan en mag nooit, laat ik dat voorop stellen voordat ik al jullie lezers over mij heenkrijg. Maar de andere kant is wel, dat het plaatsen van een post onder de #metoo een typisch voorbeeld van mosterd na de maaltijd is” begint Donna.

Vervelende mannen

Donna is een vrijgezelle vrouw, die zonder kinderen in Utrecht woont. Ze werkt fulltime, sport elke dag en gaat elke vrijdag en zaterdag uit met vriendinnen. “Als ik uitga met vriendinnen is er altijd wel iemand die in mijn kont knijpt, of nog erger, met zijn hand onder mijn jurkje grijpt. In zo’n situatie kan je twee dingen doen; je laat het je gebeuren of je zegt er wat van.” Donna kiest in dit soort situaties altijd voor het tweede.

Niet alleen in kroegen heeft Donna soms last van mannen. “Een paar maanden geleden liet ik me naar huis brengen door een man. Het was gezellig en we hadden voor de deur nog even staan zoenen. Ik vond het daar genoeg geweest, maar meneer niet. Hij drong zich enorm aan me op en zei dat hij me nu helemaal voor niets naar huis had gebracht. ‘Pech’ heb ik tegen hem gezegd en ben naar binnen gegaan. Ik heb nooit meer iets van me laten horen.”

Geen oplossing

“Het probleem met de #metoo discussie is, is dat het allemaal vrouwen zijn die op dat moment er niks mee hebben gedaan. Denken ze nou echt dan hun aanrander/verkrachter op Facebook alle Me Too hashtags gaat aflopen totdat hij jouw zielige verhaal tegenkomt? Tuurlijk niet. Mannen die dit doen zijn ziek in hun kop en die stoppen echt niet door een hashtag op Facebook.”

Donna zegt dat de enige oplossing voor het probleem het doen van aangifte of het maken van een melding is. “Zoals ik al zei: die verkrachters laten zich niet afschrikken door een hashtag. Ga naar de politie, ga naar je leidinggevende of ga naar een vertrouwenspersoon. Alleen zo kan de dader gestraft en gestopt worden.”

Teken van zwakte

“In mijn ogen is het plaatsen van een Me Too verhaal een teken van enorme zwakte. Je had toen de ballen niet om iets te doen en nu iedereen het doet, durf jij ook. Zegt meer over jou dan over de verkrachter als je het mij vraagt.”

Wil jij reageren op het bericht van Donna? Dan kan dit in de comments onder dit artikel of op Facebook. Hoe denk jij over de #MeToo? We zijn heel benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook