fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Anne heeft borstkanker maar wil niet behandeld worden

Dr. Hardin B. Jones van de Universiteit van Californië in Berkeley stelde ooit dat borstkankerpatiënten die zich niet laten behandelen tot vier keer langer leven dan patiënten die dit wel doen. Of dit zo is, dat weten wij niet. Anne (40) uit Amsterdam gelooft heilig in het onderzoek van dr. Hardin B. Jones en besloot na de diagnose van borstkanker zichzelf dan ook niet te laten behandelen.

Let op: de theorie van Dr. Hardin B. Jones is zéér omstreden en naar ons inziens zeker niet iets om zomaar voor waarheid aan te nemen. Wij adviseren je met klem medische beslissingen altijd in overleg met je behandelend arts te bespreken! 

Knobbeltje

Elke avond gaat Anne uitgebreid in bad. “Dan lees ik een boek, drink een glas wijn en kan zo uren blijven zitten.” Tijdens één van haar baddersessies ontdekte Anne vorig jaar een knobbeltje op haar borst. “Ik wist het meteen: borstkanker. Had er zo veel vrouwen om mij heen tegen zien strijden en zag ze uiteindelijk allemaal verliezen. Géén van de mensen om mij heen overleefde de ziekte.”

De volgende dag gaat Anne naar de huisarts. “Zij wilde geen uitspraken doen en verwees me naar het ziekenhuis. Na het doen van onderzoeken bleek inderdaad dat ik uitgezaaide borstkanker had. Volgens de oncoloog was het belangrijk zo snel mogelijk met de behandeling te starten, maar ik gaf aan dit eerst met mijn gezin te willen bespreken.”

Geen behandeling

Thuis bespreekt Anne het slechte nieuws met haar man Ronald en hun twee kinderen. “Ze waren er helemaal kapot van en hadden het niet zien aankomen. Ik had ze niks verteld over het knobbeltje en de onderzoeken. Wilde ze niet onnodig bang maken.” Voor Anne’s man en kinderen is de volgende stap helder: Anne moet starten met de behandeling en er alles aan doen om beter te worden. Anne denkt daar anders over.

“Ik ben meerdere mensen om mij heen verloren aan kanker. Zag de strijd die ze voerden, zag hoe de behandeling ze alleen maar zieker maakte en zag hoe ze uiteindelijk kwamen te overlijden.” Anne vindt het vooral vreselijk om te zien dat deze mensen in de laatste maanden van hun leven niet meer hebben genoten. Niet de dingen hebben gedaan die ze eigenlijk altijd nog eens wilden doen.

Onderzoek

Diezelfde avond vertelt Anne het gezin dat ze ervoor kiest om geen behandeling te ondergaan. “Ik wil genieten van dit mooie leven. Reizen, lekker eten en lachen met mijn vrienden en familie. Ik kan dit niet als ik doodziek ben door alle behandelingen. En wat als het niet werkt? Dan ga ik alsnog dood. Op een hele vervelende manier. Doodgaan vind ik niet erg, maar dan wel een dood waarbij ik de laatste maanden van mijn leven écht heb geleefd. Daarnaast heb ik het onderzoek van dr. Hardin B. Jones gelezen. Hij geeft aan dat patiënten die zich niet laten behandelen voor borstkanker tot vier keer langer leven dan patiënten die dit wel doen.”

Anne’s gezin is woest en accepteert haar besluit niet. Op verzoek van haar man en kinderen gaat ze zelfs meerdere malen met een psycholoog in gesprek, maar ook dat brengt haar niet op andere gedachten. “Ze zijn het nog steeds niet eens met mijn beslissing, maar leggen zich bij mijn keuze neer. We hebben het er niet te veel over, dat is voor niemand goed.”

Genieten van het leven

Tot nu toe gaat het erg goed met Anne. “Ik merk eigenlijk helemaal niet dat ik ziek ben. Voel me goed en ben aan het genieten. Heb mijn baan opgezegd en ben dingen aan het doen die ik altijd al wilde. Zo heb ik een heerlijke reis naar Thailand gemaakt, ben ik een naaicursus aan het doen en loop ik elke dag drie uur met de honden. Ik geniet van alles wat ik doe, juist omdat ik weet dat het eindig is. Het klinkt gek: maar ik ben gelukkiger sinds ik weet dat ik uiteindelijk dood zal gaan.”

Hoewel wij het verhaal van Anne erg bijzonder vinden, willen wij vrouwen in een vergelijkbare situatie op het hart drukken om behandeling niet zomaar af te wijzen. De uitspraken van dr. Hardin B. Jones zijn erg omstreden en dienen niet zomaar als waarheid te worden aangenomen. Heb je het vermoeden zelf ook ziek te zijn? Neem dan contact op met je huisarts. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Tam -

Heel dat bericht over dat chemo niet werkt is gebaseerd op een hoax.
Gevaarlijk dit, het zou mensen kunnen misleiden om zich niet te laten behandelen voor kanker.
Die dr. Jones is allang overleden en zijn uitspraken stammen uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Uitspraken die hij zelf had gebaseerd op foutieve informatie. Alsof je uberhaupt de behandelingen van bijna 70 jaar geleden kunt vergelijken met die van nu. Slecht dat jullie dit niet even factchecken!

Inge -

Toch schrik ik weer van dit soort betichten.
Zelf in 2015 borstkanker met uitzaaiingen gehad en alle nodige behandelingen ondergaan.
Welke zekerheid heb ik nu? En wat als ik niets had laten doen ??

Peter68 -

Mooi verhaal en helemaal eens met de beslissing van Anne om geen behandeling te doen. Ik ken ook de uitspraken van dr. Hardin B. Jones en daar ben het ook met hem eens. Waarom zou je in hemelsnaam al die gore chemicaliën in je lijf willen hebben omdat er een minieme kans is dat je dan beter word? Doktoren zijn er altijd als de kippen bij om je vol te spuiten met troep of om je allerlei pillen te laten slikken waarvan de bijwerkingen vaak erger zijn dan de kwaal zelf. Je bent dan ook een gedeelte van je vrouwelijkheid kwijt, je borsten en je voelt je echt kots ziek. En niet even 1 of 2 dagen maar maanden achtereen. Soms zo ziek dat je zelf wenst dat je dood bent. Maar goed, ik ben voor de vrijheid dus ieder zijn eigen keuze maar aan mijn lijf geen reguleren prutsers.

Reageer ook