fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op welke leeftijd in een tweepersoonsbed slapen?

welke leeftijd in een tweepersoonsbed slapen

Hoe oud was jij toen je voor het eerst in een tweepersoonsbed sliep? Ik was een jaar of tien en mijn kinderbed werd te klein. Omdat we toevallig gingen verhuizen en ik een veel grotere kamer kreeg, mocht ik een nieuw bed uitkiezen. Ik werd opslag verliefd op een donker houten bed en kocht er een roze en oranje dekbedovertrek bij. Oh wat was ik trots op mijn bed. En wat sliep het lekker! Inmiddels ben ik 31 jaar en weet ik niet beter dan dat ik in een tweepersoonsbed slaap. Maar hoe zit het eigenlijk: vanaf welke leeftijd in een tweepersoonsbed slapen? We zoeken het uit!

Welke maten bedden en matrassen bestaan er?

In Nederland zijn er een standaard maten voor twijfelaars, peuterbedden, ledikanten, kindermatrassen en twee- en eenpersoons matrassen. Voordat je een matras bestelt, is het belangrijk om te weten welke afmeting het bed is.

 1. Eenpersoons matrassen:
  • 70 x 200 cm
  • 80 x 200 cm
  • 90 x 200 cm
  • 100 x 200 cm
 2. Tweepersoons matrassen:
  • 140 x 200 cm (ook wel een ’twijfelaar’ genoemd)
  • 160 x 200 cm
  • 180 x 200 cm
  • 200 x 200 cm
 3. Twijfelaar matrassen:
  • 140 x 200 cm (ook wel als eenpersoons- of tweepersoonsbed gebruikt)
 4. Ledikant matrassen:
  • 60 x 120 cm
  • 70 x 140 cm
 5. Peuterbed matrassen:
  •  70 x 160 cm
 6. Kinderbed matrassen:
  • 70 x 160 cm
  • 90 x 200 cm

Ook zijn er extra lange matrassen van 210 of zelfs 220 centimeter lang. Deze vallen bij de meeste winkels niet in het standaard assortiment. Dit soort matrassen zijn vaak wat prijziger. Als je op zoek bent naar goedkope matrassen, zijn de standaard maten vaak fijner.

Vanaf welke leeftijd in een tweepersoonsbed slapen?

In principe zijn er geen regels over de leeftijd waarop een kind in een tweepersoonsbed kan of mag slapen. De meeste kinderen starten in een ledikantje en stromen daarna door naar een peuterbed. Rond de leeftijd waarop ze naar de basisschool gaan, groeien ze door naar een kinderbed. Vanaf een jaar of 12 kiezen veel tieners voor een tienerbed of een standaard één- of tweepersoonsbed. De meeste mensen kijken bij het kiezen van het bed naar de wensen van het kind, de lengte van het kind, maar ook naar de grootte van de kamer en het budget.

Waarom heel jonge kinderen niet in een tweepersoonsbed?

Hoewel er dus geen regels bestaan over het bed waar een kind in zou moeten slapen, is het wel belangrijk om te benoemen dat het niet verstandig is om een te jong kind in een tweepersoonsbed te laten slapen. Op de eerste plaats vanwege de veiligheid: ze kunnen makkelijker uit bed vallen of onder het dekbed terecht komen. Ook voelen kleine kindjes (tot een jaar of zes), zich vaak meer geborgen en veilig in een wat kleiner bedje. Volwassenen zijn dol op grote, open ruimtes. Kinderen zoeken juist liever naar knusse hoekjes. Zo is dat ook met bedden. Wij raden dan ook niet aan om een kindje van vier jaar of jonger in een tweepersoonsbed te leggen. Maar ook hierbij geldt: als ouder kun jij deze inschatting het beste maken.

Praat mee

Wat vind jij een geschikte leeftijd om je kindje in een tweepersoonsbed te laten slapen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook